Az endometriózis orvosi kezelésének árnyoldalai-Kerüld el a csontritkulást!

Az endometriózis ösztrogén függő betegség, s mint ilyen, orvosi szempontól kezelésében elsősorban az ösztrogén női nemi hormon szintjének csökkentésével igyekeznek eredményeket elérni.

Ösztrogén hiányában az endometriózis szigetek általában valóban nem képesek tovább növekedni, de emellett számos kellemetlen mellékhatással kell számolnia az érintett nőnek.

A GNRH-analógokkal, vagy hormonális fogamzásgátlókkal szünet nélkül kezelt nők automatikusan menopauza állapotába kerülnek, legyenek akár még csak a húszas éveik legelején. Huszonévesen általában csak legyintünk a szóra: csontritkulás. De vajon tényleg irreális feltételezésről van szó?

Húszéves kor után a csontállomány 1-2 %-át veszítjük el évente.

Ez a mennyiség a menopauza utáni első 5 évben 4%-ra emelkedik.  Ezzel kell számolni az endometriózis hormonális kezelése során is, amely során mesterséges menopauzát hoznak létre.A csontritkulás visszafordíthatatlan folyamat. Ha már kialakult, az elvesztett csonttömeg, nem, vagy csak minimális mértékben építhető vissza, tehát minden nap tenned  kell azért, hogy minél nagyobb csonttömeget érj el és őrizz meg. Két módon veheted fel a kesztyűt: táplálkozással és testmozgással.

A fő fegyver a kezedben a kálcium. A szervezet napi kalciumszükséglete a különböző életkorokban eltérő, átlagosan legalább 500-600 mg naponta, bizonyos állapotok (várandósság, szoptatás, hormonkezelés…) esetében azonban többre, 1000-1500 mg-ra is szükség van. Egy átlagos, 30-as éveiben járó nő napi kalciumszükséglete 600-800 mg körül van, a hazai felmérések szerint a magyar táplálkozási szokások mellett az átlagos kalciumbevitel Magyarországon felnőtteknél nem haladja meg a napi 500-600 mg-t.

A veszélyeztetett nők pusztán a táplálkozással nem, vagy csak nehezen tudják fedezni azt a kalciummennyiséget, amelyre hosszú távon szükségük van. Később, a menopauza tájékán, – esetünkben a hormonkezelés eredményeképpen fellépő- ill. már kialakult csonttömeg vesztés esetén a javasolt napi mennyiség 1000-1200 mg kalcium körül van.

Mivel a legtöbb kálcium a tejtermékekben van, de ezek fogyasztása endometriózisban kerülendő, még nagyobb kihívás a szükséges mennyiség bevitele. Tökéletes alteratívák kálciumra a szezámmag, a mák, a  mandula, a petrezselyem, az amaránt, a tökmag, a dió, a banán.

A kalciumdús ételeket ajánlatos a déli, délutáni és esti étkezéssel elfogyasztani.

Ennek oka a csontátépülés napi ritmusában keresendő, hiszen  a vizsgálatok azt igazolják, hogy az este elfogyasztott kalcium sokkal jobban hasznosul, mint a reggel vagy napközben elfogyasztott mennyiség. Az ajánlottnál lényegesen nagyobb és tartós kalciumbevitel vesekőképződést eredményezhet, és más fontos ásványi anyagok felszívódását is megzavarhatja, úgyhogy itt is fontos a mértékletesség.

A kálciumbevitel fontos, de önmagában nem elég! A kálcium egy nemrégiben felfedezett vitaminnal , a  K2-vitaminnal és  a D-vitaminnal  összhangban végzi a feladatát.

A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, a K2-vitamin pedig a kalciumot a „csontokhoz irányítja” és segíti beépülését a csontszerkezetbe. A csontritkulás megelőzésében a K2– és a D-vitamin egymást erősítő hatását orvosi kutatások bizonyítják.A helyes táplálkozás mellet kiemelkedő szerepe van a rendszeres testmozgásnak is, felváltva végezve kardió- és súlyzós edzéseket is.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!