Korábbi petefészek kimerüléshez vezet az endometriózis?

Az endometriózissal  élő, meddőséggel küzdő nők esetében a petefészkek tartalékának mutatói rosszabbak, mint azoknál a nőknél, akiknél férfi oldal miatt volt szükséges a meddőségi kezelésre, és ez az eredmény független attól, hogy volt-e az érintett nőknek előzetesen petefészket érintő műtétük vagy sem.

Az köztudott, hogy minden egyes műtéti beavatkozás megterhelő, és hozzájárulhat a petefészkek idő előtti kapacitás csökkenéséhez.

Az endometriózis a műtét által okozott petefészek-károsodástól eltérő mechanizmusokon keresztül is befolyásolhatja a petefészek kapacitását.  A kutatók elemezték az anti-Müller-hormon (AMH) és a tüszőstimuláló hormon (FSH) szintjét az endometriózisban szenvedő nők vérében, akiknek petefészek műtétük volt, és összevetették azon betegek eredményeivel, akiknél nem volt műtét, valamint olyan nők mintáival is, akik teljesen egészségesnek voltak. ez utóbbi párok esetén  férfi oldalon volt meddőségi ok. 

Az endometriózisban szenvedő nőknél (függetlenül attól, hogy petefészek-műtétük volt-e vagy sem)  az AMH-szintje kevesebb, mint 1 ng / ml. Az FSH átlagos szintje magasabb volt az endometriózisban szenvedő nőknél, akiknek petefészek műtétük volt.

A petefészkek tartalékainak két mutatója az AMH és az FSH- annak örülünk, ha az AMH magas, az FSH pedig alacsony, – tehát endometriózisban pont fordítva, alacsonyabb AMH-t, magasabb FSH-t találtak, ami a petefészkek tartalékainak csökkenését mutatja. 

Tehát e vizsgálat alapján kijelenthető, hogy az endometriózisban élő meddő nők esetében a petefészek tartalékjelzői rosszabbak, mint azoknál a nőknél, akik  férfi eredetű meddőség miatt nem képesek teherbe esni függetlenül attól, hogy petefészek műtétük volt-e vagy sem. Ez a megállapítás azért fontos, mert arra utal, hogy az endometriózis a műtét okozta petefészek sérüléstől függetlenül is megváltoztathatja a petefészek működését.

A Journal of Assisted Reproduction and Genetics-ben megjelent cikkben az Arizona Egyetem kutatói 671 nőt elemeztek, akik 2015 áprilisa és 2017 májusa között IVF-kezelésben vettek részt meddőség miatt.

A kutatók három csoportra osztották a nőket. Az első csoportban az endometriózisban szenvedő és a petefészek műtétet elszenvedő nőket helyezték el, a másodikban az endometriózisban szenvedő nőket, akiknek nem volt petefészek műtétük, és a harmadik csoportban endometriózis nélküli nőket helyeztek el, akik férfi erdetű meddőség miatt nem tudtak megfoganni.  

Megállapították, hogy az endometriózisban élő meddő nőknél az AMH átlagszintje alacsonyabb volt, függetlenül attól, hogy petefészek-műtétük volt-e vagy sem, mint azoknál a nőknél, akiknek nem volt endometriózisa. Az endometriózisban szenvedő betegeknél az AMH szintje 1 ng / ml-nél kisebb volt, alacsonyabb, mint a férfi eredetű infertilitás csoportban.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az FSH szintje szignifikánsan magasabb volt az endometriózisban élő meddő nők vérében, mint a férfi eredetű meddőség csoportban.
 Az AMH szintje a nők petefészek tartalékának jó mutatója, alacsony szintje korrelál az alacsony, kimerülőben lévő petefészek tartalékkal. (A termékeny nők AMH szintje 1 és 4 ng / ml között van).
Hasonlóképpen, az FSH a petefészek tartalékának egy másik markere. A menstruációs ciklus 3. napján az FSH szintje általában alacsony a termékeny nőknél. Ezért ha az FSH-szint a menstruációs ciklus 3. napján magasabb, az szintén apetefészek tartalékainak csökkenésére utal. 

Néhány kiemelendő gondolat, ami ennek a vizsgálatnak a korlátait mutatja:

  • Két különböző AMH vizsgálatot alkalmaztak a vizsgálati időszak alatt, amelynek eltérései hatással lehetnek az eredményekre.

  • A vizsgálatban csak olyan nők voltak, akik endometriózisban szenvedtek ÉS meddők voltak, így nem ismert, hogy vajon a termékeny endometriózissal élő nők is csökkent-e petefészek működés mellett estek-e teherbe.

  • A különböző stádiumú endometriózisú nők között az AMH-szintek eltérhetnek, de mivel a betegek száma a betegség minden stádimában alacsony volt, az ilyen különbségeket nem lehet statisztikailag szignifikánsan kimutatni.

    Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31020439

Endoblog.hu- Az endometriózis honlap. Elhozzuk neked a nagyvilág híreit!

 

Ha segítségre van szükséged, ITT tudsz hozzám bejelentkezni konzultációra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!