Az endometriózis orvosi kezelésének forradalmi újdonsága- gyógyítás ultrahanggal, műtét nélkül

Számomra nagyon fontos, hogy az EndoBlog olvasóinak a legújabb, legaktuálisabb híreket, kutatásokat is elhozzam  világ minden tájáról, hogy hasznos és  hiteles információkhoz jussatok itt nálunk. Forradalmi újdonság elérhető az endometriózis orvosi kezelésében a franciaországi Lyonban. 

Gil Dubernard, a Croix Rousse kórház nőgyógyászának támadt először az az ötlete, hogy ki kellene próbálni a Focal One® nevű ultrahang készüléket a mélyen infiltrált, tüneteket okozó, előrehaladott endometriózis kezelésében.  Ez a kezelés mindössze néhány percet vesz igénybe, és helyettesíti a vágással járó műtéti eljátásokat. A cél az endometriózis léziók devitalizálása.

A kórházban jelenleg is tesztelik és folyamatosan továbbfejlesztik a módszert, amely valójában cseppet sem új, hiszen a prosztata műtéteiben már eddig is sikeresen alkalmazták. A  módszer lényege, hogy az ultrahang nem egy egyszerű diagnosztikai eszköz ez esetben, hanem egy 50W-on dolgozó, hőenergiát kibocsátó terápiás eszköz is. Az endometriózis szigetek ezen a  hőmérsékleten nem élik túl a speciális, célzott kezelést, nem tudnak tovább funkcionálni, elhalnak, és az endometriózis csomó a kezelést követően má nem aktív, nem okoz tünetet, és néhány hónap után össze is esik, zsugorodik.

Ez a módszer természetesen sokkal kevésbé invazív, mint a hagyományos műtéti vagy a laparoszkópiás eljárás, és egyáltalán nem jár műtéti hegekkel, még aprócskával sem.

A páciensek megelőző este mennek be a kórházba és másnap már haza is mehetnek, nem kell sokáig, akár 7-10 napig is bent maradniuk, mint egyéb esetben, amikor az endometriózis a belet is érinti. Ráadásul a páciensek azonnal visszatérhetnek a munkába, míg a hagyományos műtéti eljárás után akár hat hétig is otthonukban kellett regenerálódniuk.

Eleddig 10 pácienst vetettek alá ennek a kezelésnek, akik súlyos endometriózisban szenvedtek-ez nyilvánvalóan még nagyon csekély szám.

Ez a technica rengeteg endometriózissal élő nőnek ad reményt, habár nem lesz szisztematikus és az értékelést követően eseti alapon, egyedi elbírálás után fogják alkalmazni. A cikk megjelenésének időpontjáig 4 pácienst kezeltek sikeresen a módszerrel, ők jelentős életminőség javulásról számoltak be, ketten közülük meg is szólalnak ebben a videóban.

Annak érdekében, hogy a módszert és magát a készüléket a még hatékonyabbá tegyék és kiterjeszthessék az alkalmazhatósági körét, és még jobban a női anatómiához szabják, jelenleg is dolgoznak a kutatók. Egy esetben például előfordult, hogy az ultrahang nem volt elég hosszú, feje nem érte el a léziót, így a szegény páciens hoppon maradt.

További információkat angol és francia nyelven találtok a módszerről, ITT például egy magyarázó videót is.

Endoblog.hu- Az endometriózis honlap. Valódi válaszok 8 éve. Nyitunk a világra.

Bejelentkezés konzultációra ITT.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!