A bélflóra egészsége endometriózisban

Régóta tudjuk, hogy az emberi bélcsatornában milliárd számra élnek baktériumok, ők alkotják a bélflórát, egyben az immunrendszerünk legnagyobb részét képezik. Nem csak a táplálék emészéséért felelnek, de olyan betegségek megelőzésében- vagy éppen kialakulásában- is szerepet játszanak mint az elhízás, cukorbetegség, emésztőrendszeri rendellenességek, sőt még a depresszióval is összefüggésbe hozták.

Endometriózisban amúgy is sok a kellemetlen emésztőrendszeri tünet, előfordulhat puffadás, úgynevezett endobelly, hasmenés, székrekedés, görcsök, így érdemes támogatni a bélflórát, hogy a lehető legellenállóbb tudjon maradni.

Sok olyan ételféleség van, amely természetes módon támogatja a bélflórát, főleg a fermentált élelmiszerek. A fermentálás erjesztést jelent, aminek során a mikroorganizmusok lebontják a szénhidrátokat annak érdekében, hogy energiát termeljenek. Többféle erjedés lehetséges- például tejsavas, élesztős-, attól függően, mivé bontják le a szénhidrátokat.

A fermentált ételek a jótékony mikroorganizmusok mellett vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaznak.

Sokan kizárólag a joghurtot, kefirt ismerik mint fermentált ételt, az ő fogyasztásukat pedig endoemtriózis diétában kerüljük. Szerencsére számos más módon is juttathatjuk a szervezetünket fermentált finomságokhoz!

Vegán verziók:

  • savanyú káposzta
  • kovászos kenyér
  • kovászos uborka
  • miso
  • tamari
  • kombucha

A vegán joghurtok is kaphatóak már élő kultúrával dúsítottan.

Amit érdemes ezzel kapcsolatosan átgondolni, hogy a mesterségesen hozzáadott probiotikumok, amelyek divatosságuk miatt most már tényleg nagyon sok mindenben megtalálhatóak- csokiban, müzliben, sütikben- nem feltétlenül élik túl az extrém körülményeket, amit például pékárúknál a sütés okoz.

 

Néhány hasznos tipp

  1. Ha egy mód van rá, használj a porbiotikumban dús ételeknek kerámia tartót, mert a fémek esetlegesen reakcióba léphetnek a tejsavval, a műanyagot pedig jobb minél messzebbre elkerülni!
  2. Ha egyszer felbontottad a kovászos uborkát, vegán joghurtot, de nem etted meg az egészet, haladéktalanul tedd hűtőbe, ott még hosszan elállhatnak!
  3. Gondolj a prebiotikumokra is, amelyek a porbiotikumok éltető tápanyagai. Egyél sok rostot!
  4. A bélflóra nagy ellenségei a különféle gyógyszerek és az alkohol, valamint a feldolgozott élelmiszerek- csak mértékkel!

Probiotikum a patikából

Rengeteg recept nélkül kapható probiotikum elérhető, de mielőtt hasadra csapva választanál, azért beszélj a gyógyszerésszel, ugyanis érdemes olyat venni, ami azokat a baktériumokat tartalmazza, amire neked az adott panaszok esetén szükséged van. Más bacikra van ugyanis szükség akkor, ha hasmenésed van, vagy ha hüvelygombával küzdesz.

Fontos az is, mekkora mennyiségben tartalmazza a kapszula az adott baktrériumot. A CFU lesz a legfontosabb információ, (colony forming unit) , ez az úgynevezett kolónia formáló egység, ha hatást akarsz elérni, ez a szám legyen minél magasabb.

Az orálisan alkalmazott tabletták végigmennek a gyomor savas közegén, ezért fontos, hogy gyomorsav ellenálló legyen a kapszula, annak érdekében, hogy a tartalma meg is érkezzen a bélbe. Ezeket a kapszulákat érdemes közvetlen étkezés után bevenni.

Sajnos a legújabb kutatások nagyon ellentmondóak a probiotikumok használatát illetően, van olyan kutató is, aki kifejezetten nem ajánlja az antibiotikumúra alatti, utáni probiotikum kúrát, mert szerintük késleltetheti a bélrendszer regenerációját, mások amellett kardoskodnak, hogy ez kihagyhatatlan az antibiotikum terhelés után a gyorsabb, tökéletesebb regenerációhoz.

Illetve úgy néz ki, nem létezik mindenki számára megfelelő probiotikum,  mert nem minden törzs tud mindenkiben megtelepedni.

Most rengeteg kutatás zajlik, sokkal személyre szabottabbá szeretnénk tenni a probiotikumok használatát, tekintetbe véve az alapproblémát, az életkort, a nemet is. Már Magyarországon is elérhető a széklet genomikai vizsgálata, ami alapján felállítják az egyéni mikrobiomot és a lelet könnyen értelmezhető összehasonlítási pontokat ad, de egyelőre a kezelés személyre szabhatósága még messze nem tökéletes.

A közelmúltban megosztottam egy interjút az EndoBlog Facebook oldalán Schwab Richárddal, a téma hazai szakértőjével, nagyon érdekes, érdemes elolvasni!

Megnyílt a jelentkezés az Egészségtudatos Nők Klubjába! Gyere és tarts velem te is, februárban a meal prepről, márciusban pedig a női ciklus és a táplálkozás összehangolásáról tanulunk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!