Ünnepi menü endometriózis diétában is- Édesburgonya lasagna házi pesztóval

Neked is fejtörést okoz a karácsonyi menü, nem tudod még mi kerüljön az asztalra, amivel elkápráztatod a rokonokat, vendégeket, még azokat is, akik csak nevetnek az endometriózis diétádon?
Mit szólsz ehhez a mennyei finomsághoz? A siker garantált!
Vegán „ricottás” édesburgonya lasagne házi pestóval, 
Hozzávalók a „ricottás töltelékhez”:
  • 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj (plusz egy kevés az édesburgonyának)
  •  1/2 kávéskanál adalékmentes tengeri só + fekete bors (ízlés szerint)
  • 2 közepes citrom,frissen facsart leve
  • ha fogyasztasz tofut néha, akkor egy adag szárazra törölt bio natur tofu, ha nem eszel tofut akkor lágyabb vegán sajt például vegán feta
  • 3 evőkanál élesztő
  • 1/2 csésze friss bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1/4 csésze vegán parmezán sajttal (plusz még a tálaláshoz egy kevés)
A pesztós szószhoz:
  •  1/2 csésze olívaolaj
  • 1 csésze bazsalikom finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 csésze vegán parmezán sajt
  • 1  csipet adalékmentes só + bors
  • Szűrt Víz 

Melegítsd elő a sütőt 190 ° C-ra. Adja hozzá az összes tofut/növényi sajtot töltőanyagot egy nagy teljesítményű turmixgépbe, keverd, amíg egy félig pépes keveréket kapsz. Kóstold meg, és szükség szerint fűszerezd.

Hámozd meg az édesburgonyát, és vékonyan vágd fel egy éles késsel.  Ne legyenek azért papír vékonyak a szeletek!

Egy nagy méretű edényben kezdd el az édesburgonyát letenni egy rétegben, kissé átfedhetik egymást a karikák. Tetejére rakd a tofus vagy növényi sajtos „ricotta” keverék egyharmadát, és kanállal simítsd el szép egyenletesre. 

Erre jöhet egy másik édesburgonya réteg, szintén kissé átfedve. Ismételd ezt addig, amíg három teljes réteg ricotta és négy réteg édesburgonya nem lesz egymás tetején. A felső réteg édesburgonya legyen.  Fedd le a fóliával és süsd légkeveréses sütőben 50 percig.

Ezután távolítsd el a fóliát, növeld a sütő melegét (200° C) hőmérsékletre és süsd még 5-10 percig, hogy aranybarna legyen fel a felső réteg.

Miközben a lasagna készül, készítsd elő a pesztót..

Az olívaolajat, a bazsalikomot és a fokhagymát keverd össze.  Ezután add hozzá vegán parmezán sajtot, egy csipet mentes sót, borsot és tiurmixold újra össze. Adjunk vizet hozzá, amíg egy folyékonyabb pesto állagot nem kapsz. Kóstolgasd bátran, és szükség szerint játssza fűszerezéssel.

Rakj hozzá még  egy kicsit vegán parmezán sajtot és bazsalikomot, ezzel díszítheted, dekorálhatod. Hagyd kissé lehűlni a lasagnát a tálalás előtt, és csepegtess rá citrom levet hogy szép fényes legyen a teteje. Isteni finom!

Ez a főfogás tényleg lehet a karácsonyi asztal éke, és tuti biztosan bezsebeled a legjobb háziasszonynak járó bókokat. 

Egészségetekre, jó étvágyat!

Krónikus betegséggel, főleg egy teljes életmódváltást igénylő állapottal karácsonyozni sokszor jelent nagy kihívást az érintetteknek. Pácienseimnél legtöbbször az endometriózis/IR/PCOS és egyéb diétát megkövetelő állapotok jelentik a legnagyobb problémát. Hogyan, mit és mennyit osszunk meg a vendéglátóinkkal a táplálkozási változások okairól?

Nem rontjuk el a hangulatot ha betegségekről kezdünk el beszélni a karácsonyi asztal körül? Nem bántjuk meg szeretteinket ha nem fogadjuk el a szívvel kínált ételt, süteményt?

Mi kerüljön az adventi kalendáriumba, ha nem akarunk csak csokit és édességet találni minden ablak mögött? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kapsz konzerv választ a Stresszmentes Karácsony Endometriózisban is Munkafüzetünkből. 

De az endós karácsony nem csak a diétáról és a diéta megszegéséről szól.

A krónikus betegség és a betegség okozta életmódváltás sokszor egy nyitottabb, érdeklődőbb, empatikusabb, értőbb-érzőbb, odafigyelőbb életstílus kialakulásához vezet. Emiatt nagy örömötökre szolgálhat a környezettudatos ünneplésről szóló fejezetünk is, amelyből megtudhatod, hogyan ünnepelhetsz úgy, hogy az ne csak neked, de a téged körülölelő világnak is jó legyen.

Azok az állapotok, amelyekkel én több mint kilenc esztendeje a rendelőmben foglalkozom, sajnos gyakran okoznak teherbeesési nehezítettséget, akár meddőséget is. Szembe kell néznünk azzal a megterhelő helyzettel, hogy a vágyott gyermekáldás hiánya a karácsonyfa alatt, a családi körben valahogy még sokkal égetőbb és fájóbb, mint a rohanós hétköznapokon, amikor a munka is eltereli a figyelmünket. Hogyan éld túl épp ésszel a rokonok jószándékú, de nyilvánvalóan tapintatlan faggatózását arról, mikor érkezik a trónörökös, milyen frappáns leszerelő válaszokat adhatsz, amellyel eltereled magatokról figyelmet. Emellett, amikor már minden vendég hazament, és te is álomra hajtanád a fejedet, a kínzó gondolatok arról, hogy már hanyadik éve öltöd a karácsonyt abban reménykedve, hogy oké, most ez még ilyen, de jövőre már többen lesztek… szintén feltörhetnek belőled. Az év fontos dátumai , az évfordulók mutatják az idő múlását, és nagyobb súllyal esnek latba e tekintetben egy egyszerű szerda reggelnél. 

A Stresszmentes Karácsony MunkaFüzetben abban is segítségedre leszünk, hogyan legyél túl ezeken a nehezebb pillanatokon, amelyeket egyébkét senkivel nem oszthatnál meg, csakis saját magaddal.

Karácsonykor azonban-micsoda ünnepi varázslat- valamiért több baba képes megfoganni. Vajon miért? Ezt tudhatjátok meg Karácsony és Fogamzás címú fejezetünkből.

A fent is említett nőgyógyászati megbetegedések mindegyikében jót tesz, ha bizonyos ételeket, ételtípusokat kihagyunk az étrendünkből, ez viszont megbonyolítja a menü tervezését az ünnepekkor, főleg ha vendégeket várunk. Azonban létezik olyan finomság, ami a legszigorúbb endometriózis diétába is belefér, mégis mindenki megnyalja utána mind  a tíz ujját. Ráadásul az EndoBlogtól jól megszokottan gyors is, finom is, egészséges is.

És ez még mindig nem minden. A receptekben felhasznált kifejezetten karácsonyi összetevők, fűszerek emberi szervezetre gyakorolt hatásait is elmagyarázom neked, így minden falattal tudni fogod, pontosan hogyan szolgálod tested egészségét.

Munkafüzetünk igazi konyhai kisokos is, amely megfogja a kezedet és végigvezet nem is egy, hanem három  változatos, egészséges, mennyei komplett karácsonyi menüsoron, amelyet bátran felvállalhatsz mindenki előtt. Még a legkritikusabb vendég is elégedett lesz és ódákat zeng majd  a főztödről, csak úgy zsebeled majd be a bókokat!

Mivel munkafüzetről van szó, természetesen adunk felkészülési és időmanagement tippeket is, és egy kis segítséget a tervezéshez, hogy biztos lehess benne, mindenkinek minden ajándék időben meglesz, minden odaér a fa alá, és te felszabadultan élvezheted a karácsonyt. És ami a legjobb, még egy ajándék karácsonyi relaxációval is kedveskedünk, amely hozzásegít egy kis saját idő lopásához az ünnepi hajtásban.

Aztán, az ünnepek elmúltával sokszor oly könnyedén esnénk vissza a “Szürke Hétköznapok” csapdájába. Vajon nagy baj ez? Mit kezdjünk a napokkal, amelyek nem ünnepnapok, csak életünk egyszerű, átlagos napjai? Mi vár ránk a karácsony után? Miért fontosak az egyszerű hétköznapok?

Ezzel az útravalóval kívánok Nektek csodás karácsonyt, vidám, örömteli ünnepeket!

Ne feledd el, a legfontosabb, hogy jól érezd magad, azokkal légy, akik fontosak neked, és lazulj, élvezd az ízeket, a fényeket, az illatokat, saját magad és szeretteid társaságát.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!