Van értelme a progeszteron kezelésnek endometriózis esetén?

Egy újabb kutatás, amely megkérdőjelezi, valóban szükség van-e a progeszteron kezelésre endometriózisban.

A kabergolin vagy mikronizált progeszteron szájon át végzett négy hetes terápiája nem bizonyult hatásosnak   endometriózis ellen. Az endometriotikuw szigetek mérete nem csökkent a kezelés alatt és után a betegség patkánymodelleiben- állítja egy új tanulmány,  „Journal of Investigative Surgery” kiadványból.

 A kabergolin egy olyan vegyület, amely utánozza a jelző molekula dopamin hatását. Ugyancsak gátolja az új érrendszer kialakulását, amely  pedig értelemszerűen nagyon fontos az új endometriózis szigetek kialakulásában.

A mikronizált progeszteron olyan progeszteron, amelyet úgy módosítottak, hogy az képes  megnöveli a rendelkezésre álló felületét, ezáltal növeli a belekben történő felszívódás mértékét, ez pedig a szájon át történő bevételt még hatékonyabbá teszi. A mikronizált progeszteron nem mérgező, kevés mellékhatással rendelkezik, és olcsóbb, mint a szintetikus progesztinek.

Annak érdekében, hogy megvizsgálja a kabergolin és a mikronizált progeszteron hatását az endometriotikus léziók méretét, Isztambulban, a Bezmialem Vakif Egyetemen Dr.Yildiz vezette kutatók egy csoportja az endometriózis patkány modelljét alkalmazták.

A kutatók endometrium szövetet ültettek be 21 állat hasüregébe. Ezután nyolc hetet vártak és megerősítették az endometriozis kialakulását laparotomiával vagy a hasüreg műtéti bemetszésével, laparoszkópiával. 

A kutató ezután három csoportra osztotta a patkányokat: az első csoport kabergolinnal kezelt, a második mikronizált progeszteronnal, a harmadik csoport pedig nem kapott kezelést.

Ez alkalommal a kutatók négy hétig vártak, majd megmérték az implantátumok térfogatát, hogy meghatározzák, vajon a kezelések valamelyikében  csökkent-e az endometriózis kiterjedése.

Az eredmények azt mutatták, hogy az endometrium implantátumok mérete mindhárom csoportban visszaesett, de sajnos egyik csoportban sem volt szignifikáns különbség az implantátumok méretében a kezelés előtt és után.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kabergolinnal és a mikronizált progeszteronnal négy hétig történő orális kezelésnek nincs hatása az endometriotikus implantátum regressziójára a betegség patkánymodelljében.

Azt is kifejtették, hogy talán a hosszabb ideig tartó vagy más módon történő kezelésnek más hatása lehet, és ezeket még meg kellene vizsgálni, mielőtt teljesen elvetjük a progeszteronok alkalmazását. Hozzátették, hogy a jövőben akár hosszabb ideig tartó kezelést, akár más, emberekhez közelebb eső emlősök, például majmok felhasználását lehetne fontolóra venni annak kipróbálására, hogy a két kezelés milyen hatással lehet az endometriotikus elváltozásokra.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31906754

Árvai Nóra

Az EndoBlog.hu pszichológus bloggere, a Tudománykommunikációs Iroda tulajdonosa, szexuálpszichológiai szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, az Endometriózis Lexikon és 7 további könyv szerzője,

Bejelentkezés ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!