A fogamzóképesség ellenségei- a transzzsírok

Sokat beszéltünk már az egészséges táplálkozás fontosságáról, és a női termékenység megőrzésében való szerepéről. Nem esett szó azonban az egyik leggyakrabban fogyasztott ellenségeinkről, a transzzsírokról. Egyáltalán, mikor azok a transzzsírok, és miért olyan károsak?

A természetben előforduló zsírok telítetlen zsírsavak, folyékony halmazállapotúak. Ezeket hidrogénezéssel szilárdítják meg, így készül a  kenhető margarin.

Ezen eljárás közben keletkeznek a transzzsírsavak. A boltokban már kapni kevés, vagy kevesebb transzzsírt tartalmazó margarinokat a modern technikáknak köszönhetően, de a sütőiparban nagyrészt még mindig a régi, elavult technikát alkalmazzák. ráadásul jelenleg nincs szabályozva, hogy egy adott termék hány százalék transzzsírt tartalmaz, sőt, azt sem kell feltüntetni, hogy egyáltalán van-e benne ilyen.

A fő veszélyforrások a mélyhűtött pékáruk, a pizzák, a kakaós tejmassza címszó alatt futó „csokoládék”- ezeket főleg gyerekek fogyasztják a karácsonyi, húsvéti ünnepek környékén figurák formájában- , a kekszek, nápolyik nagy része és a leveles tészták, gyorséttermi ételek, cukrászsütemények, chipsek.

Ezek között az akár 36% transzzsírsav tartalmú termékek sem ritkák, holott tőlünk nyugatra, például Dániában már 10 éve betiltották a 2% feletti transzszírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazását.

Hogy mi van a transzzsírok   rovásán?
  1. A becslések szerint évente 1000 ember halálát okozzák.
  2. Csökkentik a női termékenységet.
  3. Roncsoljáka  szívizomsejtek membránjait, ezáltal akár hirtelen szívhalált is okozhatnak.
  4. Melemelik az ún. „rossz” (LDL) koleszterin szintjét.
  5. Emelik a triglicerid szintet.
  6. Emelik a szívinfarktus, az agyérgörcs, a demencia esélyét.
  7. Növelik a  trombózis veszélyét.
  8. Elsősegítik a cukorbetegség kialakulását.

 

Érdemes odafigyelni és amennyire csak lehet kiiktatni étrendünkből a magas transzzsírsav tartalmú „ételeket”.

 

Árvai Nóra

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!