Endometriózisos tengerimalac-miért kell tudnunk erről?

Endometriózis egy tengerimalacban

 

Az endometriózis egy krónikus nőgyógyászati ​​betegség, amelyet az endometrium szövetének méhen kívüli méhen kívüli proliferációja jellemez. Ennek a betegségnek a patogenezise még mindig homályos, és Sampson elmélete a retrográd menstruációról még mindig széles körben elfogadott magyarázat.Az állatok endometriózisát eddig nemcsak páviánoknál és rhesus makákóknál írták le, hanem kutyákban és lovakban is.

 

HOGY MIÉRT FONTOS EZ?

 

A kutyáknál nem havi szinten, hanem testmérettől függően évente kétszer-négyszer van ivarzás, vagyis hétköznapibb gazdis nevén tüzelés. Ez nem azonos az emberi menstruációval. A kutya amikor ivarzik, akkor vérzik, és ilyenkor fogamzóképes, ilyenkor tud megtermékenyülni. Amikor az ember menstruál, akkor pont, hogy nem fogamzóképes az esetek legnagyobb többségében, mivel az embernek a ciklus közepén van peteérése.

 

A lovaknak és a tengerimalacok úgynevezett nem menstruáló állatok. Ez a tény pedig nagyon fontos ahhoz,  hogy megértsük, hogy a retrográd menstruáció nem magyarázhatja az endometriózis kialakulását, legalábbis önmagában semmiképpen.

Ebben a cikkben a petefészek cisztás endometriózisáról és  adenomiózisról számolnak be a kutatók egy tengerimalacban.

A bemutatott eset alátámasztja azt a hipotézist, hogy az endometriózis egy olyan betegség, amely egyáltalán nem kapcsolódik a retrográd menstruáció jelenségéhez, hanem a női nemi szervrendszer morfogenezisében bekövetkezett változások következménye, ezért bármely emlősben megtalálható.

A kutatók azt javasolják hogy a petefészek- és méhelváltozásokat mutató állatoknál az endometriózist mindenképpen vegyék számításba, főleg olyan állatok esetében, akiknek kórtörténetében nehézségek merültek fel a fogamzás kapcsán.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29955430/

További emlősökben előforduló endometriózis esetekről mesélek az EndoStop Magazinban, az EndoStop Sisterhood zárt tagsági oldalán.

Jobban elmélyedünk a témában, mert amellett, hogy érdekes, rengeteg olyan következménye is van ezeknek a kutatásoknak, amelyeket a gyakorlatban is felhasználhatunk.

Az EndoStop SisterHood most zárva tart, zárt kapuk mögött ezerrel pörög a munka. Azonban ha érdekel a nyitás, érdemes feliratkoznod a Vidám Várólistára, mert elsőként fogsz értesülni a lehetőségről, sőt, néha csak nektek egyéb meglepetésekről is. ITT tudsz feliratkozni. 

Szeretnél még többet tudni? Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA ENDÓS

TIKTOK

KÖNYVEK

YOUTUBE

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!