A legújabb endometriózis kutatások az EndoBlogon- Az endometriózis korai diagnózisa

Három biomarkert találtak, amely segít egy új diagnózis modell felállításában. Az  endometriózis korai felismerése fontos tényező, segít a későbbi szövődmények, esetleges meddőség elkerülésében. 

Li és munkatársai  (Szun Jat-szen Egyetem, Kína)  a közelmúltban megjelentettek egy cikket  az endometrium metabolomikus profilalkotásáról. Egy olyan profilt szeretnének létrehozni, amely  feltárja a potenciális biomarkereket, amelyek segíthetnek az endometriózis minimális-enyhe szakaszában is felismerni a betegséget.

A tanulmány foglalkozik azzal a hiányossággal, hogy nincs optimális diagnosztikai eszköz a minimális enyhe fokú, egyes stádiumú endometriózisos betegek számára. A kutatók ultra-HPLC (ultra-high-performance liquid chromatography = nagy teljesítményű folyadék kromatográfia, ez választja szét az anyagokat) mellett elektrospray ionizációs nagy felbontású tömegspektrometria (UHPLC-ESI-HRMS)  nevű eljárást is alkalmaztak, ezt a nevet nem kell megjegyezni, csak a pontosság kedvéért írom bele a cikkbe.:-) (Electrospray ionization high-resolution mass spectrometry = electronspré befújásos ionizáló nagy felbontású tömegspektrometria, lehetetlen lefordítani-  Ezek olyan módszerek amik csak kutatásra alkalmasak mert hiperbonyolultak és drágák, szóval biztosan nem lesznek a közeljövőben egyszerű diagnosztika számára elérhetőek. )

Az a lényeg ebből, hogy fel akarták tárni az  különbségeket az endometrium metabolomikus profijában azoknak a nőknek, akiknek van endometriózisa, és akiknek nincsen.  A végső cél egy olyan modell létrehozása volt, amely különböző biomarkerekből áll, amelyek a teória igazolása esetén a későbbiekben lehetővé tenné az endometriózis korai szakaszában történő diagnózisát.

A vizsgálatnak 29 résztvevője volt, akik az I-II. stádiumú endometriózisban szenvedtek, rajtuk kívül a kontrollcsoportban  37 meddő nő. Mindegyikük átesett laparoszkópiás és hiszteroszkópiás beavatkozáson, és mindegyiküktől mintát gyűjtöttek biopszia formájában. A műtét során a kutatók az endometrium mintákat összegyűjtötték az összes résztvevőtől egy speciális endometrium biopsziával. A fent említett UHPLC-ESI-HRMS eljárást alkalmazták a különböző metabolitok számszerűsítésére, majd ezeket az adatokat statisztikai elemzésnek vetették alá.

12 metabolit volt, amelyek koncentrációi a korai stádiumú endometriózissal élő nők és a nem endometriózisos nők között eltérést mutattak. A nők korai stádiumú endometriozisban  nagyobb koncentrációban mutatták következőket: hipoxantin, L-arginin, L-tirozin, leucin, lizin, inozin, omega-3 arachidonsav, guanozin, xantozin, lizofoszfatidil, és aszparagin. Ugyanezek a résztvevők alacsonyabb húgysav koncentrációt mutattak.

A modell, amelyet végül az eredmények alapján felépítettek azt mondja ki, hogy az a biomarkerek legjobb kombinációját az endometriózis korai diagnózisának felállítására a húgysavra, a hipoxantinra és a lizofoszfatidil-etanol-aminra-ra kell koncetrálnia. Ennek a modellnek az érzékenysége 66,7%, a specifitás pedig 90,0%.

Fontos kiemelni néhány kritikai szempontot azonban, ugyebár enélkül nem kutatás a kutatás:-). A vizsgálat eredményei nem feltétlenül alkalmazhatók a világ más részeiről származó egyénekre. A kohorsz kicsi. Az alacsony érzékenységet egy későbbi továbbfejlesztés során mindenképpen javítani kell.  Kiindulási alapnak mindenesetre érdekes kutatás ez, reméljük, a közeljövőben többet megtudhatunk erről.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29712562

További kutatási eredményekért, legfrisebb infókért és EndoBlogos programokért érdemes feliratkoznod az EndoMailre. 

Bejelentkezés konzultációra ITT.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!