Fogamzásgátló mellékhatás lehet: stroke

 

Ebben a bejegyzésben egy fontos, mégis méltatlanul elhanyagolt témára szeretném felhívni a figyelmeteket. Krónikus női betegségben – főként endometriózis esetén- gyakran előfordul, hogy egyik műtétet követi a másik, és/vagy erős hormontartalmú gyógyszereket, fogamzásgátló tablettákat szedsz, akár hosszú évekig, szünet nélkül.

Ezektől a teljes gyógyulást nem várhatjuk, de tüneti kezelést igen- sok esetben valóban elviselhetőbbé teszik az életet, kevesebb a munkából hiányzás, jobb az életminőség. Azonban nem lehet egy életen át fogamzásgátló tablettán élni, és a tünetek a gyógyszer elhagyását követően néhány hónapon belül újult erővel térnek vissza.

Ráadásul van még egy probléma a folyamatos műtétekkel és a hormontartalmú tablettákkal.

Ez pedig az érintett nők fokozott trombózis kockázata. Ha most megnyugodva legyintettél, ki kell, hogy ábrándítsalak: nem csak az idősek problémájáról van szó! A fogamzásgátló tabletták szedése már önmagában nagymértékben növeli a kockázatot, s minden műtét újabb megterhelést jelent a szervezetednek, nem is beszélve arról, hogy a műtétek után feküdni, pihenni kell, így nem mozogsz annyit, s könnyen bekövetkezhet a baj.

Emellett még fokozottabban ügyelned kell, ha a következő hajlamosító tényezők közül valamelyik érint Téged is, hiszen az érszűkület, majd az ér teljes elzáródása összetett folyamat eredménye. Szerepet játszik a genetikai hajlam mellett a magas vérnyomás, a stressz, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és bizonyos krónikus állapotok is, például 2-es típusú cukorbetegség.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?
  1. Mozogj amennyit csak lehetséges, legyen mindennapjaid része a sport
  2. Tedd le a cigit még ma!!!
  3. Igyál sok folyadékot
  4. Ha műtéted volt, fogadd el a vérhigító injekciókat,
  5. és mielőbb állj fel, kezdj el sétálgatni a  kórházi folyosón!
  6. A kórházi ágyon fekve végezz könnyű mélyvénás tornát, bokakörzéseket, spicc-pipa lábfej feszítéseket,
  7. kérd ki nyugodtan a  kórházi gyógytornász segítségét!
  8. Fontold meg, hogy mi jár nagyobb előnnyel, tényleg szükséged van-e a hormontartalmú gyógyszerekre. A Te tested, a Te felelősséged mi történik vele.
  9. Kerüld a zsíros ételeket, csökkentsd az állati eredetű táplálékok fogyasztását és a finomított szénhidrátokat is hanyagold!
  10. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat!
  11. Fogyassz  gránátalmát, vörösszőlőt! A gránátalma K-vitamin tartalma szabályozza a véralvadást,. a vörösszőlő magja erősíti az érfalakat. Fontos továbbá a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele is.

Figyelmeztető jelek:

A panasz azon a területen jelentkezik, ahol az érszűkület a legjelentősebb a szervezeten belül.

Ha az alsó végtagok érintettek, tipikus panasz a lábszárfájdalom, amely járásra fokozódik, a lábikragörcs, a hideg lábfej. A szívkoszsorúér-szűkület tünetei -nyomó, szúró mellkasi fájdalom, szívritmuszavar, légszomj- szívinfarktusra utalnak. A nyaki erek érintettsége  esetén zavart szenved az agy vérellátottsága, jellemző tünetek a szédülés, látászavar, fülzúgás.

Az agyi erek érintettsége esetén hirtelen kialakuló, nagyon erős, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel sem szüntethető fejfájás jelentkezik, amely gyakran jár együtt neurológiai tünetekkel- kettős látás, féloldali gyengeség, stb. De vigyázat: nem feltétlenül. Nálam a sinus trombózist csak és kizárólag a nagyon erős, enyhíthetetlen fejfájás jellemezte.

Vigyázz magadra, és dönts a saját testedről felelősséggel!

Árvai Nóra

Könyvek, információs termékek ITT

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!