Endometriózis a világ körül 6/1. rész- Anglia: Brighton, Gatwick

Sziasztok!

Egy kedves páciensemtől kaptam ezt a leírást az Endometriózis a világ körül sorozatunkba. Fogadjátok nagy szeretettel! Továbbá, ha ti is valahonnan távoli országból olvassátok az EndoBlogot, és kedvet éreztek megírni nekünk, milyen ott az élet endóval, milyenek a kórházak, a dokik, a diétát mennyire könnyű tartani, mennyire ismert az endó téma nálatok, ne habozzatok megosztani velünk is!

Fogadjátok szeretettel a politikailag és adatvédelmileg korrektül csak Egy Kedves Páciens- nek nevezett egy kedves páciensem írását, főképpen a  diétára kihegyezve. A Brighton-os cikksorozatnak még ezen kívül lesz két része, egy a mozgási szokásokról, másik az örökbefogadási rendszerről szól majd.

Egyre többször szegezik nekem magyar barátaim a kérdést, hogy milyen vegánnak lenni Angliában. Ennek örülök, mert egyrészt ‘Heuréka! Végre megjegyezték, hogy ezt így hivják és nem ‘Azt a zöldséges cuccos diétát tolod még?’ megközelítést kapom, másrészt mert érdeklődnek. És ez szerintem jó jel. 

Mindig azt mondom, hogy habár életmód szempontjából itt is érződik a nagyváros versus vidék különbsége, vegánnak lenni itt is ott is könnyű és szuper. Én a déli partvonalat járom, Brighton-ban dolgozom és picit nyugatabbra lakom, illetve laktam Gatwick-hez közel és a mai napig hetente egyszer Londonba vonatkozom, így ennek a régiónak a nevében beszélhetek csak, de gyanítom a tapasztalatom kivetíthető Anglia más vidékeire is. 

Brighton és London maga a kánaán egy endometriózis diétázónak, főleg, ha hozzám hasonlóan a  vegán vonalat választotta.

Se szeri se száma az éttermeknek, kifőzdéknek amik nagyon változatos menüket kínálnak. Imádom Deliciously Ella konyháját. Minden túlzás nélkül ott ettem a legfinomabb vegán sütiket is, amiket pedig már alig bírok legyűrni a kiadós ebédadagok után,  és amik kihagyhatatlanok ha ott ebédelek.

Igazából azt vettem észre, hogy akár vághatok morcos képet is ha egy étteremnek nincs ún. ‘plant based’ kínálat az étlapján,  vagy nincs alapból feltüntetve a sok magtej alternatíva az kávézó ajánlatai között, mert itt annyira „elfogadott és hétköznapi”, hogy valaki valamilyen a hagyományostól eltérő speciális étrendet követ. 

Szoktam mondani, hogy a cégemnél a fele népség vegetáriánus, a másik fele meg vagy vegán vagy paleo vagy tudom is én ‘frutarian’. Senki sem csinál ügyet ebből, bármi megoldható.

Járok kórusra, ahol vannak egynapos ‘workshop’-ok. Emlékszem mikor először tátott szájjal olvastam a programot amit email-en küldtek ki és láttam, hogy odaírták a déli szendvicsválasztékot. A nagyjából négy féle kenyértípus, meg vegán, vegetáriánus, paleo verziók, házi chutney-sok is ott virítottak a standard angol uborkás-sajtos mellett. És mielőtt azt gondolnánk, hogy dobozos, hűtőből kihalászott cuccok voltak, jelzem a karnagyunk anyukája csinálta őket a barátnőivel a délelőtt folyamán, ott a hátsó konyhában. Hogy még egy esetleges kételyt elhessegessek-gondolván, annak a pár embernek persze, hogy összerakták a hátsókonyhában- a workshop-on száz fölötti volt a létszám. Imádom az ilyen húzásaikat, és ez egyáltalán nem kirívó eset.

Én az otthon főzés híve vagyok, de igyekszem minél rugalmasabban megoldani. Itt Angliában elterjedt egy szolgáltatás aminek keretében egy listából kiválasztjuk (hetente, online), hogy miket szeretnénk főzni a héten és a hozzávalókat kiporciózva kiszállítják. (Már hazánkban is elérhető- a szerk.:-)Mi megszállotjai vagyunk.

Nem elég, hogy megspóroljuk az időt a ‘találjuk ki mit együnk’, vásároljunk be, hozzuk haza folyamatokon, de az alapanyagok kimérve, porciózva landolnak a főzőpulton, bio, kezeletlen és megbízható forrásból. Nem árulok zsákbamacskát, van egy-két alapanyag amit kicserélek mert én másikra esküszöm, de jelentéktelen összegű kis termékek és így jobban érzem magam ha főzök velük, nem beszélve arról, hogy elenyésző a plussz költség szemben azzal ami akkor keletkezne, ha teljes csomag fűszereket, hozzávalókat kéne megvenni. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de legtöbbször az a gondom a szuper receptekkel, hogyha megveszek minden alapanyagot és kell egy csipet ebből egy másik abból, akkor vagy egy hétig ugyanazt esszük, hogy elfogyjon vagy bizonyos dolgokat kispórolok a receptből aminek hiányában pedig már nem szuper az az étel. Ennek a dobozos főzöcskének ez is mind előnye.

Természetesen van egy jó adag vegán recept minden hétre, a recept leírás idiótabiztos, képekkel tűzdelt, érthető.

Még egy dolgot szeretnék említeni. A gyorsétkezést. Emlékeim szerint ott csúsztam el anno a legtöbbször. Sokat utazunk és én alapból nem vagyok szendvicses (csak ha szuper zöldségkrémes, érdekes ízek, csírák, magvak, vékony kenyér stb.). Ki nem állhattam, a ‘na jó, egye fene, jöjjön valami szerencsétlen saláta, vagy burger a következő megállónál, mert már éhen halok…’ érzést. Ezért is ugrottam ki a bőrömből mikor felfedeztem, hogy az egyik legelterjedtebb gyorsétkezde a Pret a Manger csudajó vegán dolgokat árul.Azóta utazás vagy sem, rendszerint betérek a kedvenc ‘super greens and red’ szendvicsemre vagy az Avocado & chipotle chickpeas salad wrap-re.

Köszönjük, Kedves Páciens!:-)

A cikknek hamarosan második része következik a sportolási lehetőségekről, aztán a harmadik az örökbefogadási rendszerről és a kórházakról, egészségügyi ellátásról is.

Bejelentkezés konzultációra ITT

Személyesen budapesti redelőnkben várlak, vagy a világ bármely tájáról Skype, Viber, Facetime vagy Messenger Videó segítségével, magyar, angol vagy kínai nyelven.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!