Endometriózis diétába illeszthető recept- vegán gyümölcs”joghurt”

Endometriózis diétában legtöbbször igyekszünk kerülni a szóját, egyrészt fitoösztrogén tartalma miatt sem túl jó választás, másrészt szinte mindenben benne van, mert olcsó hozzávaló, amivel igyekeznek kitölteni a költséges hozzávalók terét.

Sajnos az egyetlen, minden szupermarketben könnyen hozzáférhető vegán joghurt szójából készül. Az egyetlen itthon is ismert kókuszjoghurt beszerzése pedig igen macerás, a minősége meglehetősen kétes, folyamatosan megromlik napokkal a lejárati dő előtt, és annyira drága hogy csak nézek mint a moziban a bioáruházakban.

Szóval, mivel ennyi kis nehézség nem tántoríthat el bennünket az endometriózis diétánktól, egy do-it-yourself megoldást hoztam, lehet vele otthon bíbelődni, kísérletezni.
Hozzávalók:
  • 100 g natúr, házi készítésű kókuszjoghurt (vagy vehetsz bioboltban üvegeset)   DIY-hez: (kókuszkrém, agar-agar por, cukorpótló, probiotikum-kapszula)
  • 170 g friss vagy fagyasztott piros gyümölcsmix
  • 30 g cukormentes granola vagy müzli
Elkészítés:

A házi készítésű kókuszjoghurtot így csináld:  Választhatsz kókusztejet, de csak a konzervesnek lesz megfelelő állaga, vagy kókuszkrémet, a kis papírdobozosat. Én mindkettőből kipróbáltam, nálam egyértelműen a kókuszkrém a favorit, sokkal sűrűbb lesz az állaga, szinte igazi joghurtszerű. Édesítésre alig van szükség, hiszen a kókusz is édes ízű eleve, de ha akarsz beletenni élőflórát, akkor muszáj kedvére tenni a baktériumoknak- ők az édes közeget szeretik.

A kókuszkrémet forrósítsd fel az általad általában használt édesítővel, ha nem vagy vegán, mézet is használhatsz, nyírfacukor kivételesen ez esetben nem szerencsés, többi cukorpótló amit endometriózis diétában megszokhattál mind mehet. Várj, amíg hűl egy kicsit. Oldd fel az agar-agar port forró vízben, ez lesz a sűrítőanyagod.

Ha kihűlt a kókuszkrém,  add hozzá két probiotikum kapszulának a beltartalmát, csak a port, a kapszulát magát dobd ki. Add a krémhez a sűrítőanyagot is. Tedd őket befőttesüvegekbe, tekerd körbe és tartsd őket melegen legalább egy 12-14 óráig, akár ennél is tovább. Közben a baktériumok elkezdenek aktívkodni, megeszik a cukrokat, és joghurtosítják a kókuszkrémet. Ha elégedett vagy, akkor jöhet a hűtés. Beteheted őket a hűtődbe kb. 6-8 órára, ekkor még bőven fog sűrűsödni a cucc.

A gyümölcsjoghurthoz:

Önts a kókuszjoghurtot egy helyes kis tálba, szórd rá a gyümölcsöt, aztán a granolát, és kész is van, szép, finom és egészséges!

További finom és egészséges receptek Az Igazi Endometriózis Diéta Receptkönyvekben

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!