Endometriózis klimax után

Endometriózis klimax után

 

Sokáig hitték, hogy az endometriózis csak a termékeny korú nőket érinti. Azonban az új kutatások és tapasztalatok megmutatták, hogy nem feltétlenül sóhajthat fel megkönnyebbülten az a nő, aki elbúcsúztatta a menstruációját, attól az endometriózisa még újra aktiválódhat.

Sőt, a posztmenopazális endometriózis egy különálló kórkép is lehet, azoknál is előfordulhat, akiknél nem állt fent korábban a betegség. A posztmenopauzális endometriózisban szenvedő betegeknél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a kismedencei fájdalom vagy dyschezia, de az endometriózis akár teljesen tünetmentes is lehet.

Azok a terápiák és állapotok, amelyek növelik az exogén vagy endogén ösztrogénszintet, növelik a posztmenopauzális endometriózis kialakulásának kockázatát.

Az endometriózis ebben az esetben is  a test különböző pontjain előfordulhat. Különösen fontos, hogy a betegség diagnosztizálásra kerüljön és kontroll alatt legyen, hiszen ebben az életkorban már gyakrabban fordulnak elő daganatos megbetegedések, és az endometriózis rosszindulatú transzformációja is gyakoribb.

 

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31701193/

 

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!