Sokat beszéltünk már az egészséges táplálkozás fontosságáról, és a női termékenység megőrzésében való szerepéről. Nem esett szó azonban az egyik leggyakrabban fogyasztott ellenségeinkről, a transzzsírokról. Egyáltalán, mikor azok a transzzsírok, és miért olyan károsak?
A természetben előforduló zsírok telítetlen zsírsavak, folyékony halmazállapotúak. Ezeket hidrogénezéssel szilárdítják meg, így készül a kenhető margarin.
Ezen eljárás közben keletkeznek a transzzsírsavak. A boltokban már kapni kevés, vagy kevesebb transzzsírt tartalmazó margarinokat a modern technikáknak köszönhetően, de a sütőiparban nagyrészt még mindig a régi, elavult technikát alkalmazzák. ráadásul jelenleg nincs szabályozva, hogy egy adott termék hány százalék transzzsírt tartalmaz, sőt, azt sem kell feltüntetni, hogy egyáltalán van-e benne ilyen.
A fő veszélyforrások a mélyhűtött pékáruk, a pizzák, a kakaós tejmassza címszó alatt futó “csokoládék”- ezeket főleg gyerekek fogyasztják a karácsonyi, húsvéti ünnepek környékén figurák formájában- , a kekszek, nápolyik nagy része és a leveles tészták, gyorséttermi ételek, cukrászsütemények, chipsek.
Ezek között az akár 36% transzzsírsav tartalmú termékek sem ritkák, holott tőlünk nyugatra, például Dániában már 10 éve betiltották a 2% feletti transzszírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazását.
Hogy mi van a transzzsírok rovásán?
- A becslések szerint évente 1000 ember halálát okozzák.
- Csökkentik a női termékenységet.
- Roncsoljáka szívizomsejtek membránjait, ezáltal akár hirtelen szívhalált is okozhatnak.
- Melemelik az ún. “rossz” (LDL) koleszterin szintjét.
- Emelik a triglicerid szintet.
- Emelik a szívinfarktus, az agyérgörcs, a demencia esélyét.
- Növelik a trombózis veszélyét.
- Elsősegítik a cukorbetegség kialakulását.
Érdemes odafigyelni és amennyire csak lehet kiiktatni étrendünkből a magas transzzsírsav tartalmú “ételeket”.
Árvai Nóra
Leave a Reply