TOP 6 női mozgásforma az egészségért

Összegyűtöttük az 5 legjobb mozgásformát, amelyek a női egészséget és a magbiztosságot szolgálják.  Te melyiket választod?

1. NIA

A Nia a Tai-Chi, a Taekwondo, az Akido, a Jazz-tánc, a Modern-tánc, a Duncan tánc, az Alexander Technika, a Feldenkrais Módszer és a Jóga elemeiből inspirálódik, táncos edzésprogram meghatározott koreográfiákkal és az ahhoz tartozó zenékkel.  A tajcsi lágy, folyamatos mozdulatait kemény küzdősportelemek, dzsesszes tánclépések, laza funkymozdulatok és speciális légzőgyakorlatok váltják.  Minden  óra 52 mozdulat egyedülálló kombinációját kínálja, megdolgoztatva a test különböző részeit, az alapot, a törzset és a felső végtagokat. Mindig az éppen aktuális fizikai-szellemi-lelki állapotot veszi figyelembe, szemléletmódja holisztikus. A gyakorlatokat lágyan vagy teljes intenzitással is lehet végezni, így te döntöd el, mennyire legyen megterhelő számodra az aznapi óra.

2. SUP

a stand up paddle mostanság az egyik legújabb trend fitneszes körökben. Egybe népszerűbb, gyorsan terjed szerte a  világon, hiszen rendkívül biztonságos, kedvező hatással van az egészségre, nagyon egyszerűen elsajátítható, ezáltal garantált a gyors sikerélmény. Sokkal rövidebb idő alatt és könnyebben megtanulható, mint a hullámlovaglás, mindenki képes akár már fél órán belül megtalálni biztonságát a deszkán. „. A stand up paddle szörfözés során a deszkán állva, a kenuzáshoz hasonlóan egy evezővel nyerünk sebességet, hullámra pedig nem feltétlenül van szükség. A SUP deszkán többféle mozgásformát végezhetünk aerobictól a jógáig, ez utóbbi az én kedvencem. Gyógyító hatása nem pusztán a testedzésben rejlik, hanem abban is, hogy mozgás közben atermészet részévé válunk, körbeölel bennünket a víz, a jó levegő, símogat a szél, ringatnak a hullámok.

sup

3. Női Jóga

Ő a mi gyerekünk:-)  Jómagam és Bene Máté, a Porckorong.hu gerincspecialistája alkottuk meg ezt a speciálisan krónikus női betegségekben szenvdőknek kialakított jógarendszert. Memstruációs jóga, termékenységfokozó jóga, mellek jógája, gátizmok jógája, ovulációs jóga, műtét utáni jóga blokk található első dvdnken. Az EndoShopban megtalálod, letöltheted. 

4. Hastánc

Szeretjük és ajánjuk, mert amellett, hogy megdolgozatja a has – és medencealapi izmokat, segít megbarátkozni önnön női testünkkel és nőiségünkkel. A hastánc az egyik legősibb tánc, több ezer éve az emberiség kultúrájának része. Észak-Afrika és Egyiptom környékén, Törökországban keletkezett, elterjedt több arab országban, később átkerült Európába és a tengerentúlra, a XX. században pedig már az egész világon megtalálható. A hastánc termékenységi táncokból származik. Mára már eltávolodott a vallási tartalomtól, de még mindig a nőiség kultuszát hirdeti; a nőiség megélésének ünnepe ez a tánc. Kortól, testalkattól, vallástól függetlenül bárki bátran kipróbálhatja.

5. BodyArt

A BodyART szintén a holisztikus irányzatok közé tartozik célja a test, a lélek és a szellem hármas harmóniájának megteremtése. A jógából veszi fő elemeit, de dinamikusan, állandó körforgásban végzik a gyakorlatokat, nincsenek sokáig kitartott statikus pozíciók. A jógagyakorlatokhoz a gyógytornából és  japán do-inből ismert elemeket rendel, és több speciális légzéstechnikát kapcsol hozzá, ezzel megteremtve a teljes összhangot a testedzés és a relaxáció  között.A Bodyart óra olyan, mint egyfajta köredzés.  Erős, dinamikus ászana után mindig nyújtás következik, egy relaxációs rész után pedigújra energetizálás. A spirituális szemlélethez tartozik, higy ez a mozgásforma a csakrákkal is dolgozik. Az eredmény: testi-lelki megújulás és feltöltődés.

6. Pilates

A Pilates edzésmódszert a 20. század elején Joseph Pilates fejlesztette ki Németországban. Mára15-20 millió ember gyakorolja világszerte. Pilates Contrology-nak nevezte rendszerét, mivel úgy gondolta, hogy az elme irányítja az izmokat. A pilates gyakorlatok a légzésre és a törzs izmainak, a gerincnek a megerősítésére épülnek. A pilates vagy pilátesz fitnesz módszert a német Joseph Pilates alapította a huszadik század elején. A Pilates olyan komplex mozgásforma, amely ötvözi a „nyugati” világ anatómiai ismereteit a „keleti” mozgáskultúra egyes eszközeivel. Gyakorlásában nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló  mélyizmai illetve a speciális légzéstechnika.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!