Endometriózis diéta recept: sárgarépa-lencse püré

Annak idején neked is azt mondták a nagyszüleid, sok répát egyél, és fogsz tudni fütyülni? – ettem én lelkesen, nagyon akartam fütyülni, hangosan és menőn,  mint a nagy tesóm…

Amikor rájöttem, hogy ez bizony nem így működik, durcásan számon kértem imádott nagyikámat.

Már akkor is a tudományok embere voltam, igényesen összeállított számokkal érkeztem az elfogyott zöldségmennyiséget illetően, és hozzá a fütyülési képességem fejlődését mérő grafikonokat készítettem.

A nagyim csak mosolygott rajtam, és azt felelte: az orvosokra, Nórikám. Az orvosokra fütyülhetsz, ha sok répát eszel.

A sárgarépa Közép-Ázsiából származik,spanyol közvetítéssel jutott el Európába. sokáig mindenféle más színben pompázott- fehér, lila, sárga- a mai narancsszínt holland kertészek fejlesztették és népszerűsítették. Tápanyagokban gazdag, B1-, B2, B6- C- vitamint tartalmaz,vas, magnézium, foszfor, kalcium is van benne,  kalóriában viszont szegény, édeskés íze miatt sokoldalú a felhasználhatósága, még süteményekben is előfordul.  Az én nagy kedvencem a vegán répatorta.

Bár szeretem a nyers konyhát, el kell mondjam, hogy a sárgarépa tápanyagainak mindössze negyed része hasznosul nyers állapotban, így érdemesebb főzve, párolva, sütve fogyasztani, ekkor ugyanis megnyílnak a vastag sejtfalak,  és hozzáférhetővé válnak a vitaminok.

Azt is az én drága nagymamámtól tanultam, hogy a sárgarépát vékonyan kell hámozni, sőt, ha lehet, meg sem kell hámozni, csak nagyon alaposan megmosni- mert a tápanyagainak nagy része közvetlenül a külső héj alatt található.

Sárgarépás- lencsés krém 
Hozzávalók:
  • 350 g sárgarépa
  • 65 g vöröslencse
  • 120 ml kókusztej
  • zabtejszín
  • himalájai só, őrült fekete bors
  • 2 csipet curry vagy kurkuma

Elkészítési idő: 18 perc

Így csináld!

Most meg a sárgarépákat nagyon alaposan! Karikázd fel, főzd meg enyhén sós vízben, ha megpuhult, add hozzá a lencsét és közepes lángon, fedő alatt főzd még 12-15 percig. Egy másik lábosban forrald össze a zabtejszínt és a kókusztejet. A leszűrt főtt zöldségeket öntsd s kókusztejes keverékbe és turmioxold össze addig, amíg pürészerű állagot nem kapsz. Ízesítsd ízlésed szerint, adalékmentes sóval, borssal, curryvel vagy kurkumával.

Fogyaszd főzelék helyett, kenyérfeltétként vagy zöldségpálcikákkal!

További finom és egészséges, gyors receptekért az endometriózis diétádba látogass el az endometriozisdieta oldalra!

Profi segítség ahhoz, hogy az endo diétád ezúttal sikerüljön, iratkozz fel ajándék tréningünkre ITT!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!