Gyömbértea-latte – igazi téli immunerősítő endometriózis diéta esetén is

Ez a finomság az adventi időszak elmaradhatatlan része, finom és nagyon egészséges, melengető téli finomság. Jól fog esni délutánonként, amikro már korán besötétedik, elkortyolgatni és kikukucskálni az ablakon a karácsonyi fényekre, a város sürgés-forgására. Tökéletesen illeszkedik az endometriózis diétába is.

Gyömbértea-latte

Hozzávalók a gyömbérsziruphoz:
  • 1,5 csésze szénsavmentes ásványvíz
  • friss, apróra reszelt gyömbér
  • egy csészényi nyírfacukor
A lattéhoz:
  • 3 kiskanállal a saját készítésű gyömbérszirupból
  • 1,5 csésze édesítetlen, natúr, sűrű kókusztej
  • Gyömbértea filterből vagy saját lefőzésű is lehet
  • Őrölt gyömbér és őrölt fahéj
Elkészítés:
  1. A gyömbér szirup elkészítéséhez  forrázd fel a vizet, add huzza a nyírfacukrot és a gyömbért, amíg a nyírfacukor teljesen feloldódik és már nem látod.Ezután vedd vissza a lángot alacsony hőfokra és még főzd, néha megkevergetve 40 percig.
  2. Szűrd le egy sűrű szövésű anyagon át egy palacka, és tedd félre.
  3. A latte elkészítéséhez hevítsd fel a kókusztejet egy lábasban vagy ha sietsz akár a mikroban is. Ezután add hozzá a két kávéskanál gyömbérszirupot,  kósztolgasd és ízesítsd úgy, ahogy neked jólesik. Hangsúlyozhatod a  gyömbéres ízt ha a kókusztejbe teszel  egy gyömbéres tea filtert pár percre mielőtt hozzáadod a szirupot- lehetőleg jó minőségűt válassz.
  4. Megszórhatod egy kis gyömbérporral, fahéjjal vagy bármely más fűszerrel, és szolgáljuk. A gyömbérszirupot legfeljebb egy hónapig tarthatod a hűtőben, megőrzi a minőségét. 

Ez a recept szuperül illik az adventi időszakhoz.

Krónikus betegséggel, főleg egy teljes életmódváltást igénylő állapottal karácsonyozni sokszor jelent nagy kihívást az érintetteknek. Pácienseimnél legtöbbször az endometriózis/IR/PCOS és egyéb diétát megkövetelő állapotok jelentik a legnagyobb problémát. Hogyan, mit és mennyit osszunk meg a vendéglátóinkkal a táplálkozási változások okairól? Nem rontjuk el a hangulatot ha betegségekről kezdünk el beszélni a karácsonyi asztal körül? Nem bántjuk meg szeretteinket ha nem fogadjuk el a szívvel kínált ételt, süteményt?

Mi kerüljön az adventi kalendáriumba, ha nem akarunk csak csokit és édességet találni minden ablak mögött?

De az endós karácsony nem csak a diétáról és a diéta megszegéséről szól. A Stresszmentes Karácsony Endometriózisban is  Munkafüzetünk nélkülözhetetlen társad lesz ebben az időszakban.

A krónikus betegség és a betegség okozta életmódváltás sokszor egy nyitottabb, érdeklődőbb, empatikusabb, értőbb-érzőbb, odafigyelőbb életstílus kialakulásához vezet. Emiatt nagy örömötökre szolgálhat a környezettudatos ünneplésről szóló fejezetünk is, amelyből megtudhatod, hogyan ünnepelhetsz úgy, hogy az ne csak neked, de a téged körülölelő világnak is jó legyen.

Azok az állapotok, amelyekkel én több mint kilenc esztendeje az irodában foglalkozom, sajnos gyakran okoznak teherbeesési nehezítettséget, akár meddőséget is.

Szembe kell néznünk azzal a megterhelő helyzettel, hogy a vágyott gyermekáldás hiánya a karácsonyfa alatt, a családi körben valahogy még sokkal égetőbb és fájóbb, mint a rohanós hétköznapokon, amikor a munka is eltereli a figyelmünket. Hogyan éld túl épp ésszel a rokonok jószándékú, de nyilvánvalóan tapintatlan faggatózását arról, mikor érkezik a trónörökös, milyen frappáns leszerelő válaszokat adhatsz, amellyel eltereled magatokról figyelmet.

Emellett, amikor már minden vendég hazament, és te is álomra hajtanád a fejedet, a kínzó gondolatok arról, hogy már hanyadik éve öltöd a karácsonyt abban reménykedve, hogy oké, most ez még ilyen, de jövőre már többen lesztek… szintén feltörhetnek belőled. Az év fontos dátumai , az évfordulók mutatják az idő múlását, és nagyobb súllyal esnek latba e tekintetben egy egyszerű szerda reggelnél.

A Stresszmentes Karácsony MunkaFüzetben abban is segítségedre leszünk, hogyan legyél túl ezeken a nehezebb pillanatokon, amelyeket egyébkét senkivel nem oszthatnál meg, csakis saját magaddal.

Karácsonykor azonban-micsoda ünnepi varázslat- valamiért több baba képes megfoganni. Vajon miért? Ezt tudhatjátok meg Karácsony és Fogamzás címú fejezetünkből.

A fent is említett nőgyógyászati megbetegedések mindegyikében jót tesz, ha bizonyos ételeket, ételtípusokat kihagyunk az étrendünkből, ez viszont megbonyolítja a menü tervezését az ünnepekkor, főleg ha vendégeket várunk.

Azonban létezik olyan finomság, ami a legszigorúbb endometriózis diétába is belefér, mégis mindenki megnyalja utána mind  a tíz ujját. Ráadásul az EndoBlogtól jól megszokottan gyors is, finom is, egészséges is.

És ez még mindig nem minden. A receptekben felhasznált kifejezetten karácsonyi összetevők, fűszerek emberi szervezetre gyakorolt hatásait is elmagyarázom neked, így minden falattal tudni fogod, pontosan hogyan szolgálod tested egészségét.

Munkafüzetünk igazi konyhai kisokos is, amely megfogja a kezedet és végigvezet nem is egy, hanem három  változatos, egészséges, mennyei komplett karácsonyi menüsoron, amelyet bátran felvállalhatsz mindenki előtt. Még a legkritikusabb vendég is elégedett lesz és ódákat zeng majd  a főztödről, csak úgy zsebeled majd be a bókokat!

Mivel munkafüzetről van szó, természetesen adunk felkészülési és időmanagement tippeket is, és egy kis segítséget a tervezéshez, hogy biztos lehess benne, mindenkinek minden ajándék időben meglesz, minden odaér a fa alá, és te felszabadultan élvezheted a karácsonyt. És ami a legjobb, még egy ajándék karácsonyi relaxációval is kedveskedünk, amely hozzásegít egy kis saját idő lopásához az ünnepi hajtásban.

Aztán, az ünnepek elmúltával sokszor oly könnyedén esnénk vissza a “Szürke Hétköznapok” csapdájába. Vajon nagy baj ez? Mit kezdjünk a napokkal, amelyek nem ünnepnapok, csak életünk egyszerű, átlagos napjai? Mi vár ránk a karácsony után? Miért fontosak az egyszerű hétköznapok?

Ezzel az útravalóval kívánok Nektek csodás karácsonyt, vidám, örömteli ünnepeket!

Ne feledd el, a legfontosabb, hogy jól érezd magad, azokkal légy, akik fontosak neked, és lazulj, élvezd az ízeket, a fényeket, az illatokat, saját magad és szeretteid társaságát.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!