Endometriózissal élni fekete nőként

Általában 6-8 év, és  5 orvos eljutni a diagnózisig, ha endometriózisról van szó… mi lehet ennél rosszabb? Nos, úgy fest, ha fekete nőkről van szó, ezek a számok, statisztikák még ennél is kétségbeejtőbbek. 

Miért kell ezt a témát „felfújni?” Az endometriózis mindannyiunkat érint, bőrszíntől függetlenül- sok ilyen és hasonló kommentet olvashatunk Maisha Z. Johnson cikke alatt, amely a Healthline.com-on jelent meg, s a fekete nők endometriózissal kapcsolatos tapasztalatairól szól. 

Maisha maga is krónikus betegséggel élő író, ügyvéd, a betegek, a bántalmazást túlélők és az LMBTQ közösségek jogait védi.

Cikkében arról beszél, hogy a fekete nőket ritkábban diagnosztizálják endometriózissal. A kutatók kevesebb tanulmányt végeztek az afrikai amerikaiak körében az endometriózisról, így még akkor is, ha a tünetek ugyanúgy jelentkeznek, mint a fehér betegeknél, az orvosok gyakrabban tévesen állapítják meg a tünetek mögött megbúvó valódi okot.

Általánosságban a nők fájdalmait nem veszik elég komolyan – ez a transzneműeket és a nem bináris embereket is érinti. Évszázadok óta kísértenek a hisztérikus vagy túlérzékenységről szóló sztereotípiák, és a kutatások azt mutatják, hogy ez kihat az orvosi kezelésekre is,

A tanulmányok azt mutatják, hogy sok orvos úgy látja, hogy a fekete bőrű  betegek kevésbé érzékenyek a fájdalomra, mint a fehér betegek, ami gyakran nem megfelelő kezelést eredményez. A fájdalom az endometriózis első számú tünete, és ugyanúgy érint mindenkit, bőrszíntől függetlenül, mégis, a fekete nőket valahogy „erősebbnek” gondolják, mintha nekik jobban kellene bírnia a fájdalmat. 

 

Az endometriózis átfedésben lehet más olyan egyéb problémákkal, amelyekkel a fekete emberek nagyobb valószínűséggel néznek szembe.  A méh mióma, amely nem rákos daganat jelenléte a méhüregében vagy a méh falán, szintén súlyos vérzést, fájdalmat, vizelési problémákat és vetélést is okozhat, tehát hasonló tünetekkel bír, mint az endomeriózis.  Úgy fest, hogy  ez is  háromszor nagyobb valószínűséggel fordul elő az afroamerikai nők körében.  Valamint a fekete nőknél nagyobb a kockázata a szívbetegségeknek, a strokenak és a cukorbetegségnek is. 

Emellett a mentális egészségügyi problémák, például a depresszió és a szorongás különösen erősen sújthatják a fekete nőket. Nehéz lehet kulturálisan kompetens ellátást találni, kezelni a mentális betegség általi stigmatizáltságot, és szembesülni az „erős fekete nő” sztereotípiával. 

Úgy tűnhet, hogy ezek az állapotok nincsenek összefüggésben az endometriózissal.  De amikor egy fekete nő nagyobb kockázattal szembesül, valamint kisebb a pontos diagnózis esélye, akkor sokkal kitettebb a lehetséges szövődményeknek, hiszen  megfelelő kezelés nélkül maradhat. 

Maisha Z. Johnson mindemellett arról is beszél, hogy a fekete nők nehezebben jutnak hozzá azokhoz az alternatív terápiákhoz is, amelyek segíthetnének az életminőségük javításában.

Az endometriózis tünetei nap mint nap megjelennek a fekete közösségekben is, de sok ember – köztük néhány, akinek magának is vannak tünetei – nem tudják, mit tegyenek ez ellen.

Íme néhány ötlet, hogyan segíthetsz:

  • Hozzunk létre több és több teret, beszélgessünk az  endometriózisról. Nincs miért  szégyenkeznünk.
  • Mérettessük meg a faji sztereotípiákat, legyenek azok bármily „pozitívak” is, mint például az „Erős Fekete Nő. ” Igen, a pozitív sztereotípia is sztereotípia, és káros következményei lehetnek. Gomdold csak el, hogy ha azt várják tőled, hogy erős és magabiztos legyél, vagány és nagyhangú, akkor azt érzed, csalódást okozol másoknak, ha nem vagy ilyen, és bűntudatos lesz, ha bármilyen gyengeséget fedezel fel magadban.
  • Növeljük  a kezeléshez való hozzáférés lehetőségét ahol csak tudjuk!  Én például tartottam előadásokat szerte az országban sőt a határokon túl is, önkénteskedtem gyermekotthonokban és gyártottam tájékoztató brossúrákat a hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó szervezeteknek. 
  • Biztosan te is tehetsz valamit, például ha olvasol egy szuper tájékoztató, hiteles cikket, akkor oszd meg, hogy minél többekhez eljusson! Én elképesztően hálás vagyok minden cikk/Facebook poszt/Instagram sztori megosztásért azoknak, akik ilyen módon támogatják a figyelemfelhívó munkámat.

Forrás ITT

Könyvek ITT

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!