Mindent a toxikus sokk szindrómáról

Ebben a bejegyzésben a sokak által a tamponhasználat számlájára írt toxikus sokk szindrómáról lesz szó (TSS)-  mi ez, mik a tünetek, hogyan kerülhető el, mit kell tenni ha megtörtént a baj?

Bár először a női havi ciklus kapcsán vált ismertté a betegség, a toxikus sokk nem csak nőket érinthet, hanem férfiakat is. Az  esetek több mint felét valamilyen oknál fogva arra hajlamos nőknél és valóban a női nemi ciklussal összefüggésben diagnosztizálják.

Fogamzóképes korú nőknél, jellemzően a havivérzés alatt vagy közvetlenül utána jelentkező szisztémás – egész szervezetet érintő-  betegségről van szó.  100 000 fogamzóképes korú nő között 3-14 esetet észlelnek évente.

A hüvelyben alkalmazott fogamzágátló eszközök alkalmazása – a pesszárium, fogamzásgátló szivacsok  akár yolcszorosára is emelhetik a szindróma kialakulásának kockázatát. A hormonális fogamzásgátlók ezzel szemben csökkentik a TSS gyakoriságát. Fiatal korba, tinédzereknél és fiatal felnőtteknél gyakoribb, és előfordulása ekkor nagy százalékban a tampon használatára vezethető vissza.

tampon

A ciklussal összefüggő TSS oka az ivarcsatorna Staphylococcus aureus fertőzése. A baktérium, mely egyébként sokszor megtalálható a hüvelyben és az orrnyálkahártyán is, a hüvelyben felszaporodik, de nem terjed fel a méh üregébe.

A helyi szaporodását a huzamos ideig fenntartott hüvelyi ún. barrier fogamzásgátlók és/vagy tampon használata segíti elő. A Staphylococcus számos mérget termel, mely a véráramba felszívódva szepszises, vérmérgezéses tüneteket okoz.

A szervezet toxikus sokká súlyosbodó Staphylococcus-fertőzése bekövetkezhet egyébként a bőrön keletkező sebek, égési sérülések, rovarcsípés, műtétek útján is.

A betegség magas lázzal, levertséggel, elesettséggel, rosszulléttel  kezdődik, a tünetek derült égből villámcsapásszerűen alakulnak ki.

A vérnyomás gyorsan leesik, szédülés, ájulás fenyeget.Súlyos esetben az állapot gyorsan vezet a keringés összeomlásához, a tulajdonképpeni shock-hoz. A betegség halálozási aránya 1980 előtt 10% körül volt, ez ma már 2,5% körülire mérséklődött.A hirtelen jelentkező tüneteket lassabban kifejlődő kötőhártya-gyulladás, torokgyulladás, elesettség, hányás, hasmenés kísérheti.-az is jellemző még, hogy a bőr kipirosodik, kiütések jelennek meg, majd 1-2 hét elteltével napégés utáni állapothoz hasonlóan hámlani kezd különösen a tenyér és a talp bőrén.

tamponka

A következő óvintézkedésekkel igyekezz megelőzni a TSS kialakulását:
  • A tampon fölhelyezése és eltávolítása előtt és után mindig moss kezet!
  • Használj a lehető legkisebb nedvszívóképességű tampont, valamint a menzesz során naponta legalább egy alkalommal használj betétet tampon helyett!
  • Mindig a még megfelelő, de legkisebb nedvszívóképességű tampont válaszd.
  • 4-8 óránként minden esetben cserélj tampont!
  • Az új tampon fölhelyezése előtt mindenképpen távolítsd el a használt tampon a hüvelyből! A menstruáció végén pedig ne feledd eltávolítani az utolsó tampont sem.
  • Semmiképpen ne használd a tampont más egyéb, hüvelyi folyás felszívására!

A menstruációs TSS – és kizárólag a menstruációval összefüggő TSS- kockázata lényegében kiküszöbölhető azáltal, hogy egyáltalán nem használsz tampont. Ha valakinél már előfordult a betegség, nincs kizárva, hogy újból felütheti a fejét. Nem javasolt újrakezdeni TSS után a tamponhasználatot, de lagalábbis  konzultálj a nőgyógyászunkkal mielőtt magadtól így döntenél.

Amennyiben éjszakára is tampont szeretnél használni, akkor úgy csináld, hogy  közvetlenül lefekvés előtt helyezz föl egy tiszta tampont, és azt ébredéskor azonnal cseréld ki. Soha ne viselj egy tampont 8 óránál tovább!

Árvai Nóra

www.noraarvai.com

Infók, friss hírek, kedvezmények, programok, kutatások és ajándékok ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!