Endometriózis: a műtét önmagában nem elég

Az endometriózis jelenlegi kezelésének jollyjokere még mindig a laparoszkópos műtét. Mielőtt műtét ellenesnek lennék kikiáltva elmondom, hogy tényleg vannak olyan esetek, amikor a műtét elkerülhetetlen, például amikor létfontosságú szervet érint az endometriózis, tüdőt vagy vesét, és magam is több száz eleinte aggódó páciensemet készítettem már fel komplikációmentes, nyugis endometriózis műtétre.

Szóval vannak helyzetek, amikor a laparoszkópos műtétnek számos előnye van, a diagnosztika Magyarországon egyetlen elismert eszköze és egyben el is tudják általa távolítani a strukturális elváltozások egy részét. Azonban  a műtét önmagában általában nem elég az endometriózis előtti életminőség visszaállításához.  Ennek okait a lentebb látható képen összegzem, némelyik pont egy kis magyarázatra szorul, ezt fogom megtenni ebben a cikkben. 

  1. A korábban megtapasztalt fájdalom érzékenyíti az idegpályákat, akik „emlékeznek” a fájdalomra, és már a legkisebb, az idegrendszer számára potenciálisan fenyegetőnek TŰNŐ ingerre is ugranak. Sajnos sok esetben a fájdalom krónikussá válik emiatt, és műtét után is megmarad. Jó hír, hogy speciális gyakorlatokkal az idegrendszer megtanítható arra is, hogy felhagyjon ezzel és ismét biztonságban érezze magát.
  2. A műtét nagyon jó abban, hogy eltávolítsa a látható endometriózis csomókat, de sokszor nem hatékony a már kialakult „járulékos” endometriózis tünetek oldásában, mint például a PMS, a migrén, az úgynevezett „brain fog” és a krónikus fáradtság, valamint a puffadékonyság és egyéb bélrendszeri tünetek esetén.
  3. Tapasztalatom szerint a műtét néha fals biztonságérzetet kelthet, amely arra ösztökéli a beteget hogy már ne foglalkozzon a táplálkozásával, a mozgással, pihenéssel, hiszen majd az orvos úgyis megoldja az endometriózist a műtőasztalon, ami egy fontos kontoll eszközt vesz el a betegtől, és a betegség gyorsabb kiújulásához vezethet.
  4. Egyes esetekben a laparoszkópos műtét idegkárosodást és túlérzékenységet okozhat, előfordul, hogy a tünetek nem hogy nem javulnak, de a beteg még rosszabbul is érzi magát műtét után. Ritkán, de előfordulhatnak komolyabb komplikációk is, amelyeket itt most nem tárgyalok. A műtét után hegek keletkeznek, összenövések alakulhatnak ki az érintett területen, amelyek szintén panaszt okozhatnak.
  5. Külön pontban tárgyalom a posszttraumás stresszt, hiszen mentálisan is eltérő a megküzdő képességünk, van, aki könnyebben vesz egy műtétet, de van, akinek nagyon rossz élmény a kiszolgáltatottság, a kórházi tartózkodás vagy az esetleges nem megfelelő bánásmód, amiben részesültek az egészségügyi személyzet részéről. Nem csak a testi, a lelki regenerálódás is fontos és jelentős hatással van az életminőségre.

Ezért fontos, hogy beépítsünk az életvezetésbe olyan nem invazív stratégiákat, amelyek javítják  az életminőségét, csökkentik az esetlegesen fennmaradó, krónikussá váló fájdalom esélyét és minimalizálják a jövőben újabb és újabb műtétek szükségességét. Ez egy összetett stratégia, de nem kell tőle megijedni, az elsajátítása ugyanis egy izgalmas, inspiráló, élvezetes folyamat. 

Hogy tudod ezt megcsinálni? Sokkal egyszerűbben, mint hinnéd! 

Egy nagyon izgalmas dolog vár rátok néhány nap múlva.  Ez egy új projekt, amin hónapok óta dolgozom esténként a pácienseimmel való konzultációk után.  Azokhoz szól, akik tartanak attól, hogy beleragadnak az ördögi körbe és még a műtét után sem lesz olyan az életminőségük, mint endometriózis előtt volt, illetve azokhoz, akik sajnálatos módon már tapasztalják, hogy a műtét nem oldott meg mindent. 

Hamarosan jövök az infókkal, addig is nézd meg ezt a videót ITT erről a témáról. 

Addig is:

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!