Adenomiózis és az endometriózis súlyossága: van összefüggés?

Dior és munkatársai (Royal Women Clinic , ParkVille, Ausztrália) egy prospektív tanulmányt készítettek annak értékelésére, hogy milyen összefüggés van az endometriózis súlyossága és az adenomiózis szonográfiai (ultrahnagos) bizonyítékai között. Közelmúltban megjelent cikke a The Journal of Minimally Invasive Gynecology-ban jelent meg. 
 

A kutatásban 234 nő vett részt, akiknek átlagos életkora 30,6 év volt, mindannyian kismedencei fájdalom tünetekkel érkeztek a nőgyógyászati ​​klinikára, ahol a  és kismedencei vizsgálat is zajlott. Ez a csoport két alcsoportra osztották az alapján, hogy ultrahang alapján felmerült-e náluk az edenomiózis képe, vagy sem.

Bár míg a két csoport között nem volt szignifikáns különbség, a SEOA-val rendelkező betegeknél nagyobb valószínűséggel van IV. Stádiumú endometriózis.

A SEOA diagnosztizált csoportban a szerzők rámutattak különösen súlyos endometriózisra, beleértve a mély infiltrált endometriózist és endometriómát. Az eutopikus endometrium génexpresszió szempontjából nem találtak szignifikáns különbséget az adenomyosis esetek és a kontrollcsoport között.

A SEOA és a súlyos endometriózis közötti szignifikáns összefüggés azt sugallta, hogy a kismedencei  fájdalomtünettekkel rendelkező rendelkező nők számára előnyös lenne az ultrahang a laparoszkópos diagnosztikai műtét előtt.

Bár egyes kutatások korábban azt mutatták, hogy differenciált génexpresszió és hosszú ideig nem kódoló DNS expresszió van az adenomyosisban vagy anélkül szenvedő nők eutopiás endometriumában, a jelenlegi vizsgálat nem talált szignifikáns különbséget e két csoport között a minta alapján.

A kiemelendő ebből a tanulmányból és egy kicsit értehtőbbé teszi az eredményeket:

Nincs egyetértés az adenomyosis szonográfiai feltételeiről, de a diagnózist akkor lehet elvégezni, ha echogén szub-endometriás vonalak (más néven velencei vak árnyékok), myometriális ciszták, heterogén myometrium és a myometriális fal vastagsága vagy aszimmetriája láthatóak. A pontos és végleges diagnózis ami igazolja az adenomiózis meglétét vagy hiányát, mindenképpen hisztopatológiai lesz.

További kutatásokra van szükség az „Adenomyosis – SEOA” „szonográfiai bizonyítékok” prediktív értékének jellemzésére és az adenomyosis patológiában részt vevő genetikai útvonalak feltárására.

Az endometriózis súlyossága és az adenomyosis szonográfiai jelei közötti összefüggés jelenlétének és mértékének vizsgálatára a szerzők az adenomyosisnak megfelelő szonográfiai jellemzőket vizsgálták azoknál a betegeknél, akiknél diagnosztizálták már az endometriózis  laparoszkópia útján.

Gén tömb-analíziseket végeztek annak megállapítására, hogy az adenomyosisban szenvedő betegekben az eutópiás endometrium gén expressziója eltér-e az adenomyosis nélküli betegektől.

Legfontosabb eredmények:

A klinikán a kismedencei fájdalomban szenvedő nők harmincöt százalékánál az  adenomyosis szonográfiai jelei megmutatkoztak. Az adenomyosis szonográfiai bizonyítékával rendelkező nők esetében a leggyakrabban előforduló szonográfiai jellemzők a heterogén myometrium és a megvastagodott hátsó myometrium fal voltak. A vastagodott hátsó fal statisztikailag szignifikánsan összefüggött a közepes vagy súlyos endometriózissal is.  A méhen belüli patológiák gyakrabban fordulnak elő a SEOA-val rendelkező nőknél.

Korlátok:

A laparoszkópia előtt az adenomyosis diagnosztizálására szolgáló ultrahangos vizsgálatot szakképzett klinikusoknak kell végezniük.

Ez a tanulmány a SEOA-ra összpontosított, nem pedig az adenomyosis histopatológiai megállapítására.

Forrás:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30273686

Fontos kiegészítés:

Sokan kérdeztétek, hogy mi lesz az EndoBloggal, hogyan fogjuk eljuttatni hozzátok a legfrissebb híreket, kutatásokat a nagyvilágból, ha Magyarországot lekapcsolták az adatbázisokról. mint azt bizonyára sokan már tudjátok, 2019. január 11-től az egész ország területén elérhetetlen a Scopus, a ScienceDirect és a SciVal adatbázisok mindegyike.

Ez azért kiemelten fontos, mert ezek segítségével a magyar kutatók is hozzáfértek a világ legteljesebb lefedettségű tudományos adatbázisaihoz, legfrissebb folyóirataihoz, ahogy fogalmazott: a nemzetközi tudáshoz. Végetlenül sajnálom és értetlenül állok a történtek előtt, és bízom benne, hogy ez a tarthatatlan helyzet mielőbb megoldódik.

A magyar kutatóknak annyit de annyit köszönhet a világ, munkájuk ellehetetlenítése, projektjeik leállásra kényszerítése valós értéktől fosztja meg az embeteket, betegeket.

Ezúttal tájékoztatlak benneteket, hogy az általunk használt Pubmed még elérhető magyar tudományos intézetek számára, így bennünket ez a változás egyelőre nem érint, és a továbbiakban is számíthattok az Endoblog hiteles forrásokból származó ismeretterjesztő munkájára.

[/cm

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!