Téli depresszió- előzd meg!

Krónikus betegséggel élve gyakran előfordul, hogy lehangoltnak érezzük magunkat.
Télen a napfény hiánya tovább fokozhatja a depresszív tünetek megjelenésének kockázatát. Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből kifolyólag jellemző a téli fényhiány. A téli depresszió jelensége a trópusi országokban gyakorlatilag ismeretlen, a skandináv országokban viszont a lakosság több mint negyedét érinti. A társadalmi változások is elősegítik a jelenség megjelenését, hiszen nagyanyáink idejében az őszi aratást a pihenés, regenerálódás időszaka követte, nekünk viszont már folyamatosan „pörögnünk”, teljesítenünk kell.

 

A szezonális hangulati zavaroknak a nők és a fiatalok fokozottabban vannak kitéve, még olyanoknál is előfordulhat a téli lehangoltság, akik amúgy nem hajlamosak a depresszióra. Leggyakoribb tünetei az ebben az időszakban jelentkező folyamatos fáradtságérzet,a hangulatingadozást, az étvágy megváltozását, a feszültséget és szorongást, a borús hangulatot és negatív gondolatok gyakori előfordulását, a beszűkült érdeklődést, a szexuális aktivitás csökkenését, a társas érintkezések mennyiségének visszaesését. A tünetek már október végén elkezdődhetnek és csak a következő év tavaszán szűnnek meg.

Ha tapasztalod magadon a fenti tüneteket, érdemes minél több időd a szabadban töltened, akár sportolhatsz is a friss levegőn. A sporttevékenység során endorfin szabadul fel,a mi segít ellensúlyozni a rossz hangulatot.

Fektess nagy hangsúlyt az egészséges táplálkozásra, és a megfelelő mennyiségű magnézium és B-vitaminok bevitelére. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, vitamint.

A feszültség oldására fogyassz stresszoldó gyógyteákat, és tanulj meg egy hozzád közel álló relaxációs technikát. Jógázz, meditálj, találkozz a barátaiddal akkor is, ha nehezedre esik kimozdulni. Ha ezekkel a tippekkel nem javul a helyzet, fordulj szakemberhez, aki segíteni fog.

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!