Bélműtét endometriózis esetén

Az endometriózis köztudottan egy ösztrogénfüggő állapot,  amely különféle tünetekkel és szövődményekkel jár. Az egyik legrettegettebb megjelenési formája a  beleket érintő,  mélyen infiltráló endometriózis.

A bélt érintő endometriózis műtéti kezelésének rövid és hosszú távú kockázatainak ismerete kulcsfontosságú a kompetens sebész számára, és elengedhetetlen a betegek kezelésének elősegítésében. Az eddigi szakirodalomban azonban olyan ellentmondások vannak, amelyek megakadályozzák az általánosítást.

A kanadai Dr. Singh és munkatársai ezt a helyzetet próbálták megoldani, kutatásuk a beleket érintő endometriózis műtét rövid és hosszú távú ismert szövődményeire összpontosít. Ez a cikk nemrég jelent meg a „Best Practice & Research Clinical Obstetrics and Gynecology” című folyóiratban.

A bélműtétek legfontosabb komplikációi a műtét utáni bélperforáció, a rectovaginális fistula és az anastomotikus szivárgás, a vérzés és a szűkület.

A minimálisan invazív műtét ( laparoszkópos hozzáférés) a legnépszerűbb  választott eljárás napjainkban, mert a  laparoszkópia összességében alacsonyabb, 15,7% -os szövődményességgel társult, szemben a laparotómia 26,6% -ával. Általában minél invazívabb a műtét típusa, annál nagyobb a szövődmények kockázata is.

A legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a bélműtét sokszor  jelentős és tartós javulást eredményez az életminőségben, valamint a gyomor-bélrendszeri, nemi és hólyagműködésben. A műtét azonban nagyon gyakran nem vezet a tünetek teljes megszűnéséhez, beleértve a székrekedést, a gyakori bélmozgást és a gáz vagy a széklet akaratlan elvesztését is.

Néhány tényező növelheti a szövődmények kockázatát, amelyek leginkább az alapbetegség jellemzőihez kapcsolódnak

A súlyos bélszűkület (> 50%) és az elváltozások multifokalitása, az elváltozás mérete( ha nagyobb, mint 3 cm),  valamint a nyálkahártya alatti beszivárgás mélysége együtt jár a szövődmények nagyobb kockázatával.

Ami a legfontosabb, hogy a vizsgálatok következetesen kimutatták, hogy az anális peremtől 5-8 cm-re elhelyezkedő csomók eltávolítása a rövid és hosszú távú szövődmények jelentősen megnövekedett kockázatával járnak.

A beleket érintő mély endometriózis kezelése nagy kihívást jelent, elsősorban az információk hiánya miatt.

A bél endometriózis miatt végzett műtét eredményeként a betegek legalább 10% -ának súlyos szövődménye lesz, amely újbóli beavatkozást igényel.

Ezért az egészségügyi személyzetnek arra kell törekedniük, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek a kockázat csökkentése érdekében, a műtét előtt megfelelő felkészüléssel, tájékozott beleegyezéssel, megfelelő képalkotással, bélszakértőkkel végzett műtéti konzultációkkal és műtéti technikák optimalizálásával.

Az endometriózisban szenvedő betegek ellátásának jövőbeli iránya a jó minőségű adatoktól, azok elérhetővé tételétől és a helyi minőségbiztosítási intézkedésektől függenek.

„A bélendometriózisban szenvedők ellátása alapos preoperatív felmérést és tervezést igényel a kockázatok minimalizálása érdekében, valamint a bélműtétekre speciálisan jellemző szövődmények és komplikációk korai felismerése, időben történő diagnosztizálása és kezelése is szükséges” – írták a kutatók.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32680784/

Könyvek, információk, segédanyagok ITT az EndoShopban

Több kutatás, friss hír és programok az Endomailben!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!