Endometriózis és fibromyalgia összefüggése: legújabb kutatási eredmények

Az endometriózis fő tünetei, amelyek a diszmenorrhoea, a dyspareunia és a krónikus kismedencei fájdalom nagymértékben rontják az érintett nők életminőségét. Ezt a betegséget  ráadásul más krónikus betegségek, például a fibromyalgia is kísérheti. Coloma és munkatársai, a spanyol tudósok egy csoportja, a „Journal of Gynecology and Obstetrics” című folyóiratban közzétették a „Fibromyalgia előfordulása a mélyen infiltrált endometriózis esetén ” című tanulmányt. 

Az endometriózis, különösen a mély infiltráló endometriózis, számos krónikus betegséghez kapcsolódik, amelyek súlyosan károsítják az életminőséget és a munkaképességet, akár a  termelékenységet is. Az életminőség javítása érdekében gondosan értékelni kell az endometriózissal összefüggő krónikus betegségek,, például a fibromyalgia előfordulási esélyét. 

Arról, hogy mi a fibromyalgia, már írtam az EndoBlogon, emlékeztetőül ITT a cikk róla.

Ez a kohorsz – esettanulmányokat áttekintő-  kutatás a fibromyalgia és az endometriózis különböző típusainak összefüggését értékelte a barcelonai egyetemi oktató kórházban 2015–2017 között.

Azok a nők, akik részt vettek a kutatásban,  mélyen infiltrált endometriózisban (DIE), petefészek endometriomában  és/vagy kisebb kiterjedésű, felületi endometriózisban voltak érintettek,  mind sebészeti úton kerültek diagnosztizálásra.  DIE, tehát mélyen infiltrált endometriózis alatt azt értik a kutatók, ahol az endometriotikus sejtek 5 mm-nél nagyobb behatolását, beszűrődését észlelték az egészséges szövetbe.  Ezt a laparoszkópia után szövettanilag is igazolták.

A petefészek endometrioma – nagyobb, mint 3 cm-es méretű-  diagnózisát transzvaginális ultrahanggal diagnosztizálták és sebészi úton is  igazolták. Szükség esetén a  résztvevőnél a pontos diagnózishoz a  gondos klinikai vizsgálatot mellett transzvaginális ultrahangot és mágneses rezonanciás vizsgálatot (MRI) is végeztek.

A kontroll csoportot olyan nők közül választották ki, akiken szintén laparoszkópiát végeztek egy másik jóindulatú adnexális probléma miatt, de ők sebészetileg is igazoltan nem mutatták az  endometriózis jeleit. 

A dysmenorrhoea, a dyspareunia és a krónikus kismedencei fájdalom súlyosságát vizuális analóg skálával (VAS) értékelték 10-es skálán 0-tól (egyáltalán nincs fájdalomtól) 10-ig (elviselhetetlen fájdalom). Valamennyi tanulmány résztvevője elvégezte a fibromyalgia szűrésére szolgáló londoni Fibromyalgia Epidemiológiai Tanulmányi Kérdőívet (LFESSQ), egy hat tételes kérdőívet, amely négy, a széles körben elterjedt fájdalommal kapcsolatos elemet és két, a műtét előtti fáradtságot érintő elemet tartalmazott. A nők egészségi állapotát illetően az általános  egészségügyi eredményeket és életminőséget vizsgáló 36-tételes rövid kérdőívet is (SF-36) is kitöltettek. 

A szerzők az endometriózis és a fibromyalgia különböző típusai közötti összefüggést értékelték, valamint az érintett nők életminőségét is értékelték VAS és SF-36 pontszámokkal.

A mélyen infiltrált endometriózisban szenvedő nőknél nagyobb a kockázata a fibromyalgia kialakulásának a LFESSQ (London Fibromyalgia Epidemiological Study Screening Questionnaire) alapján, amelyet a fibromyalgia szűrésére használnak.

A DIE (deep infiltrating endometriosis – mélyen infiltrált endometriózis) csoportban a nők szignifikánsan súlyosabb fájdalom tünetről számoltak be mint a nem DIE csoportban és a kontroll csoportban.

És, ahogy az lenni szokott, természetesen: „További tanulmányokra van szükség annak igazolására, hogy a DIE-val rendelkező nők fokozottan veszélyeztetettek-e fibromyalgia szempontjából” – tették hozzá a szerzők.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30973964

Ha segítségre van szükséged, ITT megtalálod. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!