Sütőtökös vegán sajttorta recept

Krónikus betegséggel, főleg egy teljes életmódváltást igénylő állapottal karácsonyozni sokszor jelent nagy kihívást az érintetteknek. Pácienseimnél legtöbbször az endometriózis/IR/PCOS és egyéb diétát megkövetelő állapotok jelentik a legnagyobb problémát. Hogyan, mit és mennyit osszunk meg a vendéglátóinkkal a táplálkozási változások okairól? Nem rontjuk el a hangulatot ha betegségekről kezdünk el beszélni a karácsonyi asztal körül? Nem bántjuk meg szeretteinket ha nem fogadjuk el a szívvel kínált ételt, süteményt?

Olyan jó lenne elvarázsolni, elkápráztatni a vendégeket az ünnepi menüvel, még akkor is, ha tej-, cukor-, hús- és/vagy gluténmentesen főztünk, akkor is. Bókokra vágyunk mi is, nem pedig éhenkórász tekintetekre, akik hazafelé azt tervezik, hogy gyorsan még beugranak a Mekibe kicsit töltekezni az endometriózis diétás vendégség után. Bizony nem csak miso leves és szárított alga lehet az asztalon, hanem sok sok egészséges, de íncsiklnadozó, mennyei finomság.

Mint például ez a melengető, téli, omlós finom sütemény, az ünnepi asztal dísze.
Ünnepi sütőtökös vegán sajttorta recept
A tésztához:
  • 1 csésze csomagolt datolya kimagozva
  •  1,5 csésze nyers, natúr dió
  • 1 csipetnyi adalékmentes tengeri só
A töltelékhez:
  •  1,5 csésze nyers, natúr kesudió (nagyon forró vízben 1 órán át előáztatva)
  • 1 citrom facsart leve
  • 1/3 csésze  teljes zsírtartalmú, natúr kókusztej
  • 3 evőkanál olívaolaj
  •  1/2 csésze bio  juharszirup  vagy  agave nektár
  •  1/3 csésze sütőtök püré
  • 1 csipetnyi adalékmentes  tengeri sóű
  • 3/4 teáskanál sütőtök pite fűszerkeverék
  • 1 teáskanál bio vanília kivonat
  • 1/4 ts földi fahéj
Így készítsd el:
  1. Áztasd elő forró vízzel a natúr kesudiót, hagyd pihenni, puhulni fedetlenül, szobahőmérsékleten legalább 1 órán keresztül. Ezután alaposan csepegtesd le, szárítgasd meg, tedd félre.  Időközben tedd be a kimagozott datolyát turmixgépbe és keverje össze, amíg  csak egy kissé marad darabos, majd tedd félre. Add hozzá a diót és a sót a keverd el őket is egy masszává, Ezután add hozzá a datolyapépet, és keverd össze, amíg egy laza tésztaszerűség nem formálódik- akkor jó, ha kicsit összeragad, ha felveszel egy keveset az ujjaid közé. Ha túl szakadós, adj hozzá még néhány szem datolyát, ha viszont túl ragacsos, adj hozzá több zúzott diót. Ha jó az állaga, tedd félre. 

  2. Béleld ki a tepsit, tálat sütőpapírral. Öntsd bele a tésztát, használd egy kanál sima felét hogy egyenletesre nyomkodd, és tedd mélyhűtőbe.
  3. Ezután fogd a beáztatott, megpuhult kesudiót, és keverd el az előzőleg már pürésített sütőtökkel és a maradék hozzávalóval. Ha túl sűrűnek érzed, tehetsz hozzá még egy kis kókusztejet. Kóstolgasd, és édesítsd, fűszerezd úgy, ahogy neked jólesik.
  4. Oszlasd el  egyenletesen a tésztaréteg felett, paskolgasd a kanál hátával, hogy a légbuborékok felszabaduljanak, majd lazán fedd le és fagyaszd néhány órán keresztül. Amikor kiveszed, már tömör a tortád, ha esetleg beszorult a tálba, futtass  egy vajazókést a szélén, és óvatosan emeld ki a sütit.  Ha nincsenek teljesen megszilárdulva, tedd vissza őket a fagyasztóba, még kell neki egy kis idő.

  5.  Tálald egy kis egy kis kesudióból készült vegán tejföllel vagy és pirított pekándióval. Ha nem eszitek meg egyszerre- amit kétlek, mert annyira finom- akkor tárolhatod a fagyasztóban akár 10 napig is.  Hagyja felmelegíteni szobahőmérsékleten 15-20 perccel a kiszolgálás előtt a legjobb textúra érdekében.

Egészségetekre, jó étvágyat!

További finom, egészséges, komplett endometriózis diéta barát ünnepi menüsorokat találsz a Stresszmentes Karácsony Endometriózisban is Munkafüzetünkben. 

De az endós karácsony nem csak a diétáról és a diéta megszegéséről szól.

A krónikus betegség és a betegség okozta életmódváltás sokszor egy nyitottabb, érdeklődőbb, empatikusabb, értőbb-érzőbb, odafigyelőbb életstílus kialakulásához vezet. Emiatt nagy örömötökre szolgálhat a környezettudatos ünneplésről szóló fejezetünk is, amelyből megtudhatod, hogyan ünnepelhetsz úgy, hogy az ne csak neked, de a téged körülölelő világnak is jó legyen.

Azok az állapotok, amelyekkel én több mint kilenc esztendeje a rendelőmben foglalkozom, sajnos gyakran okoznak teherbeesési nehezítettséget, akár meddőséget is. Szembe kell néznünk azzal a megterhelő helyzettel, hogy a vágyott gyermekáldás hiánya a karácsonyfa alatt, a családi körben valahogy még sokkal égetőbb és fájóbb, mint a rohanós hétköznapokon, amikor a munka is eltereli a figyelmünket.

Hogyan éld túl épp ésszel a rokonok jószándékú, de nyilvánvalóan tapintatlan faggatózását arról, mikor érkezik a trónörökös, milyen frappáns leszerelő válaszokat adhatsz, amellyel eltereled magatokról figyelmet. Emellett, amikor már minden vendég hazament, és te is álomra hajtanád a fejedet, a kínzó gondolatok arról, hogy már hanyadik éve öltöd a karácsonyt abban reménykedve, hogy oké, most ez még ilyen, de jövőre már többen lesztek… szintén feltörhetnek belőled. Az év fontos dátumai , az évfordulók mutatják az idő múlását, és nagyobb súllyal esnek latba e tekintetben egy egyszerű szerda reggelnél. 

A Stresszmentes Karácsony MunkaFüzetben abban is segítségedre leszünk, hogyan legyél túl ezeken a nehezebb pillanatokon, amelyeket egyébkét senkivel nem oszthatnál meg, csakis saját magaddal.

Karácsonykor azonban-micsoda ünnepi varázslat- valamiért több baba képes megfoganni. Vajon miért? Ezt tudhatjátok meg Karácsony és Fogamzás címú fejezetünkből.

A fent is említett nőgyógyászati megbetegedések mindegyikében jót tesz, ha bizonyos ételeket, ételtípusokat kihagyunk az étrendünkből, ez viszont megbonyolítja a menü tervezését az ünnepekkor, főleg ha vendégeket várunk. Azonban létezik olyan finomság, ami a legszigorúbb endometriózis diétába is belefér, mégis mindenki megnyalja utána mind  a tíz ujját. Ráadásul az EndoBlogtól jól megszokottan gyors is, finom is, egészséges is.

És ez még mindig nem minden. A receptekben felhasznált kifejezetten karácsonyi összetevők, fűszerek emberi szervezetre gyakorolt hatásait is elmagyarázom neked, így minden falattal tudni fogod, pontosan hogyan szolgálod tested egészségét.

Munkafüzetünk igazi konyhai kisokos is, amely megfogja a kezedet és végigvezet nem is egy, hanem három  változatos, egészséges, mennyei komplett karácsonyi menüsoron, amelyet bátran felvállalhatsz mindenki előtt. Még a legkritikusabb vendég is elégedett lesz és ódákat zeng majd  a főztödről, csak úgy zsebeled majd be a bókokat!

Mivel munkafüzetről van szó, természetesen adunk felkészülési és időmanagement tippeket is, és egy kis segítséget a tervezéshez, hogy biztos lehess benne, mindenkinek minden ajándék időben meglesz, minden odaér a fa alá, és te felszabadultan élvezheted a karácsonyt. És ami a legjobb, még egy ajándék karácsonyi relaxációval is kedveskedünk, amely hozzásegít egy kis saját idő lopásához az ünnepi hajtásban.

Aztán, az ünnepek elmúltával sokszor oly könnyedén esnénk vissza a “Szürke Hétköznapok” csapdájába. Vajon nagy baj ez? Mit kezdjünk a napokkal, amelyek nem ünnepnapok, csak életünk egyszerű, átlagos napjai? Mi vár ránk a karácsony után? Miért fontosak az egyszerű hétköznapok?

Ezzel az útravalóval kívánok Nektek csodás karácsonyt, vidám, örömteli ünnepeket!

Ne feledd el, a legfontosabb, hogy jól érezd magad, azokkal légy, akik fontosak neked, és lazulj, élvezd az ízeket, a fényeket, az illatokat, saját magad és szeretteid társaságát.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!