Endometriózis és alkoholfogyasztás: szabad egy pohárral?

Nagyon sokan kérdeztétek, hogy van-e hatással az endometriózisra az alkoholfogyasztás, endometriózis esetén teljesen fel kell-e hagyni az alkohollal, vagy időnként egy pohárkával belefér-e. 

Ezért hoztam nektek néhány infót, amelyeket hasznosnak gondoltam megosztani veletek ezzel kapcsolatban.

Először is tudnod kell, hogy az mind a diéta, mind a táplálkozás nagyon egyéni, nincs két ember akire ugyanaz az étel, ital pontosan egyformán hatna. Van, aki minden probléma és következmény nélkül megiszik a hétvégi vacsorához egy-két pohár bort, van, akinek ér egyetlen pohár alkoholos ital is irritáló lehet. Ezért az itt következő általános ajánlásokat is a saját szűrődön keresztül olvasd!

Nézzük először a rossz híreket az alkololfogyasztás és endometriózis kapcsán, legyünk túl ezen!

Az alkohol gyomorirritáló hatású, így arra érzékenyeknél  hozzájárulhat a gyomorégés, puffadáshoz és a hasmenés kialakulásához.

Az alkoholfogyasztás általában befolyásolja az ételválasztást.  A tudatos gátlások akár egyetlen pohár alkohol tartalmú ital elfogyasztása után is oldódnak, így lehet, hogy hiába tartod egyébként a diétádat, italozás közben nem fogsz tudni ellenállni valaminek, amit egyébként ritkán, vagy egyáltalán nem fogyasztasz.

Valaminek, ami kevésbé egészséges választás, vagy aminek az emésztésétől, bontásától a szervezeted már elszokott.  Egy pohár bor mellett leginkább a sajttálak, a fehér kenyerek, bagettek szoktak problémát okozni, de a gátlások oldása az elfogyasztott étel mennyiségére is hatással lehet, ilyenkor ugyanis akkor is éhesnek érezheted magad, ha egyébként már vacsoráztál.

Az alkoholt nagyon sokszor cukros italok, például gyümölcslé és különböző szirupok kísérik, gondolj csak a legnépszerűbb koktélokra. Itt a szervezetednek nem csak az alkohollal, hanem a sok extra hozzávalóval is meg kell küzdenie. A pácienseim arról számoltak be, hogy a koktélozós esték majdnem minden esetben hasfájós, puffadós másnapokkal voltak terhesek. 

Ami a cukros löttyök mellett még problémát okoz többeteknek, az a szénsav. Érdemes kerülni a szódát, szénsavas italokkal felturbózott koktélokat, pl. gintonic, whisky-kóla, a szénsavas pezsgőket és a gyöngyöző borokat, ha téged is puffasztanak.

Az alkoholfogyasztás hozzájárulhat gyulladások kialakulásához a szervezetben. Mivel az endometriózis amúgy is krónikus gyulladással járó állapot, ez problémát jelenthet és a tünetek súlyosbodását okozhatja. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Egyre több kutatás vizsgálja az alkoholfogyasztás hormonszintekre gyakorolt hatását. Egyes kutatások azt mutatják, hogy az alkohol növelheti a ösztrogénszintet és csökkentheti a progeszteronszintet, ami logikusan egyeseknél súlyosbíthatná az endometriózis tüneteit. Ezek a kutatások azonban nagyrész posztmenopauzában lévő nők részvételével történtek, és azt, hogy valóban az alkohol okozza-e ezeket a hatásokat, vagy valami más, egyelőre nem tudják pontosan. 

Nyugi, van jó hírem is! Azért ez a történet az alkohollal és az endóval nem ennyire fekete-fehér!

Például a vörösbor rezervatrolt tartalmaz, ami egy antioxidáns, és kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Mondjuk az tény, hogy nem csak borban találod meg, hanem a sima szőlőben is, de akkor is, van a vörösborban is, és ez a lényeg!

Konklúzió

  1. Egyéni tolerancia, tapasztald ki, mit engedhetsz meg magadnak, mi az, amivel komfortos a szervezeted!
  2. Jó minőségű, száraz, lehetőleg vörös bort válassz, ha meginnál egy pohárral!
  3. Kerüld a cukros, szénsavas koktélokat!
  4. Ne ess túlzásokba, figyelj a mennyiségre és minőségre is!

Endoblog különvélemény

Itt is, ahogy annyi minden kérdésben, az egyéni különbségek figyelembe vétele döntő jelentőségű. Választhatod a teljes absztinenciát, ha akarod és így a legjobb neked. Ha viszont úgy érzed, hogy kikészít, hogy nem mehetsz el a barátaiddal beülni valahova, ha kimaradsz programokból, ha nem érzed így jól magad, akkor nem biztos, hogy megéri a spártai szigor.

Ha többet stresszelsz ezen az egészen, mint amennyi hasznod van a diétából/absztinenciából, akkor érdemesebb lehet enyhíteni a szabályokon, hogy megtaláld a számodra legideálisabb egyensúlyt egészségtudatosság és vidámság, felhőtlenség között. Olvass tovább extra tippekért!

 

Én így csinálom

Tudom, hogy a vörösbor jobb lenne, de azt nem szeretem, így a rezervatrolomhoz kékszőlőmag őrleményből jutok, és néhanapján nem csinálok ügyet belőle, ha megiszom egy pohár jó minőségű, száraz fehérbort. Tudom, hogy szeretettel ápolom és legjobb tudásom szerint gondozom a testem, így ennyi belefér, bízom benne, hogy ennyit minden gond nélkül el tud fogadni.

EndoBlog tipp

Ha megiszol egy pohár bort, vagy más módon térsz el az egyébként szigorúbb diétádtól, ne hívd „bűnözésnek” az italodat, ételedet. A bűnözésnek egyenes következménye a bűntudat, ami nem vezet sehová, totál zsákutca. Ráadásul elrontja a pohár bor/falat valami élményét is. Ha már megeszel, megiszol valamit, legalább tényleg élvezd, és bűnözés helyett hívd jutifalatnak.

Az EndoStop SisterHoodban február hónapban az EndoStop Magazin témája: Endometriózis diéta- Mit mond a tudomány?

A metaanalízisekkel együtt több tucatnyi kutatást hoztam el nektek, és fordítottam le emberi nyelvre, hogy mi is az, amit nem csak úgy gondol valaki, hogy jó lesz, vagy prófétája mert neki bevált, hanem amit TÉNYLEG tudományosan bebizonyítottak.Előre szólók, brutál anyag, és nagyon meg fogsz lepődni.Emellett természetesen vár a havi élő, a kurzusok, a havi miniworkshop és a zárt csoport is. Meg még annyi minden!
Február 14-én estig tudsz jelentkezni, aztán záródnak a kapuk, és idén már nem nyílnak újra!
Gyere te is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!