Az endometriózis kiújulási esélyeinek csökkentése műtét után

A műtét előtt és után alkalmazott növényi kivonat és bizonyos magas vérnyomás elleni gyógyszerek csökkenthetik az endometriózis ismétlődésének kockázatát egy egereken elvégzett vizsgálat alapján. A műtét után az endometriózis kockázata  igen magas, de úgy fest, ezekkel az egyszerű módszerekkel csökkenthetővé válhatna ez a magas rizikó, ha az eredményeket az egérkék után humán vizsgálatokban is meg tudnák ismételni a kutatók. 

A kutatók generáltak egy egér modellt az endometriózis kiújulásának szemléltetésére. Az egerket a műtét előtt és után „andrographoliddal”, egy NF-κB-gátlóval és / vagy „propranolollal”, egy β-blokkolóval kezelték, hogy teszteljék a műtét utáni „maradék” endometriózis léziók növekedési sebességére gyakorolt ​​hatásukat. Műtét után nagyon sok esetben marad bent egy apró endometriózis, amely kezelés nélkül hamar újra növekedésnek indul és újra tüneteket okoz.

Ebben az esetben az egerekben a kutatók direkt hagytak bent endometriózist, hogy tudják vizsgálni a gyógyszerek hatásait. Az egerek egy csoportját csak andrographoliddal, másik csoportját csak propranolollal, harmadik csoportját mindkét szerrel kezelték, egy negyed csoportot pedig teljesen kezeletlenül hagytak kontrollcsoportként. 

Az Andrographolid és / vagy propranolol adása műtét előtt és után jelentősen csökkentette ezeknek a  maradék endometriális elváltozásoknak a  növekedési sebességét, és az egerek sokkal kevésébé tűntek érzékenynek a fájdalomra is. 

Az egérmodellben végzett vizsgálat szerint a „nuclear factor-κB” (NF-κB) inhibitorok és β-blokkolók endometriózis előtt és után történő alkalmazása csökkentheti az ismétlődő betegség kockázatát.

A Reproductive Sciences folyóiratban közzétett tanulmány szerint ezeknek a vegyületeknek a használata késleltetheti a maradék endometriotikus elváltozások növekedését, amelyek a műtét után bent maradtak. Ez viszont csökkentheti a műtét utáni ismétlődő betegségek kockázatát.

A műtét utáni endometriózis visszatérése még mindig nagy probléma. Eddig a kockázatok csökkentése érdekében a kutatók megpróbálták azonosítani azokat a kockázati tényezőket, biomarkereket valamint olyan gyógyszereket, amelyeket a műtét után kell használni. Jelen tanulmányban a kínai Sanghaji Egyetem kutatócsoportja értékelte az andrographolid és a propranolol potenciális előnyeit.

Ennek érdekében egérmodellt generáltak az endometriózis megismétlődésében, ahol eltávolítottak néhány ektópiás sérülést, szándékosan hagyva maradék sérüléseket. Az állatok egy részét andrographoliddal kezelték, némelyiket propranolollal, némelyiket mindkét vegyülettel egy órával a műtét előtt és egy nappal . a beavatkozás után Egyes állatok kezeletlenül  maradnak kontrollként.

Ezután felboncolták az összes állatot és vizsgálták az endometriális elváltozásokat.

Megállapították, hogy az andrographolid és / vagy propranolol alkalmazása jelentősen csökkentette a maradék endometriális elváltozások növekedési sebességét.

Azt is megállapították, hogy azok a folyamatok, amelyek az endometriózis kialakulásában és terjedésében fontos szerepet játszanak, -mint például az angiogenezis vagy az új vérerek kialakulása,valamint a sejtek differenciálódása is-  határozott csökkenést mutattak.



Végül a kutatók arról számoltak be, hogy a kezelések jelentősen csökkentették a fennmaradó léziók jelenlétéből adódó fokozott választ, ami arra utal, hogy az andrographolid és / vagy propranolol, az endometriózis műtét előtt és után, csökkentheti annak kockázatát, hogy a test túlérzékeny lesz a fájdalomra a maradék sérülések jelenléte esetében is. 

A vizsgálat tehát ígéretes eredményeket hozott az andrographolid és / vagy a propranolol alkalmazása során az endometriózis műtét utáni ismétlődésének csökkentésében, sőt a maradék léziók miatt tapasztalt fájdalom csökkentésében is. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek egérmodelleken végzett kísérletek, és több kutatásra van szükség, mielőtt ezt a megközelítést alkalmazni lehetne a klinikákon humán populáción.

Az andrographolide az Indiából és Srí Lankából származó zöld chiretta növényből és egy NF-κB inhibitorból származó vegyület, amely blokkolja az NF-κB aktivitását.

Az NF-KB egy olyan fehérje komplex, amelyről ismert, hogy fontos szerepet játszik az endometriózis kialakulásában. A propranolol az Inderal márkanév alatt értékesített β-blokkolók osztályába tartozó gyógyszer.

Olyan állapotok kezelésére használatos, mint a magas vérnyomás, a szabálytalan szívverés, a pajzsmirigy hormon túlzott mértéke, a teljesítményszorongás és generalizált szorongás. A propranololt jelenleg egy potenciális új rákellenes szerként is tesztelik.   

A kísérleteket egérmodellben hajtották végre, és még több kutatásra van szükség, mielőtt bebizonyosodna, hogy a megközelítés hasznos lehet humán endometriózisos betegeknél is.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30764712

További kutatási erdményekért és az endometriózis diéta kickstart tréningért iratkozz fel az EndoMailre ITT!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!