Új elmélet az endometriózis kialakulásáról

Az endometriózis már egy évszázada ismert,  tudjuk jól, hogy a betegségben érintett nők tünetei változóak, amely lehet fájdalom, fertőzések iránti fogékonság, vérzészavarok, szervspecikfikus tünetek és meddőség, valamint ismert a rák kockázata.

Annak ellenére, hogy annyi kutatás van e betegséggel kapcsolatban, a pontos patogenezis, tehát hogy hogyan is alakul ki ez a betegség, még mindig nem világos.  Az EndoBlogon a Kóreredet menüpotban olvashatsz az eddig ismert lehetséges okokról. A genetikai vizsgálatok változó eredményeket adtak. És az endometriózis genetikája még nem tisztázott.

A patogenezisnek két elmélete van:
  • A retrográd menstruációs elmélet szerint az endometriális szövetet a menstruációs vér a  kürtökön át alatt a hasüregbe vezeti a menstruáció során.

 

  • A metaplázis elmélet szerint a hasi sejtek hasonló eredetűek az endometriummal, és nagyfokú osztódási hajlamuknak is köszönhetően endometrium szövetekké válhatnak.

Ebben a kéziratban a szerzők egy átfogóbb elméletet javasolnak: „A genetikai / epigenetikai elmélet”, amely arra utal, hogy az endometriózis eredete endometriális sejt, őssejt vagy csontvelő sejt lehet.

Ezeknek a sejteknek öröklött genetikai és epigenetikai hibái lehetnek, és az implantáció vagy metaplázia után mikroszkópikus elváltozások jelentkezhetnek.

Ezek a mikroszkópikus elváltozások vagy spontán módon regrediálnak, visszahúzódnak,- eltűnnek az immunrendszer munkájának köszönhetően,- vagy endometriózis-elváltozásokhoz vezetnek, amelyek tipikusak, cisztikusak vagy mélyen infilrtrálók lehetnek.

Ez az elmélet hasonló a többlépéses tumorfejlődéshez, és a szerzők szerint az endometriózis klinikai jellemzőinek sokféleségét , nagy varianciáját is képes magyarázni.
Az endometriózis kialakulásának kockázata 6–15% -kal magasabb az endometriózisban élő nők rokonai esetén.

A genom-kiterjedés és a genetikai  kapcsolatok elemzése eltérő eredményekkel bír, és a következtetések nem világosak. Előrehaladás és regresszió figyelhető meg, és az ismétlődési arány változik

Ez a kutatás egy elemző, sok kutatáson átívelő vizsgálat volt, amely alapul vette a megelőző kutatási eredményeket. A kutatók ezeket a következtetéseket vonták le:

A retrográd menstruációs elméletet már hosszú ideje ismerik, de  ez nem magyarázza meg az összes esetet; mint ahogy a sejt metapláziás eredet sem.A fenti elméletek fényében ezeket a pontokat is figyelembe kell venni:

  • Genetikai események szükségesek a tipikus, cisztikus vagy mély endometriózis kialakításához.
  • Mikroszkópikus endometriózis  előfordulhat minden nőben. A finom vagy mikroszkópikus elváltozások csak akkor vezetnek súlyosabb elváltozásokhoz, ha további események történnek.
  • A tipikus, cisztikus és mély endometriózis három különböző betegség, kezeljük őket eltérően!
  •  Ily módon egy befogadóbb elmélet javasolt, a fent kifejtett Genetikai / epigenetikai elmélet

Cikk hivatkozás  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30527836

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!