Virágkötőnek nem lesz endometriózisa…vagy mégis?

Mondogatja az egyik hazai endometriózis specialista doki.

A nők túlhajszoltságára hivatkozik egy multinacionális cégnél, vagy egyéb felelős munkakörben, ezzel utalva arra, hogy „karrierista” nőknek nagyobb eséllyel lesz nőgyógyászati betegségük.

Szerinte a legjobb dolog, ha egy nő valami végtelenül egyszerű munkát végez, de legjobb, ha otthon marad, és szüli a gyerekeket, hiszen az a legjobb endometriózis elleni orvosság.
Menjünk utána egy kicsit a dolognak.

Egyrészt, a nő, aki mondjuk egyedül él, és nem szeretne az első jöttmenttől csak úgy gyereket vállalni, de egyedülálló volta miatt nem teheti meg, hogy nem dolgozik, hiszen valamiből élni kell, számlákat fizetni, ételt venni, ruhát venni, orvoshoz menni, stb…- és most azokról ne is beszéljünk, akiknek párkapcsolatban sem az az első dolguk hogy abbahagyják a munkát, ne adj isten még szeretnek is dolgozni…szóval ezeknek a nőknek egy ilyen megnyilatkozás az arcukba felér egy pofonnal, rémes érzés.

Egy páciensem vissza is válaszolt  az orvosának:

Rendben, Doktor Úr, akkor azonnal felmondok, megteszi hogy innentől ingyen fogad, befizeti a számláimat meg küld egy kis havi zsebpénzt a betevőre? Illetve csinálna nekem gyereket amennyiben tényleg ez feltétlenül most szükséges? Hát, felvágták a nyelvét ennek a hölgynek, az biztos, de igaza van, sajnos azonban a legyél virágkötő című tanácsok osztogatásától továbbra sem sikerült eltántorítani a jószándékú nőgyógyászt.

Amikor először elmesélte ezt a sztorit  az irodámban egy hölgy, először még nevettem, biztos félreértett valamit-gondoltam. Aztán elmesélte szóról szóra ugyanezt a történetet még egy, és még egy, s még egy… A fentebb említett lányt nem kell félteni, de sajnos többen vannak, akik egy-egy ilyen tapasztalat után kétségbeesetten zokogva érkeznek hozzám, hogy akkor most mit is kezdjenek az életükben, életükkel.

Egyedül vagyok… felelősséggel tartozom…ehhez értek…ezt szeretem…ez az életem… most mondjak fel? Miből fogok megélni? Tényleg ez az ára az egészségemnek? Ki fizeti be a gázszámlát, ha nem én?

Fontos kiemelni, hogy annyiban igaza van a dokinak, hogy a munkahelyi stressz – és minden más forrásból érkező stressz is- hozzájárulhat az endmetriózis tünetek súlyosbodásához. Aztán beindulhat egy ördögi kör hiszen alkalmazottként, betegen, fájdalmakkal küzdve, orvosi vizitekre rohangálva megfelelni a munkahelyen aztán már tényleg nagy kihívás.

Amiben viszont nincs igaza, az az, hogy a munkahely egyáltalán nem feltétlenül ördögtől való. Ha a nő szereti a munkáját, még ha az pörgősebb is a virágkötésnél, élvezni azt, akkor az pont hogy tölti őt, nem megbetegíti.

Mindenkinek magának kell tudnia és eldönteni, hogy számára az adott munkakör, amit betölt, stressz- vagy örömforrás- s ha mindkettő, akkor melyik milyen mértékben, merre billen  a mérleg.

Ha egy temperamentumos, motivált, aktív, tettrekész nőnek mondjuk azt, hogy a megoldás innentől az otthonülés vagy a virágkötés, nagyobb eséllyel lökjük a teljes depresszióba semmint a vidám kötögetésbe.

Szintén nincs igaza abban, hogy virágkötőnek nem lesz endometriózisa… de, simán lehet. Lehet, hogy a villámgyors orvosi viziteken nincs lehetőség mélyinterjút készíteni a beteggel, de ha megkérdezné minden betegétől, mivel foglalkozik, rájöhetne, hogy bizony az ő praxisában is előfordult már virágkötő, ahogy az enyémben is. Virágkötő, takarítónő, zöldséges, multis, könyvelő, orvos, ügyvéd, óvónő… nem ezen múlik.

A kulcs az, hogy milyen az alap személyiséged, s ehhez képest milyen a munkád, mekkora stressztforrást jelent a számodra, s  milyen stresszkezelő módszerek állnak a rendelkezésedre. Ezentúl még az is számít, milyen az élethelyzeted, milyen támogató közeg, család, barátok vesznek körül, mekkora örömöt, magabiztosságot, elismerést, pozitív visszajelzéseket jelent számára a foglalkozásod milyen hangulatban töltöd a mindennapjaid. 

Szóval, bele lehet vetni magad a munka világába, lényeg hogy szeresd és élvezd amit csinálsz, tudj mellette elköteleződni, érezd, hogy haszna és értéke van annak , ami csinálsz. Ha eljutnak  hozzád a doki egyéb segítő szándékú mondatai-  Mondja meg a főnökének, hogy maga nem stresszelhet/ Na, van már apajelölt, jó lenne már teherbe esni…- nos, itt nyelj egyet, mosolyogj, és vedd elő a már említett stresszkezelő technikákat. 🙂

A feltöltődés, hasznosság érzése és anyagi biztonság mellett nyilván jelent némi stresszt a munkád, ez normális. Minden munka jelent valamennyi stresszt,  izgalmas lehet műtéteket végezni, emberek egészségért aggódni, tárgyaláson érvelni, autóbalesetnél helyszínelni, napi nyolc órában gyerekzsivajt hallgatni, meetingekre rohangálni…de jelenthet  stresszt ugyanúgy a virágkötés is- (Megérkezik időre a szállítmány? Tetszeni fog a dekoráció az esküvőn? Lesz elég rendelésem a  hónapban hogy be tudjam fizetni a lányom tandíját? Készen leszek időre? Kitesznek az üzletből, hol, mennyiért tudok új helyet bérelni? Jönnek majd velem a vásárlóim? Stb.)

Szóval, a stressz ellenére az emberek dolgoznak, ez van. A befiezetetlen számlánál, lekapcsolt áramnál, üres hűtőnél kevesebb nagyobb stressz van…Legyenek megfelelő stresszkezelő technikák, stresszlevezető tevékenységek dolgozó nőként a repertoárodban, és szeresd, amit csinálsz, akkor nem lesz baj.

Szóval, ha szeretnél, akkor dolgozz! Ha a virágokkal szeretsz bíbelődni, beszívni az illatukat, gyönyörű csokrokba rendezni őket, legyél virágkötő! Ha az elvált szülők gyermekeinek jogai a szívügyed, legyél válóperes ügyvéd! Ha szeretnél osztozni a megszületés csodájában a friss családdal, legyél szülésznő! Ha elképesztően precíz vagy és imádod, ha minden flottul megy, legyél könyvelő! Ha szereted, hogy emberekért tartozol felelősséggel és szívesen vezetsz egy csoportot, legyél multis csoportvezető! Tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász!  Ha fel akarsz mondani, akkor meg mérlegelj, és mondj fel. Felnőtt vagy, te döntsd el, mi a jó neked.

Abban, hogy megtaláld és megteremtsd  álmaid munkahelyét, ami feltölt, amit szeretsz, amiben megtalálod önmagad, amiben értéket teremtesz, segít új könyvem, az EndoPower Vállalkozó Nőképző teljes, extra kurzusokat is felölelő anyagát tartalmazó Álmok, célok, tervek- Az önmegvalósítás kézikönyve endometriózissal élőknek. Azoknak a nőknek írtam akik kacérkodnak egy saját vállalkozás, blog, honlap létrehozásában, akik szeretnének ötletet találni vagy megvalósítani már létező elképzelésüket. Tarts velünk  te is! Hiszek benned!

Ebben a cikkben olvashatsz arról, miért hoztam létre a Vállalkozó Nőképzőt, és milyen értékeket ad neked a munkában, szakmai életed során a betegséggel való küzdelmed.

Pubmed talaján semmilyen tudományos bizonyítékot nem találtam arra, hogy a virágkötők kisebb esélyjel lennének betegek az ügyvédeknél. :)Találtam viszont ilyeneket:

” A múltban a nőgyógyászok gyakran úgy írták le a tipikus endometriózisos pácienst, mint fehér, felső-középosztálybeli karrierista nőt. A páciensek túl aggodalmaskodónak, túlzottan ambíciózusnak voltak leírva, stresszes munkával, és akár csökkent gyermekvállalási kedvvel a karrier elsőbbsége miatt. Azóta, hogy az endometriózis jobban a figyelem fókuszába került és a diagnózis fejlődött, a laparoszkopiás műtéti eljárás elterjedt, rájöttek, hogy endometriózist bármilyen személyiségtípusú nőben találhatnak, bárkinek lehet endometriózisa, és ez teljesen független rasztól, szocioökonómiai státusztól is.”

Cikk hivatkozás ITT

Tudod, régen azt is gondoltuk, hogy a föld lapos, aztán bebizonyosodott, hogy kicsit sem az. Voltak, akik még ma is ragaszkodtak a régi, elavult lapos föld elképzeléshez, de van az a pont, ahol érdemes elengedni a régi berögződéseket, és továbblépni. Nézd, mi történt laposföld Mikekal és a rakétájával is. 

Csodaszép napot!

Kívánom neked, hogy megvalósítsd az álmaidat, értékes életet, vidámságot, felszabadultságot, és éppen annyi stresszt, amennyi kell, hogy érezd, élsz!

Ehhez minden segítséget megadunk neked ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!