Végre süt a nap- bőrvédelem a tányérodon

Az Endoblog követői egészségtudatos nők, akik nem csak lelkük, de testük ápolására is fordítanak időt, energiát. Nyáron a bőr védelme kerül fókuszba, hiszen akár eljutsz nyaralni az idén, akár csak a szomszédos parkig merészkedsz, a napfény az mindenhol napfény!

A bőrtípusodnak megfelelő napkrém, naptej használata mellett most adok néhány tippet, mivel segítheted elő az egészséges napozást. Az itt következő élelmiszerek védenek az UV-sugárzás káros hatásaitól. Olyanokat válogattam össze, amelyeket endometriózis diétában is bátran fogyaszthatsz.

 

Őket fogyaszd a nyári időszakban rendszeresen:
  • Citrusfélék

Mi sem egyszerűbb nyáron: készíts egy könnyű házi limonádét, sok citromkarikával, limemal, narancsszeletekkel! Egyes kutatások a limonént a bőrrák kockázatának csökkenésével hozták összefüggésbe.

  • Mandula

A mandulában megtalálható szelén segít a szervezetnek előállítani azokat az entioxidáns hatású enzimeket, amelyeket védenek az oxidációs veszélytől.

  • Görögdinnye

Tudtad, hogy a víz úgy fest, szuperül szívódik fel a lédús gyümölcsökből? Mintha csak tiszta vizet innál, sőt! Ha bőröd hidratált, sokkal ellenállóbb a napfény káros hatásaival szemben. Ezenkívül a gyümölcs tartalmaz gyulladáscsökkentő elektrolitokat, likopint és kolint, valamint kollagéntermeléshez elengedhetetlen C-vitamint.

  • Kurkuma

A kurkumát sokan fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő csodaszerként tartják számon, bár az adatok elég ellentmondásosak, mert a felszívódása nem jó. Reggeli italnak, napindítónak is tökéletes, ha friss vízzel és citromlével keverve iszod.

  • Narancssárga zöldségek

Édesburgonya, sárgarépa, sütőtök- mi a közös bennük? A béta-karotin, amely nagy mennyiségben fogyasztva még egy kis napcsókolta árnyalatot is tud adni a bőrödnek.

  • Zöld színű zöldségek

Spent, sóska, rukkola… a számos vitamin mellett tartalmaznak karotinoidokat is, latent, béta-karotint, zeaxantint. Rájuk mind számíthatsz, ha a táplálkozásodon keresztül is támogatnád a bőröd ellenálló képességét.

  • Zöld tea

Telis tele van jótékony antioxidánssal!

További egészséges endometriózis diéta tippekért és rendszerért keresd a megújult, digitális Endossziét!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!