Hogyan hoznak létre adenomiózist állatokban?

Az adenomyosis egy nem rosszindulatú betegség, amelyben a méhnyálkahártya szövete a myometriumban, tehát a méh izomszövetében is megtalálható.

 Az állatmodellek korlátozott betekintést engedtek az adenomiózis máig tisztázatlan patogenezisébe, de platformot biztosítottak számos, terápiás hatást kifejtő gyógyszer és vegyület preklinikai szűréséhez, és feltárták a betegségben szenvedő nőknél előforduló fájdalom és termékenységi problémák hátterében álló mechanizmusokat.

A spontán adenomiózist főemlősökön tanulmányozták, elsősorban esetleírások formájában, ezekről a spontán, tehát természetesen előforduló esetekről az EndoStop SisterHood néhány hónappal ezelőtti magazinjában  meséltem bővebben, ugyanis elképesztően izgalmas téma, és rengeteg olyan következménye van, amelyeket muszáj figyelembe vennünk. 

Laboratóriumi körülmények között pedig a betegséget kísérleti úton indukálták egerekben.

Ez számomra nagyon érdekes, hogy hogyan csinálják ezt, arra gondoltam, titeket is érdekelhet.Nyilván vegánként nem könnyű erről beszélnem, hiszen ezek az állatok nem kevés szenvedésen mennek keresztül, de egyrészt a tudománykommunikációs munkához az is hozzátartozik, hogy olyanokról is beszéljünk őszintén, ami nem könnyű, másrészt pedig azzal nyugtatom magam, hogy itt legalább nem valaki finom vacsorájáról van szó, hanem egy milliók életét befolyásoló betegség minél jobb megértéséről. 

 Na, szóval akkor  módszerekről, amivel adenomiózios hoznak létre egészséges egérkékben.

  1.  újszülöttkori tamoxifen expozíció
  2. az agyalapi mirigy „beoltása”,amely során hogy egy „graftot” vagyis egy máshonnan származó szövetet ültetnek be az egérbe.
  3. emberi szövetek xenotranszplantációja

Ilyen módon genetikailag módosított modell állatokat hoztak létre, amelyek jobban utánozzák az emberi körülményeket, kiemelendő módon a beta-katenin gén kifejeződésben bekövetkező változasokat.

+1 Számos tanulmány beszámolt hormonális vagy környezeti toxikus expozícióról is, amely egerekben adenomiózist okoz.

A tamoxifén az anti-hormonok csoportjába tartozik. Ez a gyógyszerfajta a szervezetben élettanilag jelen lévő hormonok hatását ellensúlyozza. A tamoxifén a női nemi hormon ösztradiol hatását csökkenti. Ez a hormon szerepet játszik egyes daganatok, így az emlődaganat növekedésében, a tamoxifent gyakran használják mellrákos nők kezelésében, főleg a hormonfüggő daganatoknál.

Mindezek után genetikailag módosított modelleket hoztak létre, amelyek jól szimulálják az emberhez hasonló állapotot, s amelyekben a betegség tanulmányozhatóvá válik. Ezek az állatmodellek hozzájárulnak a tünetek kialakulásának hátterében álló tényezők megértéséhez.

Az állatmodellek egyedülálló lehetőséget jelentenek az adenomiózis molekuláris alapjainak megértésére és hatékony kezelési lehetőségek kidolgozására az érintett nők számára. A kutatók segítségükkel felmérhetik a különböző lehetőségeket és azok korlátait az új terápiás beavatkozások kialakítása, finomhangolása tekintetében. 

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33105508/

Szeretnél még többet tudni? Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA ENDÓS

TIKTOK

KÖNYVEK

YOUTUBE

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!