Téli fűszerekkel a nők egészségéért 2.

Az előző részben megismerkedtünk a fahéj, a csillagánizs és a szerecsendió jótékony hatásaival. Mai bejegyzésben a másik három népszerű téli fűszernövényt mutatom be, a szegfűszeget, a kardamomt és a gyömbért.

Gyömbér

Ez az egyszerre kesernyés és csípős fűszer serkenti a vérkeringést, élénkít. Klinikai vizsgálatok is igazolják, hogy képes enyhíteni a hányingert, hányást, így vészes terhességi hányás és tengeribetegség esetén is használják, de repülő- vagy hosszú autóút alatt is segítségére lehet az érzékeny gyomrúaknak. Bíztató eredményeket mutat a migrénes fejfájás csillapításában is.

A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet.Természetes aromaolajként felhasználva kellemes nyugtató illattal bír, influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegség esetén  erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.

Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Érdekesség: a magnolia és a gyömbér gyökértörzsének keverékéből antidepresszáns hatású gyógyszer  készül.

Kardamom

Használata nagy múltra tekint vissza, már az ókori rómaiak is alkalmazták a  puffadás kezelésére, az emésztés elősegítésére. Szabályozza a gyomorsav termelődést, néhány szem elszopogatása kellemessé teszi a  leheletet, de vigyázz: nagyobb mennyiségben égő érzetet okozhat a nyelven. A drágább fűszerek közé tartozik, a sáfrány és a vanília utána harmadik a világpiacon.

Indiában a leggyakrabban alkalmazott fűszer, hangulat- és vágyfokozóként tartják számon. A krónikus fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését.

Tonizáló hatása miatt  kozmetikumokban is használják.

Szegfűszeg

A 18. századig halálbüntetés járt annak, aki őshazájából, a Maluku-szigetekről megpróbálta kicsempészni a szegfűszeget. Illóolaj tartalmának köszönhetően intenzív illatú és és ízű. Hatóanyagai révén természetes antibiotikumnak és vírusölőnek tartják. Teáját féregűzőként, olaját bőrre kenve szúnyogriasztóként alkalmazzák.

Fogfájás esetén egy két szem elrágcsálása segíthet csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat.

Segíti az emésztést, megelőzi a puffadásos panaszok kialakulását. A fűszer nem csak elősegíti az emésztést, hanem a hasmenést és a hányingert is meg lehet vele akadályozni. Mindezeken kívül többféle köptetőnek és görcsoldó krémnek is alapanyaga, ráadásul az alkoholról és a dohányzásról való leszokásnál is gyakorta alkalmazzák.

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!