Bizonyíték az endometriózis, fibromialgia és autoimmunitás összefüggéseire

Greenbaum és munkatársai  az endometriózis, a fibromyalgia és az autoimmun betegségek gyakoriságát és összefüggését vizsgálták egy nagy adatbázisban.  

Tanulmányaik az „American Journal of Reproductive Immunology” című kiadványban jelentek meg. A szerzők retrospektív keresztmetszeti vizsgálatot végeztek a Maccabi Healthcare Services számítógépes adatbázisával, amely Izraelben több mint 2,1 millió taggal rendelkezik.

A mintát 15 évesnél idősebb nők adták, akiket 2015.12.31-én regisztráltként tartottak nyilván a Maccabi Healthcare Services-ben, legalább 1 éve már  folyamatosan, valamint  endometriózissal és / vagy fibomyalgiával érintettek voltak.  

Az összehasonlításra szolgáló kontroll csoportot úgy definiálták, mint egy véletlenszerű 10% -os mintát az általános populációbóll, akiknek orvosi nyilvántartásukban nem szerepelt sem endometriózis sem fibromyalgia.

A szerzők adatokat gyűjtöttek a betegek koráról, a társadalmi-gazdasági helyzetéről, a lakóhelyről és a születési helyről is. Az autoimmun betegségek közé a Hashimoto-pajzsmirigy-gyulladás, a szisztémás lupus erythematosus, a Sjögren-szindrómát, a sclerosis multiplext és a gyulladásos bélbetegséget sorolták.

A Maccabi Healthcare Services automatikus betegnyilvántartásai segítségével megállapították a  krónikus társbetegségek, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a krónikus vesebetegség, valamint  meddőség esetleges fennállását. 

A rákkal kapcsolatos adatok elemzése az Izrael Nemzeti Rákregiszteren alapult. A betegek dohányzási státusát az orvosi jelentésekből nyerték ki. A szorongást vagy a depressziót az ICD-9 alapján határozzák meg, és a kategóriába kerüléshez szükséges volt két különféle antidepresszáns vásárlása a vizsgált időszakban. Az éves egészségügyi források kihasználásával a kutatók még azoknak az adatoknak is birtokába kerültek, hogy a mintába tartozó személy hányszor látogatott el háziorvosához, valamint  reumatológushoz és nőgyógyászhoz. 

A 781 571 felnőtt nőből 6 647-nek volt endometriózisa és 25 425-nek  fibromyalgiája. Összesen 401 nő volt, akinél mindkét betegség fenállt. Az endometriózissal és a fibromyalgiával egyaránt diagnosztizált nők átlagos életkora 42 és 55 év között volt. Ezt a 401 nőt az egészségügyi erőforrások fokozott felhasználása és az autoimmun betegségek magas előfordulási aránya jellemezte a kontroll csoporthoz képest.

Többször fordultak orvoshoz autoimmun megbetegedésre jellemző tünetekkel, mint a kontrollcsoport. 

Az endometriózisban szenvedő nőknél a fibromyalgia prevalenciája 6% volt. Ebben a vizsgálatban azt találták, hogy az endometriózisban vagy a fibromialgiában szenvedő nőknél gyakrabban fordulnak elő egyéb autoimmun betegségek, köztük a szisztémás lupus erythematosus, a Sjögren-szindróma és a gyulladásos bélbetegség, mint azoknál a  nőknél, akiknek egyik alapbetegsége sem volt, ami arra utal, hogy mind az endometriózisnak, mind a fibromyalgiának autoimmun összetevője is lehet.

Egy további különös eredmény, hogy az endometriózist és a fibromyalgiát a betegeknél gyakran ugyanabban az évben diagnosztizálták, vagy a fibromyalgiát az endometriózis előzte meg. Ez magyarázható a traumás események vagy fertőzés triggerelő hatásával a két betegség együttes kialakulására. 

Az endometriózisban és a fibromialgiában szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő egyéb autoimmun betegségek, szorongás / depresszió, és az egészségügyi szolgáltatások fokozott használata jellemzi őket. 

Összefoglalva, ez az első tanulmány, amely megmutatja az endometriózis és a fibromyalgia és az autoimmunitás közötti kapcsolatot egy nagy mintán alapuló adatbázisban.

A megállapítások egyéb,  eltérő populációkra is vonatkozhatnak.

Ez a tanulmány hozzájárulhat ezen betegek komplex igényeinek kezelésére irányuló átfogóbb megközelítés kialakításához.

Fontos következtetés továbbá, hogy az endometriózisban szenvedő betegeket, akik a kezelése rosszul reagálnak, meg kell vizsgálni, hogy kizárják a kapcsolódó fibromyalgiát és egyéb autoimmun betegségeket a kezelésnek való ellenállás hátterében. 

A kutatás gyengéi, buktatói:

Mivel az endometriózis diagnosztizálása elhanyagolható a tünetmentes nőknél és a nem tipikus tüneteket mutató tüneteket mutató nőknél,az endometriózis prevalenciáját nem lehet pontosan értékelni a mintán és a kontrollcsoportban sem.  Ebben a vizsgálatban a diagnózisokat  vizsgálatokon alapuló klinikai adatokra alapozták, de a legtöbb nő nem vetette alá magát laparoszkópos műtétnek amely a biztos endometriózis diagnózis felállításhoz szükséges módszer. Mivel a fibromyalgia diagnosztikai kritériumai idővel megváltoztak,  ezek a változások befolyásolhatják előfordulási becslések pontosságát. 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30682223

EndoBlog.hu- Az endometriózis honlap

Elhozzuk neked a nagyvilág híreit, mindig egy lépéssel előrébb járunk:-)

Több hírért, kutatási eredményért iratkozz fel az EndoMail tagjaink körébe ITT!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!