Így zajlik egy endometriózis műtét- hiteles infók és élménybeszámoló első kézből

Már régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy megnézzek élőben egy endometriózis műtétet, végül múlt héten sikerült eljutnom egyre a Róbert Károly MagánKórház csapatának  jóvoltából, ahol dr. Fülöp István meddőségi specialista avatott be munkájának részleteibe. Nagyon izgalmas élmény volt, őszintén sokkal brutálabbra számítottam, mint valójában volt.

Arra gondoltam, hogy amellett, hogy a végtelenül menő műtős képeimmel villogok,  valami igazán hasznosra is felhasználom a tapasztalataimat, és ebben a bejegyzésben a laparoszkópiáról írok nektek. Mi is tulajdonképpen ez a műtéti technika, miben más, mint a laparotómia és hogyan zajlik, milyen eredmények érhetők el vele?

Az endometriózis műtéti kezelésének 3 célja van:
  1. csökkenteni a kismedencei fájdalmat,
  2. növelni a teherbeesés lehetőségének valószínűségét,
  3. megakadályozni a betegség kiújulását ameddig csak lehetséges.

Napjainkban az abszolút jolly joker az endometriózis terápiában egy minimál invazív műtét, a laparoszkópia. Ilyenkor a beteget altatják, hasát gázzal felfújják annak érdekében, hogy jól hozzáférjenek az érintett szervekhez, de a hason apró metszéseket ejtenek csupán. Magát a műtétet az operáló orvosok száloptikás kamera segítségével látják 3 dimenzióban, tehát a műtő orvos keze nem is kerül a hason belülre.

Legfontosabb előnye ennek a technikának,  hogy nincs szükség nagy metszésekre annak érdekében, hogy a hasi szervekhez hozzáférjenek. Ennél fogva az operációt követően valószínűleg jelentősen kisebb lesz a fájdalom, a beteg hamarabb felkelthet az ágyból -ezzel számtalan egyéb komplikációt elkerülve, így például a rettegett összenövéseket vagy trombózist- csökken a kórházban töltött napok száma, a betegek korábban visszaállhatnak a hétköznapi életbe. Rövidebb időre esnek ki a munkából, ami napjainkban egyáltalán nem nevezhető utolsó szempontnak.

Sokkal jobbak az esztétikai eredmények is, a hegek nyomtalanul gyógyulnak áltlában és a műtétet követő hasfali sérvek is ritkábbak. Összességében tehát határozottan állítható, hogy gyorsabb regenerációra lehet számítani, mint hagyományos operáció esetében.

Napjainkban a sebészet szinte minden területén találkozhatunk már laparoszkópos eljárással. Az endometriózis gyógyításában azért is van jelentős szerepe, mert maga a diagnosztika egyik legbiztosabb forrása is a műtét elvégzése, és amennyiben igazolódik a feltételezett endometriózis gyanúja, egyúttal rögtön elvégezhető a ciszták eltávolítása, a csomók lézeres leégetése, az összenövések oldása.

Ami számomra a laparoszkópos műtét során meglepő volt, hogy milyen rövid volt, mennyire kevés vérzéssel járt- igazából reggelizni sem mertem az élmény előtt de tényleg azt kell mondjam akár ehettem volna is mert nem volt semmi vészes, -hogy milyen meleg van egy műtőben, hogy a betegből a világon semmi nem látszik mert le van tajarva teljesen és az ágyát annyira megdöntik hoigy szegény szinte „fejen áll” műtét közben, valamint azt sem tudtam előtte  hogy mennyire sokan vannak bent egy operáció alatt. Élménybeszámoló képekben.

muti1
Egy vidám műtét előtti szelfi

 

muti3
Előkészületek

 

Dr Fülőp István endometriózis Árvai Nóra
Mindjárt kezdünk
műtét endometriózis laparoszkópia
Itt még csak messziről kukucskálok

 

m7
Az életfunkciókat folyamatosan monitorozzák

 

Egy vidám műtét előtti szelfivel indult a nap
Mindenki a monitorra mered

 

műtét enometriózis árvai nóra
Zajlik a műtét

 

endometiózis műtét
Még a műtőben is talpig rózsaszínben:-)

 

Itt a vége
Itt a vége

 

műtét endó
Orvos, beteg, pszichológus és marketing asszisztens…Mindenki jól van.

Köszönöm az élményt és a lehetőséget a Róbert Károly MagánKórház Csapatának,Dr. Fülöp Istvánnak és mindenkinek aki a maszkok mögött volt. 🙂

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

 

 

Műtéti felkészítés, pszichológiai konzultáció, perinatális szaktanácsadás ITT

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!