Forradalmi újítás az endometriózis kezelésében a rendellenes endometrium sejtek újraprogramozásával

A NorthWestern Medicine kutatói az emberi méh biológiai fejleszésével kívánnak új utat nyitni az endometriózis, a meddőség és a méhrák gyógyításában. A tanulmány elsőként mutatja be, hogy az indukált humán pluripotens őssejtek (iPS) sejtjei átprogramozhatók, majd az új, egészséges működésű sejteket visszaültethetőek a méhbe. 

A személy saját rendelkezésre álló, könnyen hozzáférhető sejtjeiből  kinyert iPS sejteket potenciálisan manipulálhatják, hogy kijavítsák a hibákat a betegséget okozó sejtekben. Az egészséges sejtek ezután felhasználhatóak az auto-transzplantáció számára, amelyet a személy immunrendszere- mivel saját sejtekből származik eleve is- nem fog elutasítani, könnyedén befogad.  

A kutatást 2018 november elsején publikálták a Stem Cell Reports-ban. 

Rövid emlékeztető arról, mi az endometriózis és miért fontos ez a tanulmány:

Az endometrium a méhet belülről borító nyálkahártya. Az endometriózis egy olyan betegség, amelyet- több más elmélet mellett- azzal is magyaráznak, hogy  az érintett nő menstruációja rendellenes, úgynevezett retrográd, visszafele áramló menstruáció.  

A hasüregben a rendellenes menstruációból érkező sejtek  megtapadnak és ciklikus fejlődésnek indulnak, így vezetve a fájdalmas és tartós nőgyógyászati ​​betegséghez,amely a reproduktív életkorú nők körülbelül  12-15 százalékát érinti világszerte.

Nem rendelkezik hatékony hosszú távú kezeléssel, mert a műtétek és a rövidtávon alkalmazható hormonális kezelések után  kiújul, és egyes esetekben a betegség a petefészekrák előfutáraként szolgálhat.

Az érintett nőknél sokszor  meddőség tapasztalható, mivel ezek a hibás endometriális sejtek nem fogékonyak a beágyazódni készülő embrióra.

Ez a tanulmány kinyitotta az utat, hogy ezeket a hibás endometriális sejteket normálisakkal helyettesítse, amelyek egy nő bőréből vagy véréből származnak.

Az endometriózis akkor fordul elő, amikor az endometriális sejtek egy nő méhében nem reagálnak a megfelelő mennyiségű progeszteron  hormonra.

A kóros sejtek amelyeket úgynevezett hibás endometrium-stromális fibroblasztok, a petevezetékeken, a kürtöön  át, majd az alsó hasi szövetekre és a petefészkekre terjedhetnek.Az endometriumszerű, arra nagymértékben hasonlító szövetek szövetek regaálnak a női hormonális ciklusra,  súlyos kismedencei fájdalmat, meddőséget és adhéziók kialakulását eredményezi, valamint növelheti a petefészekrák kockázatát is. 

Most, hogy ez a tanulmány kimutatta, hogy ezek a sejtek reprodukálhatók és kezelés hatására ezután már  megfelelően reagálhatnak a progeszteronra, a következő lépés az lenne, hogy az újonnan programozott, egészséges méhsejteket a méhen lévő beteg sejteket kicserélnénk az újonnan programozott egészséges sejtekre. 

 

Mivel a sejtalapú terápiás eljárások tovább fejlődnek és javulnak, az endometriózisos betegek méhüregében gyulladást és fájdalmat okozó hibás sejteket a jövőben a rendszerint programozott sejtek helyettesíthetik majd. Így a fájdalmat hosszú távon megszüntetnék.

Ráadásul az endometriózis okozta meddőség kezelésében is forradalmasít ez az eljárás, hiszen  az újonnan kialakult normális endometrium sokkal fogékonyabb lenne a beágyazódó embrióra is. 

„Ez az eredmény hihetetlen jelentőséggel bír- megnyitottuk az ajtót az endometriózis kezelésére” – jelentette ki Dr. Serdar Bulun vezető orvos, aki az elmúlt 25 évben endometriózis betegekkel foglalkozott. „Az endometriózisban szenvedő nők sokszor már a korai életkorban szenvednek a betegségtől, ezért a fiatal középiskolás lányok az opioidoktól függővé válnak, ami teljesen tönkreteheti tanulmányi potenciáljukat és társadalmi életüket.”  

„Azt reméljük, hogy egy nap a teljes a sejt-alapú méhet kezelhetjük a sejt alapú technikával, amely a páciens saját iPS sejtjeinek használatával- mondja Bulun.

Bulun a Northwestern University Feinberg Orvostudományi Kar és a Northwestern Orvosi Orvostudományi Szolgálat szülészeti és nőgyógyászati ​​osztályának elnöke.

Megoldást jelenthetne még a komplett méh átültetés, ezt a megoldást előzőleg már kipróbálták, de a legnagyobb akadály a másik méhének elutasítása a beteg immunválasza során.

Ezt a problémát ezzel az új saját sejtes eljárással meg lehet oldani, hiszen így a jövőben akár ha egy teljes méhet lehet újra struktruálni, feltöltve a páciens saját , egészségesre programozott iPS sejtjeivel. Ez azonban egyelőre csak hosszútávú cél lehet- magyarázza Bulun. 

Dr. Kaoru Miyazaki a Northwesternben végezte a kutatás legfontosabb kísérleteit. Mind Bulun, mind Miyazaki szorosan konzultált társszerzőjével, Dr. Tetsuo Maruyama-val a Keio Egyetemen. (Tokió, Japán)

A kutatást 2018 november 1-én publikálták a Stem Cells Report Folyóiratban.  

EndoBlog különvélemény:

Na ez már tényleg valami, végre el tudunk szakadni a hormonoktól és a hormonkezeléstől, ez valóban egy radikálisan új nézőpont, új irányvonal. Két kis megjegyzést fűzök csak hozzá: az egyik az, hogy ez az elmélet nagyon alapoz az endometriózis retrográd menstruációval való terjedésére, amely ugyan tényleg az egyik legvalószínűbb endometriózis kóreredet elmélet, de messze nem az egyetlen.

A többi kóreredet elméletről ITT olvashatsz.

A másik, az az, hogy nyilván további fejlesztésekre, kutatásokra van szükség, nagyjából úgy tudod elképzelni, hogy ha minden rendben halad ezzel a kutatással, akkor mondjuk az unokáidnak már lehet, hogy könnyebb lesz megküzdeni az endometriózissal. Eddig ez az egyik legígéretesebb kutatás a témában, nagyon drukkolok és hálás vagyok a kutatóknak, akik az érintett nők életminőségét igyekeznek előre lendíteni.

EndoBlog.hu- Az endometriózis honlap. Valódi Válaszok, 9 éve.

Elsőként hozzuk el a nagyvilág híreit neked.

Bejelentkezés konzultációra ITT. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!