Természetes antibiotikumok a kamrából

Télen nehezebb olyan vitaminokban gazdag táplálékot magunkhoz venni, amely megvédene a megfázásos-influenzás időszakban.  Ha krónikus betegségben szenvedsz, hajlamosabb lehetsz a fertőzésekre, a megfázásra, és vaószínűleg amúgy is éppen elég gyógyszert szedsz. Ha egy mód van rá, inkább válassz természetes megoldást a torokfájásra! Friss zöldségek, gyümölcsök nélkül a legjobb, amit tehetsz,  ha körülnézel a kamrában, és az ott található természetes antibiotikumokból merítesz erőt.

Fokhagyma

Erős illatú, de ha este fogyasztod,  nem lesz belőle gond:-)  Ha vízben párolod meg, akkor megőrzi a hatóanyag nagy részét, de kellemetlen illata eltűnik. Ennek ellenére legjobb nyersen fogyasztani.  Hatóanyaga a kéntartalmú allicin, ami egy valódi természetes antibiotikum, egyszerre képes megsemmisíteni a kórokozó baktériumokat, és erősíteni, stimulálni az immunrendszert.Fontos hogy rendszeresen fogyassz belőle, ha fogamzásgátló tablettát szedsz, ugyanis csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét. Vérnyomásszabályozó-, stabilizáló hatása is ismert.

Vöröshagyma

A magyar konyha alapvető része ez a zöldség, szinte minden magyaros ételben megtalálható. A hagymás alap elkészíthető alternatív módon is, ha nem a szokásos étolajon pirítjuk meg, hanem vízen pároljuk, nem képződnek káros transzzsírsavak. Itt is igaz: nyersen fogyasztva fejti ki a legáldásosabb hatást a szervezetre, ílyen módon még a koleszterinszintet is képes csökkenteni. Ezenkívül a  népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére,  érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham esélyének csökkentésére.Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a bélgörcsöket. Szintén természetes antibiotikum, kutatások megerősítették baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatását.  A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit. Jelenleg kutatják a  hagymának a rákkal szembeni védőhatását is, mert egyes feltevések szerint kénvegyületei gátolhatják bizonyos tumorsejtek kialakulását és burjánzását.

Torma

Vitaminok tárháza, a citromnál is több C-vitamint tartalmaz. Antibiotikum hatását a benne megtalálható glikozidoknak köszönheti Húgyúti panaszok kiegészítő kezelésére is használják, remek gyulladáscsökkentő.Jótékony hatással van az emésztésre, segíti a nehezebb ételek feldolgozását. Eceters torma helyett válaszd a frissen reszeltet!

Méz

A kamra másik nélkülözhetetlen eleme a jótékoyn méz. Ha inzulin rezisztenciával küzdesz feltétlenül számold bele a napi fogyasztásodba, de áldásos hatásai miatt lényeges jobb választás a cukornál! A népi gyógyászat antibiotikum hatása és magas vitamintartalma miatt meghűlésés panaszok kezelésére javasolja.  Fokozza a szervezet ellenálló képességét és a teljesítményt, fokozza az izmok erejét,  de előnyeit elveszíti, ha túlzottan felmelegítjük, így ne a teába tedd, hanem a tea után egyél meg belőle egy kiskanállal!

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.ikum a

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!