Hatékony stresszkezelő technikák ajándékba 1. rész- Légzőgyakorlatok

Stresszkezelésre és kikapcsolódás elérésére is remekül alkalmazhatóak a következő légzőgyakorlatok:
  • egyszerű hasi légzés

Feküdj a hátadra felhúzott térdekkel, talpak a talajon. Egyik kezed rakd a hasadra, és tudatosan végezz hasi légzést. Figyeld meg, ahogy a hasad kidomborodik belégzésnél, és lesüllyed kilégzésnél. Nyugtat, lazít, relaxál, emellett számtalan kedvező élettani hatása van a hasi légzésnek. Átmasszírozza a hasi szerveket. Gyakorold naponta!

  • teljes jógalégzés

Kiinduló helyzet ugyanaz, háton fekvés, lábak felhúzva, talpak a talajon. Egyik kéz hason, másik a mellkason. A teljes jógalégzés során először hasba, majd ha az megtelt, mellkasba, ha az is megtelt, tüdőcsúcsba lélegezz- ez utóbbi olyan, mintha a vállad enyhén megemelkedne. Kilégzésnél ugyanígy: először hasból fújd ki a levegőt, majd mellkasból, végül tüdőcsúcsból is.

  • váltott orrlyukas légzés

Ez egy jolly joker légzéstechnika. Remek immunrendszer erősítő, téli megfázásos időszakban kötelező. Emellett optimalizálja a vérnyomást: akinek magas, annak leviszi, akinek alacsony, annak feljebb tornázza. Migrén, fejfájás ellen is nagyon hatásos. Ülj le kényelmes helyzetbe, használni a hüvelyk és a mutató ujjadat fogod. Jobb kezed hüvelykujjával fogd be a jobb orrlyukadat, lélegezz be a balon. Tartsd bent a levegőt, miközben mutatóujjaddal átfogsz a bal orrlyukadra, és a levegőt a jobb orrlyukadon fújd ki. Belégzés a jobb orrlyukon át, átfogás, kilégzés a bal orrlyukon át. Ez egy teljes kör, meg se állj nyolcig.

  • lazíts légzés

Végezz hasi légzést, amely során minden egyes kilégzésnél ismételd el magadban a lazíts vagy  a lazíthatsz szót. Melyik tetszik jobban? Észre fogod venni, hogy mind az izmok, mind az érzelmek szintjén teljesen automatikusan bekövetkezik az ellazulás, és  friss, megkönnyebbült érzést tapasztalsz a gyakorlat után.

Könyveim és hanganyagok itt:

www.endoblog.hu/eshop

www.noraarvai.com

Konzultáció: www.endoblog.hu/eshop/booking

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!