Endometriózis és gyümölcs-, zöldségfogyasztás

Van-e összefüggés a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának mértéke és a laparoszkóposan megerősített endometriózis kockázata között?

A válasz röviden: A gyümölcsök, különösen a citrusfélék nagyobb mennyiségű bevitele az endometriózis alacsonyabb kockázatával jár.

 

De lássuk a vizgyálatot!

Ebben a kutatásban a kutatók a gyümölcs- és zöldségbevitel és az endometriózis kockázata közötti összefüggéseket igyekeztek feltárni.

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendben magasabb az A-vitamin-tápanyagok (alfa-karotin, béta-karotin, béta-kriptoxantin) szintje, és beszámoltak arról, hogy az endometriózisban szenvedő nőknél egyébként alacsonyabb az A-vitamin szint, mint az egészséges kontroll esetében.

A prospektív kohortvizsgálat 70 835  nőtől vett 1991-től 2013-ig gyűjtött adatok felhasználásával készült.

Az étrendet 4 évente validált élelmiszer-gyakorisági kérdőívvel (FFQ) értékelték. Az mintába vett esetek kizárólag a laparoszkóposan igazolt endometriózisra korlátozódtak.

Főbb eredmények és a véletlen szerepe: 840 012 személy egy évi követése során 2609 laparoszkóposan megerősített endometriózis incidensről számoltak be (előfordulási arány = 311/100 000 személy/év). Nem lineáris inverz összefüggést figyeltek meg a magasabb gyümölcsfogyasztás és a laparoszkóposan igazolt endometriózis kockázata között.

Ez a fordított összefüggés különösen nyilvánvaló volt a citrusfélék esetében. Azoknál a nőknél, akik napi 1 adag citrusfélét fogyasztanak, 22% -kal alacsonyabb az endometriózis kockázata, mint azoknál, akik kevesebb mint 1 adagot fogyasztanak hetente.

Nem figyeltek meg összefüggést a teljes zöldségbevitel és az endometriózis kockázata között. A vizsgált tápanyagok közül csak a béta-cryptoxanthin bevitel társult szignifikánsan az alacsonyabb endometriózis kockázathoz.

A cryptoxanthin  egy természetes karotinoid. Nagyon sok élelmiszerben megtalálható, például a narancs, a papaya, a tojássárga, és a vaj is tartalmazza.Szerkezetét tekintve a kriptoxantin a béta-karotinhoz nagyon hasonló felépítésű, mindössze egy hidroxil-csoportban tér el tőle.  A szervezet retinollá alakítja, mely az A-vitamin előanyaga, ezen kívül antioxidáns, és mint ilyen a szabad gyökök megkötésében játszik fontos szerepet.

 

 

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29401293/

Tanulj, mélyedj el a témában bárhol legyél is! Online kurzusok endometriózissl élőknek ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!