Milyen ásványi anyagokat szedjek endometriózis esetén?

Endometriózis diéta esetén, de általában bármilyen táplálkozási irányzatot követve felmerülhet a kérdés: szükségem van-e vitamin- és ásványi anyag pótlására?

Mi sem egyszerűbb, gondolják sokan, csak megnézem, miből mennyi van a tablettában, és már választok is…

De azért a helyzet ennél egy picit bonyolultabb.

A miligrammban mért napi ajánlott mennyiség csak akkor kerül be valóban a szervezetbe, és akkor hasznosul, ha fel is szívódik. Az, hogy egy tablettában x milligramm van az adott ásványi anyagból, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szervezeted valóban ennyit is kap belőle!

Az ásványi anyagok és nyomelemek eltérő mértékben szívódnak fel, és a felszívódás mértéke attól is függ, szervetlen vagy szerves formában érkeznek. (Meg még számtalan egyéb tényezőtől. Beszélünk majd azokról is egy következő cikkben.)

A szerves vagy szervetlen kategorizálás nem egyenlő azzal, hogy természetesen előforduló vagy mesterségesen előállított anyagról van-e szó, ez egy elterjedt tévhit csupán. A szerves kötésben lévő vegyületek hasznosulása magas, így hatása jelentősebb lehet.

  • Az -oxid, -klorid, -jodid, -szulfát, -karbonát vegyületekre szervetlenként, míg a
  • -citrát, -pikolinát, -glükonát sókat szerves származékokként tartják számon.

Ezenkívül szerves formájúnak minősülnek a az élesztő peptidjeihez, aminosavaihoz kötött nyomelemek is.

Néhány példa:

  • A vas esetében nincs különösebb különbség a szerves és a szervetlen forma hasznosulása között, csak egyes kutatások hivatkoznak arra, hogy a szerves vas-sók talán kicsit jobban hasznosulnak, mint a vas-szulfát tartalmú szerek.
  • A cink-nitrátot és a cink-glükonátot nagyobb arányban tudja hasznosítani a szervezet, mint a cink-oxidot.
  • A magnéziumot nitrát-sóként érdemes fogyasztani, legjobb vízben feloldva. A magnézium citrát biohasznosulása jóval magasabb a magnézium oxid formánál.
  • A szelén esetében az L-szeleno-metioin, vagy az élesztős szelén jóval nagyobb biohasznosulású, mint  a szervetlen szelén formák.
  • A króm orálisan szedett szervetlen formáinak biohasznosulása nagyon alacsony, alig 3 százalékos, viszont a szerves krómból, például a króm-pikolinátból vagy a króm-kloridból sokkal jobban hasznosul.

Ha az endometriózis és az étkezés témája jobban érdekel, akkor nézd meg a megújult, teljesen digitális, azonnal elérhető Endossziét, profi, összeszedett segítséget az endometriózis diétádhoz és a életmódváltáshoz, illetve az Igazi Endometriózis diéta könyveket! 

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!