A pandémia hatásai az endometriózissal élőkre

A koronavírus az elmúlt másfél évben nehézségeket okozott a szakmai egészségügyi rendszer elérésében,  az endometriózis diagnosztizálásában és kezelésében is. Továbbá az egészségügyi ellátás elérésének nehézsége negatív hatással lehet a mentális egészségre és az életminőségre is, ás fokozhatja a jövőtől való szorongást is.

Kutatók egy csoportja azt a célt tűzze ki maga elé, hogy tisztázza a koronavírus hatását az endometriózis betegekre Ausztráliában. Ahogy végigolvastam a kutatást, úgy vélem, a következtetések gondolatébresztőik lehetnek Európában is.

Egy 2019-es kutatásban részt vevő, endometriózissal  és dysmenorrheával élő nőkből álló mintát kértek meg arra, hogy vegyenek részt ebben a vizsgálatban is. A demográfiai paramétereket (pl. rezidens-e, családi állapot, életkor, foglalkozás, etnikai hovatartozás…) feljegyezték a kutatás kezdetekor, majd 12 hónapig követték a résztvevőket.

Ezenkívül három nyílt végű kérdést tettek fel:

„Milyen hatással van, ha van ilyen, a Covid-19 az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréshez?”
„Milyen hatással van, ha van ilyen, a Covid-19 az endometriózis tüneteire?”
„Hogyan befolyásolja a Covid-19 a napi működését?”

Egy egyszerű numerikus skálát (NRS) 0-tól 10-ig (nincs fájdalom) 10 (legrosszabb fájdalom) használtak  a menstruációs fájdalom súlyosságának felmérésére. Emellett egy önkitöltős kérdőívet használtak a pandémiától való félelem mértkének megítélésére. Az összesített pontszámok 7 és 35 között vannak, és a magasabb pontszám jelzi a magasabb félelmet.

Összesen 162,  31 év alatti beteg vett részt a vizsgálatban, és köztük 40 résztvevő (25,0%) teljes munkaidőben foglalkoztatott volt. Hatvan százalékuk (98/162) határozottan kijelentette, hogy a COVID-19 pandémiás helyzet és az ehhez kapcsolódó megváltozott  körülmények negatívan befolyásolták az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket.

A résztvevők közel egynegyede hangsúlyozta (35 beteg), hogy a COVID-19  miatt csökkent a  napi tevékenysége, aktivitása, a legtöbb betegnél  pedig érezhetően romlott a napi teljesítmény.

A  regressziós elemzés azt mutatta, hogy a Covid-19-től való félelem jelentősen negatív hatással volt mind a három vizsgált területre.

A kutatás korlátai:

A viszonylag kis elemszám egyértelmű korlátja a kutatásnak.

A résztvevők válaszait a mentális egészség, a fáradtság és a fizikai környezeti egyéb feltételei is befolyásolhatják, nem csak  az endometriózis.

Továbbá a szerzők a pandémiának csak egy rövid szakaszát vizsgálták, az eredmények változhatnak az figyelelembe vett időtáv hosszabbításával.

Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33993063

Bejelentkezés online pszichológiai konzultációra ITT

Endometriózis könyvesbolt ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!