Megvan az endometriózis ellenszere?

2011 December 16-án az Európai Gyógyszerügynökség pozitív véleményt adott ki a Richter Gedeon gyógyszergyár által kifejlesztett Esmya nevű tablettáról, mely a méhmiómák műtét előtti kezelését szolgálja. Hatására a méhmióma (a méh gyakori, jóindulatú daganata) mérete csökken, megakadályozza a méh vérzését és csökkenti a vérszegénység tüneteit.

 

Az Európai Unió területén évente közel 300 000 méhmióma műtétet végeznek el, ebből 230 000 végződik a méh eltávolításával a mióma nagysága és a méh vérzékenysége miatt. Az eddig alkalmazott gyógyszeres kezelés (GnRH agonista) durva mellékhatásai közül egy sem jelentkezik Esmya szedésekor, ráadásul az eddigi kezelés injekció formájában történt, az új szer pedig szájon át szedhető. Az Esmya hatóanyaga visszafordíthatóan gátolja a célszövetekben a progeszteron receptor működését.

Az új gyógyszer több klinikai vizsgálatot is sikeresen teljesített, ezért kaphatta meg az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását, melynek révén 2012 elején elérhetővé válhat a patikákban az egész EU, Oroszország és Kína területén.

A másik, számotokra talán érdekesebb hír, hogy szintén a Richter birtokában van egy endometriózis elleni gyógyszer is, melynek az idei évben fejeződnek be a Fázis 1b klinikai vizsgálatai. Az új gyógyszer csak azokra a szövetekre fejti ki hatását melyek növekedése függ az ösztrogéntől, meggátolva az ösztrogénnek a szövetekre kifejtett hatását. A vér ösztrogén szintjét nem befolyásolja, így a hagyományos kezelés során kialakuló ösztrogén hiánnyal és annak durva mellékhatásaival, mint például a migrén, krónikus fejfájás, súlygyarapodás, csontritkulás, hőhullámok, ingerlékenység, depresszió- hogy csak néhányat említsek- szóval mindezekkel nem kell számolni.

A jelenlegi injekciós készítménnyel szemben ez  egy  szájon át szedhető tabletta lesz.

Természetesen a gyógyszer évek múltán kerülhet csak a patikák polcaira, azonban ha ez bekövetkezik ,az endometriózis kezelése végre egy új mérföldkőhöz érhet.  Alább megadom a hivatkozási linkeket, ha tudsz angolul, olvasgass, tájékozódj.

Hivatkozások:

 

http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages%2Fmedicines%2Fhuman%2Fmedicines%2F002041%2Fsmops%2FPositive%2Fhuman_smop_000316.jsp&mid=WC0b01ac058001d127&source=homeMedSearch&category=human

 

http://www.preglem.com/pages/products.asp

 

http://www.richter.hu/HU/Documents/Befektetők és média/tőzsdei közlemények/2011/RCH111216ER01H.pdf

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!