Endometriózis klimax után

A posztmenopauzális endometriózis a jelen cikket író szerzők szerint méltatlanul alábecsülik, mert úgy érvelnek, növekvő számú bizonyíték szól amellett, hogy előfordulhat klimax után éppúgy,  mint a fiatalabb korban. A radiológusok fontos szerepet játszanak ezen betegek diagnosztizálásában, mert ők azok,  akik döntenek arról, melyik képalkotó vizsgálatot kell alkalmazni az endometriosis megkülönböztetésére más lehetséges teriméktől (terime egyenlő orvosi „izé”) , betegségektől vagy épp a normális szövettől.

A Mayo Klinika Radiológiai, Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Osztályának szerzői nemrégiben  egy „Endometriosis a posztmenopauzális nőkben: klinikai bemutatás, képalkotó tulajdonságok és kezelés” című cikket jelentettek meg, amelyben azt a témát feszegetik, hogyan lehet diagnosztizálni a menopauzán átesett betegeket.  Jópár  MR felvételt is mutattak a folyóirat hasábjain olyan nők kismedencéjéről, akik  menopauza utáni endometriózissal diagnosztizáltak.

Az endometriózis diagnosztizálásának jelentős kockázati tényezője ebben az időszakban az endometriózis anamnézisében, tehát az esetleges korábbi korábbi előfordulásában volt, akkor is, ha az korábban klinikailag inaktív volt, és csak később, a posztmenopauza után került diagnosztizálásra. Alternatív megoldásként ezeknek a betegeknek a biztos endometriózis diagnózis céljából képalkotó eljárásoknak vetették alá, vagy más okból elvégzett műtét során kerültek diagnosztizálásra.

A medencei endometriozis tipikus MR megjelenése változik, az endometriotikus léziók tulajdonságaitól függően. A petefészek endometriómái általában különállóak és homogén és hiperintenzív jellegűek a T1W képeken.

A T2W képeken az endometriómák változó megjelenésűek, mivel a cisztán belü is változó a vér mennyisége. Vastag, T2 hipointenzív kapszula vagy T2 „sötét folt” jelenléte a tömegben krónikus endometriómára utal, szemben a  vérzéses petefészek ciszta megjelenési képével. Felületes endometriozis esetén az MRI kevésbé volt hasznos, mint az mélyebb  endometriómák értékelésekor. Kis méretük miatt a legtöbb peritoneális elváltozást nem könnyű azonosítani, hacsak nem éppen vérznek.

Ezekben az esetekben a kapcsolódó T1 hiperintenzitás észlelhető. Az mélyen infiltrált endometriosisnál szilárd csomók, plakkszerű sűrűsödés vagy stellate lágy szövetek láthatók, amelyek közbenső T1 jelintenzitást és alacsony T2 jelintenzitást mutatnak.

Mivel a DIE-ben  (mélyen inflitrált endometriózis) szenvedő betegekben gyakran előfordul  a bélműködés zavara és egyéb gasztroentrotológiai tünetek is, az endometriózis jelenlétét az MRI-vel kell megvizsgálni, hogy meghatározzák a betegség mértékét és irányítsák az esetlegesen indokolt műtéti beavatkozást. Az endometriózissal érintett nőkben a megnövekedett petefészekrák kockázata miatt posztmenopauzális endometriózis gyanú esetén rosszindulatú daganatok kialakulásának szempontjából is kell értékelni a helyzetet.

Fontos, hogy ezeket a betegeket fix időközönként kövessék a gyanú mértékétől és a folyamatos szoros megfigyelés eredményeitől függően. Az endometriosis egy komplex betegség, nagyon heterogén klinikai megjelenéssel. Ezért jelenleg is folyamatosak az  erőfeszítések vannak annak megvizsgálására, hogy miként lehetne hatékonyabban szűrni és kezelni a menopauza előtti és utáni nőket egyaránt. 

Forrás:: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31701193

Még több kutzatás, friss hírek, infók, endometriózis diéta receptek, programok és cikkek az Endomailben

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!