Öngondoskodás endometriózisban

Az öngondoskodás kiemelt szerepet játszik az endometriózissal élők életében, de sokszor  hiába érzed azt, hogy mindent is csinálsz, mégsem nem éred el azt a célt, amelyet kitűztél magad elé.

Az öngondoskodás során  jó esetben valóban magunkra figyelünk, és olyan aktivitásokat vagy éppen „nem-aktivitásokat” végzünk, amelyek segítenek megőrizni a testi és lelki egészségünket. Az endometriózisban az öngondoskodásnak különleges jelentősége van, mivel segíthet csökkenteni a betegség tüneteit, javítani az életminőséget és támogatja a kezelés hatékonyságát.

 

A legtöbb esetben, amikor endóról van szó, a  következőkben 4 öngondoskodási lehetőség jut eszébe az embereknek:

 

Táplálkozás: Az egészséges étrend és a megfelelő táplálkozás kiemelt jelentőséggel bír az endometriózisban, a kontrollérezet egyik legjelentősebb terepe ez maradhat a betegeknél.

Stresszkezelés: Az endometriózis gyakran jár együtt lelki megterheléssel és stresszel. Az öngondoskodás részeként fontos a stressz megfelelő kezelése. Ehhez különböző technikákat lehet alkalmazni, mint például a relaxáció, meditáció, önszeuggesztió, pszichológusi segítség kérése.

Testmozgás: A rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a tüneteket és javítani az életminőséget. Mindenki saját képességeihez, edzettségi szintjéhez és preferenciáihoz mérten választhat olyan mozgásformát, ami a legjobban megfelel neki. Lehet ez séta, kerékpározás, úszás, pilates vagy bármilyen más formája a testmozgásnak, amelyet örömmel végzel.

PRO TIPP: ne hagyd, hogy elvegyék tőled a mozgás örömét! Nem, nem kizárólag egyetlen mozgásforma az üdvözítő út, bármit csinálhatsz, ami jólesik, csak csináld, és szeresd. Igen, ha te futni szeretsz, akkor ez a futás is lehet, ha ugráló kötelezni, akkor az.

Alternatív terápiák: Az öngondoskodás egyik formája lehet a külöböző alternatív terápiák kipróbálása. Ez lehet akupunktúra, gyógynövények használata, felsorolni is sok lenne az összes lehetőséget. Fontos, hogy ezeket csak megbízható szakemberrel együttműködve végezd, mert attól, hogy valami „természetes”, még lehet ártalmas ha nem szakavatott segítő végzi az adott kezelést.

 

 

Figyelj, mert ez endometriózisban valós veszély:

Ha az öngondoskodás egyszer csak öröm helyett tehernek bizonyul, vagy úgy érzed, hogy már átmegy feladatba, fontos, hogy megállj egy kicsit és átgondold a dolgokat. Ha éreztél már kínzó bűntudatot amiatt, hogy megettél egy falat valamit, amit „nem szabadott” volna, ha csinálHa úgy érzed, kiégtél a nagy egészséges életmódban, és tele a nem létező testrészed is az egésszel, semmi kedved friss levegőn sétálni a mentális egészségedért és macerának tűnik az esti jógaóra, akkor érdemes segítséget kérni, nehogy a dacból, ellenállásból az egészséges életmód ellentétébe csapjon át a történet.

 

Végül, tartsd szem előtt, hogy mindenki egyedi, és ami nekem működik, az lehet, hogy nem működik mások számára. Az öngondoskodás során kísérletezni kell, és megtalálni azt a kombinációt, ami a legjobban segít neked a mindennapi életedben az endometriózis kezelése során. többek közt a hozzád illő, rád szabott feltöltődési program kialakításában is segítelek az egészségpszichológiai konzultációkon, hiszen 13 év szakpszichológusi munka után elmondhatom,  tényleg nincs mindenkire ráhúzható sablon életmód-recept, de amikor megtaláljuk azt, ami igazán neked való, akkor nem lesz több kudarc, nem lesz több kútba esett terv, fogadkozás: soha többé nem lesz „macera” vagy „feladat” az öngondoskodás.

 

Lapozz bele a gyönyörű Endometriózis Öngondoskodás Naplóba, amely a saját magadról való szeretetteli gondoskodás út lehetőségeit tárja fel előtted!

Ilyen egyszerű is lehet az öngondoskodás:

Tarts velem te is ezen a belső felfedező úton, amelyben felfedezed, mi az, ami igazán örömmel tölt el, ami valóban a te  öröm-időd az Endometriózis Öngondoskodás Napló segítségével!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!