Endometriózis és kávéfogyasztás: mi az igazság?

Az endometriózis és a kávé / koffein fogyasztás közötti lehetséges összefüggést ezidáig már számos epidemiológiai tanulmány elemezte. Annak megállapítása érdekében, hogy a koffein befolyásolja-e az endometriózis kockázatát, kutatók egy csoportja átnézte és összefoglalta az eddig elérhető kutatások eredményeit.

Módszerek: A 2013 januárjáig közzétett epidemiológiai vizsgálatok metaanalízisét végezték el. Összegezték az endometriózis relatív kockázatainak (RR) összegét mind a  magas kávé / koffein fogyasztás esetén.

Eredmények: Összesen nyolc vizsgálatot, hat esetkontrollt és két kohort vizsgálatot elemeztek amelyekben összesen 1407 endometriózisban szenvedő nő vett részt.

Az összesített RR (relatív kockázat)  a nem fogyasztáshoz viszonyítva 1,26 [95% konfidenciaintervallum (CI) 0,95-1,66] volt a koffein esetében, és 1,13 (95% konfidencia intervallum (CI) 0,95-1,66] a koffein esetében, és 1,13 (95% CI 0,46-2,76) a kávéfogyasztásnál; az összesített becslés 1,18 volt (95% CI 0,92-1,49).

Az összesített RR 1,09 (95% CI 0,84-1,42) és 1,09 (95% CI 0,89-1,33) volt magas és alacsony koffeinfogyasztás esetén összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem fogxsztamak kávét, koffeint.  

Következtetés: Ez a metaanalízis nem szolgált bizonyítékkal a kávé / koffein fogyasztás és az endometriózis kockázata közötti összefüggésre.

Az étrendben jelenleg alkalmazott kávé / koffein fogyasztás nem jelent egészségügyi kockázatot.

 

Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24481690/

EndoBlog különvélemény:

Mindig érdemes az egyént, az embert figyelni. Nézd meg, hogyan reagál a tested, hogyan érzed magad kávéfogyasztás után.

Ha ég a gyomrod, felpuffadsz, fáj a hasad, akkor igyál kevesebbet, vagy tegyél bele egy kicsit több növényi tejet, kísérletezz, neked hogy esik jól.  Hagyd el, ha nem akarsz kávézni, és igyál, ha szereted- ennyire egyszerű.

Cukormentes növényi tejjel, mértékkel fogyasztva a kávé nem ellenség, sőt! Tudnék hozni számtalan kutatást arról, mennyi projektív faktorral bír, mennyi jótékony hatást kis tulajdonítanak neki.

Lényeg a lényeg: ha szereted a kávét, és jól esik, nem kell lemondanod róla, csak mert endometriózisod van.

Kurzusok, programok a témában ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!