Endometriózis és rák- nagyobb kockázat

Az endometriózist sejtburjánzással járó, invazív jellege miatt néhányan  „jóindulatú ráknak” is nevezik.

 Az endometriózis rosszindulatúvá alakulása ugyan  ritka, de az átlag populációhoz képest a petefészekrák kialakulásának relatív kockázata 4,2-szer nagyobb, különösen a tartósan, hosszabb ideig endometriózisban szenvedő nőknél.

Ezen fontos tény alapján retrospektív, keresztmetszeti vizsgálatot tervezett az indiai Vellore-i Christian Medical School Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Tanszékének kutatócsoportja az endometriózissal együtt élő rák prediktív kockázati tényezőinek meghatározására.

A cikk nemrégiben megjelent az „International Journal of Obstetrics and Gynecology” c. folyóiratban.

Ebben a tanulmányban 800 endometriózisban szenvedő nő vett részt,  13% -uknál endometriózist és kapcsolódó rosszindulatú betegségeket is diagnosztizáltak a vizsgálati időszak alatt.

Ötven nőnél diagnosztizáltak petefészek tiszta sejtes karcinómát vagy endometrioid rákot. Harminchárom betegnek volt endometrium rákja, a legtöbb endometrioid típusú volt. Tizennégy betegnél emlőrákot diagnosztizáltak, közülük a legtöbb pozitív volt az ösztrogén és a progeszteron receptorok szempontjából.

Hat olyan beteg volt, akinek endometrioid eredetű szinkron endometrium és petefészek daganata is volt.

Az endometriózisos betegeknél a rák kialakulásának prediktív kockázati tényezőit egyváltozós elemzésekkel értékelték, majd többváltozós regressziónak vetették alá.

Az eredmények

Egyértelmű összefüggést találtak az endometriózis és a rosszindulatú megbetegedés kialakulásának lehetősége között:

  • az életkor növekedése,
  • a posztmenopauzális állapot,
  • a magasabb Ca 125 szint,
  • a nagyobb méretű endometrioma
  • és a betegség hosszabb időtartama (> 5 év) esetében

Az endometrioma átmérőjének 8 cm-es határolása gyakorlatilag előre jelezte a rosszindulatú daganat megjelenését.

„További vizsgálatokat kell végezni az endometriózis rosszindulatú transzformációjához szükséges jobb megelőzési, szűrési és kezelési megközelítések kidolgozása érdekében. A korai diagnózis és kezelés optimalizálása, valamint a morbiditás és a mortalitás csökkentése érdekében a kockázatértékelési pontszámot be kell építeni a a meglévő diagnosztikai keretbe, és a kockázatos eseteket szorosabb nyomon követése javasolt a szükséges beavatkozások végrehajtásának biztosítása érdekében „- fejezték be a szerzők.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33415752/

EndoBlog KülönVélemény

Gondolkoztam, hogy megosszam-e ezt a kutatási eredményt az Endoblogon, hiszen ijesztő a téma, és nem akarom, hogy a ráktól való félelem fekete fellegként kísérjen téged, ha esetleg érint egy vagy több a fenti rizikófaktorok közül.

De arra jutottam, hogy a precíz, korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és az, hogy hiteles információk birtokában tudj dönteni a saját testedet, egészségedet érintő kérdésekről.

Jobb félni, mint megijedni- tartja a mondás, s bár én félelemre semmiképpen sem biztatlak, sőt- számtalan stresszkezelő technikát kaptál már tőlem az elmúlt évek alatt.

Arra viszont nagyon is, hogy törődj magaddal, hogy járj rendszeresen szűrésekre, viseld gondját a testednek és a lelkednek egyaránt, hiszen semmilyen kockázati tényező nem jelent eleve elrendeltetettséget, mindig van lehetőség a legjobbat kihozni az adott helyzetből.

Bejelentkezés konzultációra ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!