Endometriózis műtét után: jobb lesz?

Van, akinek bejön, van akinek nem: az endometriózis műtét utáni életminőségbeli változásokról hoztam ma nektek egy friss kutatást.

Jelenleg a laparoszkópia a legnépszerűbb az endometriózis kezelésében használt technika. Számos tanulmány kimutatta a laparoszkópos műtét hatékonyságát a fájdalmas tünetek csökkentése és az endometriózisban szenvedő betegek életminőségének javítása kapcsán rövid és hosszú távon.

Ez a kutatatás nagyon izgalmas, mert arra keresi a választ, hogy lehet, mitől függ, hogy valakinek segít a műtét, valaki pedig továbbra is intenzív panaszokkal éli tovább az életét a beavatkozás után is.

A franciaországi Comptour és mtsai. az endometriózis laparoszkópos műtéti kezelést követő egyéni tapasztalatok hosszú távú  elemzését tűzte ki célul, és 962 beteg élményeit vizsgálta.

A betegeket  különböző csoportokba sorolta,  a kritériumok  a kismedencei fájdalom intenzitása volt  (dyspareunia, a dysmenorrhoea és a krónikus kismedencei fájdalom),  valamint egyéb fizikai és mentális szempontok, amelyeket  kérdőív segítségével mértek fel. Ez az érdekes cikk nemrégiben jelent meg a „Journal of Clinical Medicine” folyóiratban.

A csoportalapú modellezési módszer a medencefájdalomban szenvedő betegek három kategóriáját különítette el.  Az eredmények ennél a három csoportnál hosszútávon nagyon eltérőnek bizonyultak az életminőség és a műtét utáni fájdalomtünetek szempontjából. Az eltérés különösen jelentős volt az első ízben műtött betegek esetében.

Később a többszörös elemzés 4 betegcsoportot mutatott ki a műtét előtti állapotok tekintetében.

Az 1. és 2. csoportba tartozó betegek többsége, akik műtét előtt kisebb fájdalomról számoltak be vagy egyáltalán nem is  volt fájdalmuk, ők  a műtét után továbbra sem, vagy már nem szenvedtek fájdalomtól.

A 3. csoportban lévő betegek, akiknél a műtét előtt súlyos dysmenorrhoea volt  tapasztalható, a műtét után viszonylagos vagy jelentős enyhülésről számoltak be.

A 4. csoport, tehát azok a betegek viszont, akik krónikus kismedencei fájdalomról és dyspareuniaról számoltak be a beavatkozást megelőző időszakban, ők a műtét után továbbra is kismedencei fájdalmat  tapasztaltak a mérsékelttől egészen az intenzívig.

A kutatók nagy eredménynek tartják, hogy ennyire egyértelmű csoportokat és műtét utáni életminősé kilátásokat sikerült elkülöníteni.

Az összegyűjtött információk értékesek lesznek azoknak az  epidemiológiai módszerekből származó információk kiegészítéséhez, amelyeket jelenleg alkalmaznak a műtétre alkalmas betegek kiválasztásában.

„Bizonyos betegprofilok nagyobb eséllyel  esnek át műtéten, mint mások, azonban továbbra is nehéz pontosan megjósolni, hogy mely betegek részesülhetnek előnyben a fájdalom és az életminőség javulásában. Először fedtük fel a tünetek előrehaladásának egyértelmű pályáit a műtét utáni életminőségben, amely megfelel a betegek csoportjainak. Ez az információ kiegészítheti azokat az információkat, amelyeket a műtétre alkalmas betegek kiválasztásában jelenleg alkalmazott epidemiológiai módszerekkel nyernek „- összegezték a szerzők.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32752110/

Bejelentkezés konzultációra ITT

Könyvek, segédanyagok ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!