Vörös hús- igen vagy nem?- Nobel díjas kutató előadása Magyarországon

Remélem, csodásan telt a karácsony, és az endometriózis nem tudott belekavarni az önfeledt ünneplésbe. Mára pusztán egy kis nőgyógyászati témájú érdekességgel készültem, amely nem kifejezetten az endometriózost érinti, de mivel a vörös húsok fogyasztását illetően az endometriózis diáták körében is viták alakultak ki, az itt következő tények olvasásra, átgondolásra érdemesek számunkra is.

Néhány  héttel ezelőtt a 2008-ban orvosi Nobel-díjjal kitüntetett német Harald zur Hausen professzor Budapesten járt és rövid előadást is tartott a Magyar Tudományos Akadémián, mely tiszteletbeli tagjává választotta. Professzor zur Hausen nevéhez kapcsolódik a Humán Papilloma Vírusok (HPV) és a méhnyakrák közti összefüggés felfedezése, mely révén mára már lehetővé vált a HPV elleni védőoltás kifejlesztése és ezáltal a méhnyakrákos esetek 95-99%-a vált megelőzhetővé.

 

Zur Hausen 1983-84-ben publikálta eredményeit, melyben bizonyítottnak látta hipotézisének helyességét. Az akkori tudományos közösség hosszú ideig mereven elutasította az elméletet -tényt- mely szerint bármiféle összefüggés lenne a papilloma vírusok és a méhnyakrák között, míg végül zur Hausennek sikerült izolálni a két legveszélyesebb vírustörzset és demonstrálni a folyamatot.  Előadása azonban csak érintette a HPV kutatás témakörét, sokkal inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy más rákos megbetegedések hátterében is állhatnak fertőzések, ahogy ez ismert a Hepatitis B (májrák) és a Helicobacter fajok (gyomorrák), valamint a Schistosoma fajok (hólyagrák) esetében is.

Zur Hausen hipotézise szerint a vastagbélrákos megbetegedések növekvő száma mögött is egy lehetséges vírusos fertőzés húzódhat meg. Elsősorban a vörös húst fogyasztása lehet kockázatnövelő hatással, azonban ez csak a marhahúsra lehet igaz, mivel azokban az országokban ahol más állatok szolgáltatják a vörös húst (pl. kecske) ott a megbetegedések száma sem magas illetve nem mutat emelkedő tendenciát. A marhahúst gyakran fogyasztják nyers- vagy majdnem nyers állapotában, míg a papilloma-, poly,- és egyszálú DNS vírusok kibírják a fél órán át tartó 80 C fokos sütést is. Szárnyas- és halhús esetében nem figyelhető meg ilyen összefüggés.

A hipotézis elsőre majdhogynem komolytalannak hangzik, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a ’80-as években pont ugyanilyen elképzelhetetlennek hangzott az is, hogy a HPV vírusok méhnyakrákot okoznának…
Köszönöm, nem!
Köszönöm, nem!

 

Egészen friss, tegnapi hír pedig, amely a magyar hírekben, tegnap az index címlapján is szerepelt, amely bizonyította, hogy a vörös húsok fogyasztása és a veserák kilakulása között szoros kapcsolat van.

A mostani tanulmányban közel 500 ezer, 50 évnél idősebb amerikai egészségét követték nyomon átlagosan kilenc éven át. Ez alatt 1800 embernél diagnosztizáltak veserákot. Az elfogyasztott vörös hús mennyiségét tekintve a felső ötödbe került emberek körében 19 százalékkal gyakoribb volt a veserák, mint a legalsó ötödben.

Carrie Daniel kutatásvezető, az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársa hangsúlyozta, hogy megállapításaik újra alátámasztják azokat a rákmegelőzést szolgáló étkezési tanácsokat, melyek a vörös húsokra és a húsok elkészítési módjára vonatkoztak.
Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!