Endometriózis diétás életmód a járványidőszak alatt- előnyből indulsz, használd ki!

A jelenlegi járványügyi helyzetben különösen fontos, hogy  felturbózd az immunrendszeredet, amennyire csak lehet, hiszen ő az, aki megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól és egyéb nemkívánatos ágensektől.

 

Sokan kérdeztétek, hogy a koronavírus miatt fokozott veszélynek vagytok-e kitéve endometriózissal küzdve, erre a jelenlegi álláspont az, hogy nem, kivéve, ha esetleg az endometriózis a tüdőt érinti. Erről bővebb cikket ITT találsz.

Szóval, nem kell fokozottabban aggódni endometriózissal, de azt meg honnan veszem, hogy akár  előnyből is indulhatsz ebben a küzdelemben?

Egész egyszerűen onnan, hogy az endometriózis miatt jó esetben már amúgy is odafigyeltél magadra, a táplálkozásodra, az életmódodra, és egy egészséges életvezetés miatt az immunrendszered, a tested tökéletesen tudja tenni a dolgát.

Emlékeztetőül gyorsan végigszaladok rajta, mi mindent csinálsz amúgy is, ami most a világjárvány idején is a te malmodra hajtja a vizet. Ha esetleg egy-egy pont még eddig kimaradt, akkor tökéletes az időzítés hogy most arra ráfeküdj.

  • Figyelsz az étkezésedre

A lehető legtöbb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztod, tele vitaminokkal. Megválogatod, hogy honnan szerzed be a hozzávalókat, sokszor készíted magad az ételeket, így biztos lehetsz benne, hogy kerülöd az egészségtelen adalékokat, a feldolgozott élelmiszereket. Kerülöd a túlevést, az elhízás nálad szóba sem jöhet, így ez nem akadályozza az immunrendszered normális működését.

  • Rendszeresen mozogsz

Ez az endometriózis-életmód egyik legszuperebb velejárója. Mérsékelt, tehát nem versenyszerű, hanem a mindenapi életbe beleilleszthető sporttevékenység szolgálja legjobban az immunrendszered működését. Kardió mozgás kombinálva egy kis saját testsúlyos vagy könnyű súlyokkal végzett edzéssel a legtökéletesebb választás- és neked ezt nem most kell elkezdeni, hiszen az Andó miatt már amúgy is az életed része!

  • Stresszkezelő technikákat tanulsz és alkalmazol

A stressz és aggodalmaskodás nem csak az endometriózis tüneteit képes fokozni, de hosszú távon egyéb megbetegedések kialakulásának esélyét is növelheti. Fokozott stressz esetén az immunrendszered „kifárad” és fogékonyabb vagy a fertőzésekre, vagy épp ellenkezőleg, túlpöröghet az immunrendszered és autoimmun folyamatok indulhatnak el. Az endometriózis életmód része a saját lelkiállapotod folyamatos monitorozása, és szükség esetén kicsit több stresszkezelő technika alkalmazása, amelyek neked már ott vannak a tarsolyodban, és a járványidőszakban is tudsz mihez fordulni.

  • Nem dohányzol

A dohányzás sok más egészségkárosító hatása mellett az immunrendszert is gyengíti. Endometriózissal élve, egészségtudatos nőként vagy már eddig sem dohányoztál, vagy eddig is kacérkodtál a leszokás gondolatával. Itt az idő, hiszen nagyon hamar érezhető a pozitív változás, már nap elteltével javul a légzésfunció, három hónap elteltével pedig az immunrendszer is mérhetően jobban működik ismét.

  • Mérsékelten fogyasztasz csak alkoholt

Most, hogy az elhunytak alapbetegségei nyilvánossá váltak a koronavírus hivatalos oldalán láthatod, hogy az alkoholizmus az immunrendszer gyengüléséhez vezet, alkoholistáknál gyakoribb a tüdőgyulladás és már fertőző betegségek kialakulása is. A legtöbb endometriózis diéta szigorúan veszi az alkoholfogyasztást, főleg a cukros, édes likőrök és töményebb szeszek fogyasztását. Időnként egy pohár száraz, jó minőségű bor simán belefér még az endometriózis diétába is, de a rendszeres alkoholfogyasztás szerencsére nálad eddig sem jött szóba.

  • Eleget alszol

Az átlagos felnőtt napi alvásigénye 7-8 óra, de ez egyénenként eltérő lehet. Az alvásmegvonás vagy alvás minőségének nem megfelelő volta már nagyon hamar kiütközik az immunrendszer működésében. Alakíts ki egy nyugodt esti rutint, teremts megfelelő környezetet a  pihentető alváshoz, és figyelj a tested jelzéseire- az endometriózis erre is tökéletesen megtanított már.

Nézd át ezeket  pontokat, és egy kicsit veregesd meg a válladat, igen, az endometriózisnak köszönhetően egy szuper , egészséges életstílust alítottál ki magadnak, ami most járvány idején is előnyt jelent neked.

Ha valamelyik ponttal esetleg  még bajlódnál, nyugodtan keress fel egy online konzultáción, segítek. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!