Endometriózissal a nőgyógyásznál- az EndoBlog.hu pszichológusának tippjei

Hogyan válassz nőgyógyászt endometriózis esetén?
És ha már kiválasztottad, hogyan készült fel a vizsgálatra a nőgyógyásznál?

Nagyon fontos, hogy hatékonyan tudj kommunikálni a választott orvosoddal. Ez egy kétirányú folyamat, neked is meg kell találnod a közös hangot vele és fordítva. Van néhány tippem, hogyan készülhetsz fel a kontroll vizsgálatra, hogy ne maradjanak benned kérdőjelek a konzultáció után.

Ülj le egy pár percre a vizsgálatot megelőző nap és szánj rá egy kis időt, hogy átgondolt, pontosan mik aggasztanak, milyen kérdésekre szeretnél választ kapni. Nyugodtan fogj egy kis noteszt és írd össze a kérdéseidet, nyugalom, hidd el, nem fognak furán nézni, ha egy kis cetlivel sétálsz be a doktorhoz. Sőt, mivel előre gondolkodtál és felkészült vagy, még időt is nyersz az orvosod számára, amiért minden bizonnyal hálás lesz Neked.

A kérdéseiden kívül írd fel az összes tünetedet és mindazokat a gyógyszereket, amiket szedsz, írd össze, milyen kiegészítő kezeléseket alkalmazol és milyen eredménnyel, és csatold az összes eddigi leletedet. Nem jó ha már  a rendelőben állsz neki keresgélni valami fontosat a kismillió papír között.

Amikor már a váróban ülsz, ne válogass a kikészített magazinok között, hanem fusd át még egyszer a listádat, annak érdekében, hogy összeszedett és fókuszált legyél, amikor behívnak.

Miután üdvözölted az orvosodat, röviden és érthetően foglald össze, miért vagy ott. az orvosnak ezer és ezer beteget kell a fejében tartania, az is lehet, hogy nincs pontosan tisztában, legutóbb milyen gyógyszerrel kísérleteztetek.

Ne bagatellizáld el a tüneteidet csak azért, mert meg szeretnél felelni az orvosi elvárásoknak, ha valamilyen terápia nem vált be, nyugodtan közöld vele, és kérdezd meg, milyen alternatív megoldásokat tud javasolni.

Érdemes „tünet-naplót” vezetni, amit vigyél magaddal a nőgyógyászodhoz, így pontosan látni fogja, milyen problémákkal nézel szembe, mikor jelennek meg, mennyi ideig tartanak, milyen intenzitásúak, stb., és Te sem felejtesz ki semmi zavarodban.

Talán túlbuzgóságnak tűnik, de hidd el, az orvosod örülni fog neki, hiszen így hamarabb tudtok végezni. készíthetsz egy úgynevezett ” fájdalom-térképet” is, ami pontosan megmutatja a tested azon részeit, ahol fájdalmat szoktál érezni.

Ez sokat segíthet az orvosodnak a diagnózisban és a megfelelő terápia megtalálásában.  Arra figyelj, hogy a tünet napló időszaka alatt folyamatosan a tested jelzéseit figyeled majd- sok esetben ez a panaszok gyakoribb és intenzívebb megéléséhez vezet.

Ne legyél zavarban, ha a panaszaidról beszélsz, bátran említsd meg és írd le azt a fájdalmat is, amit esetleg szex közben érzel. Te talán először beszélsz az intim problémáidról, de ne aggódj, a nőgyógyász hatezredjére hallja.

Ha az orvosod nem figyel rád, minimalizálja a panaszaid súlyosságát, azt mondja, csak beképzeled, hogy csak ne stresszelj túl sokat és javulni fog a helyzet, esetleg kizárólag a terhességet javasolja mint megoldást, személyed figyelembevétele nélkül, például akkor is, ha éppen egyedülálló vagy, legjobb, ha keresel egy másik nőgyógyászt, aki meghallgat és komolyan vesz.

Rengeteg nőt diagnosztizálnak félre pusztán azért, mert nem hallgatják meg, vagy nem veszik komolyan a tüneteiket.

Ha a karrierváltást javasolja, és a virágkötészet felé terelget, két választásod van: csapot-papot otthagyva rohansz és beállsz virágkötőnek, remélve, hogy a panaszaid enyhülnek majd a finom virágillat hatására, vagy kérsz magadnak és a testednek egy cseppnyi tiszteletet.

Ha nem vagy biztos az orvosodban,nem érzed a kémiát, vagy úgy véled, már a hatodik konzultáció után legalább a nevedet tudnia kellene,  nyugodtan konzultálj másikkal is.

Megteheted ezt akkor is, ha a diagnózist szeretnéd megerősíteni.  Van orvos, akit ez egojában bánt, – ha így van, és leteremt azért, mert máshoz is elmentél vagy mert alternatív megoldásokkal is próbálkozol, mosolyogva ints búcsút.

www.endoblog.hu- Az endometriózis honlap. Valódi válaszok, 10 éve.

További segítsés és praktikus tippek orvosválasztáshoz a Meggyógyulok! Életmódváltó Naplóban ITT. 

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!