Endometriózis kutatás: Miért alacsonyabb az endós nők testtömegindexe?

Hoztam ma nektek egy új endometriózist kutatást, ezúttal arról szól, miért van az, hogy az endometriózissal élő nők testzsírszázaléka alacsonyabb.

Az endometriózisos nők zsírsejtjei csökkent RNS-expressziót és alacsonyabb proliferációs képességet mutattak az egészséges mintához képest.

Zolbin és munkatársai a közelmúltban közzétették az endometriózisban megfigyelhető adipocita (zsírszövet)  eltérésekről szóló prospektív, kontrollált kutatásuk eredményeit a „Reproduktív Biológia és Endokrinológia” című folyóiratban.

Az endometriózis nőgyógyászati ​​rendellenességként határozható meg, amely a méhen kívüli endometriális sejtek megjelenésével és ezek növekedésével jellemezhető, ezáltal kismedencei fájdalmat, valamint a nők meddőségét is okozhatja.

Ennek a rendellenességnek az egyik nem köztudott, nem nőgyógyászati területen megjelenő tünete a különféle lipid diszfunkciók megjelenése, mint a bőr alatti zsír atrófia (sorvadás, zsírszövet csökkenés) és fibrosis, valamint alacsony BMI. (alacsony testtömegindex)

Annak ellenére, hogy az elméletek mindeddig nem voltak megfelelőek a fenti változások patofiziológiájának megmagyarázásához, a megváltozott őssejt-mobilitás a kutatók érdeklődésének fókuszába került- nem véletlenül.

 Annak érdekében, hogy kiderítsék, mi miatt eltérő az endometriózissal élő nők zsír metabolizmusa, a kutatások során 20 endós  és 20 nem-endós  páciens steril zsírmintáját gyűjtötték össze, akik laparoszkópos műtétnek vetették alá magukat. Mivel az adipociták a leptin és az adipoq fő forrásai, a kutatók ezek miRNS szintjeire voltak kíváncsiak.

Kutatásuk második lépése annak megállapítására, hogy az endometriózis befolyásolja-e az őssejt tulajdonságait, az volt, hogy 6 nőstény egeret kiválasztottak azok 9 hetes korában, amelyekben mesterségesen endometriózist hoztak létre,  és 5 azonos korú egeret tettek a kontroll csoportba. 

Megjegyzéseik szerint a szerzők arra az eredményre jutottak, hogy jelentős változások mutathatóak ki az endometriózisban szenvedő nők zsírszövetében, amely eltérések megmagyarázzák az ebben a betegségben gyakran megfigyelt alacsony BMI-t és metabolikus változásokat.

Az adipocita őssejtek csökkenése és az adipocita-gén expressziójában a miRNS által vezérelt változások hozzájárulhatnak az anyagcsere-változásokhoz és az endometriózissal élő nők alacsony BMI-jéhez.

A kutatás céljából összegyűjtött  endometriózisban szenvedő és egészséges nők bőr alatti zsírszövetét elemezve a legfontosabb eredmények a következők:  Az endometriózisban szenvedő nőkben talált, megváltozott keringő mikroRNS-ek befolyásolják az adipocita-gén megjelenését és növekedését,  ez lehet a rendellenes, megváltozott zsír metabolizmus hátterében.

Az endometriotikus betegekből azonosított zsírsejteknek alacsonyabb a burjánzó képessége. A Let-7b-vel transzfektált zsírsejtek (miRNS) csökkentett nukleáris RNS expressziót és sejtproliferációt eredményeztek. Az endometriózis nélküli nőkből származó adipociták többsége in vitro tovább burjánzott, növekedett, míg az endometriózisos betegek tenyésztett adipocitáinak többsége nem.  

Az egér zsírszövetében végzett FACS-elemzések szignifikánsan nagyobb számú őssejtet mutattak mind a bőr alatti, mind a viscerális, zsigeri zsírokban a nem endometriózisos csoportban. Az endometriózis egérmodelljében az adipocita őssejtek száma csökkenést mutatott. 

EndoBlog.hu- Az Endometriózis honlap. Valódi válaszok.

Elhozzuk neked a nagyvilág híreit.

További információk és kutatási erdmények az EndoMailben ITT 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!