Tippek a stressz ellen a hét minden napjára Árvai Nóra pszichológustól

Ha ebben a bejegyzésben végigkíséred velem a dolgozó nő egy egész hetét, és minden napra egy egyszerű, olcsó, mégis hatásos stresszoldó tippet kapsz. vágjunk bele!

HÉTFŐ: Alkoss!

A hét első napja különösen alkalmas erre, hiszen tele vagy energiával, és tetterővel. Ha szereted a munkádat, bontakoztasd ki a tehetségedet ott, vagy fess, rajzolj, írj, köss sálat- csinálj bármit, amit szeretsz. Ha képes vagy teljesen belemerülni a tevékenységbe, és önmagáért végezni azt, megtapasztalhatod a Csíkszentmihályi által leírt flow-élményt, amely teljesen kikapcsol és feltölt.

KEDD: Légy jelen-tudatos!

Egyre divatosabbak a lassuló trendet követő irányzatok, pl. a slow-food mozgalom és a mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája. jelölj ki maghadnak egy slow-napot Te is, amikor kinyílsz a világra, és minden érzékszerveddel felfedezed a téged körülvevő ízeket, illatokat, hangokat és látványt. Ha  gondolatok áramlása szakítaná meg a szemlélődésedet, csak rakd be őket egy képzeletbeli buborékba, és hagyd, hogy elfújja szél.

SZERDA: Lazulj illóolajokkal!

A hét közepén már sokszor fáradtnak és feszültnek magad? Este kapcsolódj ki illóolajokkal, legyen az egy lazító levendulás fürdő, egy aromaterápiás masszázs vagy önts néhány csepp levendula olajat a párologtatóba, igyál egy finom relaxáló hatású teát, és pihenj egy nagyot!

CSÜTÖRTÖK : Mozogj a természetben!

sok szó esett már az Endoblogon a természetben töltött idő és a rendszeres testmozgás fontosságáról. most arra biztatlak, kombinál össze ezt a kettőt, és ha úszni már nem is tudsz a  szabadban, de futni, kocogni, túrázni, nordic walkingozni, chi kungozni, biciklizni az őszi, hűvösebb időjárás is tökéletesen megteszi. már az is sokat számít, ha teszel egy nagyobb sétát a munkából hazafelé, és szó szerint kiszellőzteted  a fejedet.

PÉNTEK :Lopj magadnak 10 percet!

Csenj magadnak néhány percet az irodában vagy akár az ebédszünetedet megnyújtva, és végezz el egy rövid relaxációt a székedben ülve! hunyd le  aszemed, fejetőtől egész a  lábujjak végéig testrészről testrészre haladva lazítsd el a tagjaidat, majd koncentrálj a légzésedre. Ne próbáld megváltoztatni, csak figyeld meg a természetes folyamatot, hagyd hogy ennek köszönhetően magától megnyugodjon.

SZOMBAT:  Élvezd a barátaid társaságát!

 Ventillálj! -azaz: találkozz a barátaiddal, és beszéld ki magadból a problémákat, amelyek nyomasztanak. A beszélgetős este után szervezzetek valamilyen aktív kikapcsolódással járó programot is!

VASÁRNAP: Aludj egyet!

Az alvás az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb stresszoldó, de zavarai könnyen ördögi körhöz vezethetnek: ha az idegességtől nem tudunk elaludni, másnap még feszültebbek leszünk, még nehezebben pihenjük ki magunkat. A hétvége után készülj fel egy kiadós alvásra, ami előtt már nem számítógépezel, nem tévézel, csak lágy, halk zenét hallgatsz, esetleg egy kellemes regényt olvasol, megiszol egy jó bögre citromfű teát, és legkésőbb este tízkor már az igazak álmát alszod.

Egészségedre!

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!